Stress en maag, het zijn twee zaken die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ook bij NML health leggen we de link in onze folders (PUUR en Phytonics) over stress bij paarden. Maar wat is de link dan? Stress verlaagt de bloedtoevoer naar de maag, waardoor de maagwand minder gevoed wordt en gevoeliger voor maagzweren. Iets om als paardenverzorger alert op te zijn dus. Toch?
Door Sandra Cartesan van PUUR Bewust gezond voor dieren
Stress
Maar wat is stress en hoe ziet dit er bij paarden uit? Kribbebijten, luchtzuigen, weven, allemaal vormen van gedrag die ontstaan in periodes van stress. Helaas blijven gewoontes of stalondeugden zoals we ze noemen, ook vaak voortduren als de stress voorbij is. Als een soort ingesleten gewoonte, iets wat moeilijk af te leren is.
Een verhoogde hartslag, verminderde eetlust, maar ook minder presteren kunnen tekenen zijn dat een paard stress ervaart. Sommige paarden laten weinig of geen tekenen van stress zien, maar kunnen wel degelijk last van spanningen hebben. Stress kan ontstaan bijvoorbeeld na een verhuizing, door veel reizen voor wedstrijden, een wisseling van stal of paddock, nieuwe soortgenoten op de wei of weer op stal staan na een buitenperiode. Maar ook verveling of geen contact hebben met andere paarden kan stress veroorzaken.
Stress en maag
Stress kan dus maagproblemen veroorzaken, omdat het de bloedtoevoer naar de maag vermindert en de maagwand hierdoor kwetsbaarder wordt. Ook te weinig ruwvoer, waardoor het paard niet voldoende speeksel kan aanmaken, kan leiden tot maagproblemen. Je weet inmiddels dat paarden alleen speeksel aanmaken als zij kauwen. Speeksel maakt het maagzuur minder zuur waardoor de maagwand minder te verduren krijgt. Maagzuur tast de maagwand namelijk aan.
Je herkent maagproblemen vaak maar moeizaam. Tekenen als gapen, reageren bij aansingelen, vermageren, slechte vacht, koliek en dunne mest kunnen wijzen op een maagzweer. Bij een onderzoek aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is bij schijnbaar gezonde paarden met een endoscoop in de maag gekeken. Ruim 60% van deze paarden bleek een vorm van een maagzweer te hebben.
Wat kun je doen?
Natuurlijk is aanpassing van management belangrijk. Zorg dat je paard naar buiten kan, voldoende beweging krijgt, contact kan maken met soortgenoten, altijd voldoende vers en schoon drinkwater heeft en minimaal 16 uur per dag ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Daarnaast is het natuurlijk van belang om, waar mogelijk, stressfactoren te verminderen en tijdens periodes van stress (verhuizing, transport, overlijden van soortgenoot/ nieuw paard erbij) het paard te ondersteunen met natuurlijke middelen. Ook als je geen duidelijke tekenen van stress ziet!
Je kunt jouw paard helpen met kruiden waarvan bekend is dat ze een beschermende en versterkende invloed hebben op het maagslijmvlies en dat ze de maagzuurproductie reguleren. Kies ook voor kruiden die de leverfunctie ondersteunen. Door vermindering van overmatige gasvorming en een verbeterde spijsvertering, zul je zien dat ook de eetlust toeneemt.
Nogmaals, ook zonder al te veel signalen kan jouw paard wel degelijk last hebben van stress en maagzweren, wees hier altijd op bedacht!
Geinteresseerd in de producten van Puur, ook voor de maag?
Klik hier!