Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Vuurwerkstress bij je paard

Ja, het is bijna zover, 2024. Wij hebben er weer zin in, hopelijk jullie ook. Maar de paarden worden iets minder vrolijk van al het vuurwerk. Alle paardenliefhebbers proberen zoveel mogelijk uit de buurt van hun paarden vuurwerk af te schieten, maar dat mag soms niet helpen. In deze blog lees je alles over hoe je om kan gaan met de vuurwerkstress van je paard.

Vuurwerkstress paard 2023

Paarden en vuurwerk

Van nature is een paard een vluchtdier, dit gaat moeizaam wanneer je paard in de box staat tijdens nieuwjaarsavond. Als het vuurwerk op een afstand is, zijn de meeste paarden niet bang. Toch zijn er paarden, die op dit soort momenten angstig worden. Maar wat doe je nou tegen de vuurwerk stress van je paard…? Wij hebben een aantal tips voor jullie, zodat ook je paard happy 2024 ingaat!

1. Hoe herken je een paard wat stress heeft?

Misschien wel het belangrijkste om te weten, heeft je paard stress en hoe herken je stress bij een paard? Ieder paard vertoont op een andere manier zijn stress. Bij vuurwerkstress ervaart je paard acute stress, dit is kortdurend en je paard reageert op een ‘gevaarlijke’ situatie. Maar hoe herken je dat je paard last heeft van acute stress? Er zijn meerdere symptomen die erop wijzen dat je paard stress heeft bijvoorbeeld; vluchtgedrag, paarden zijn vluchtdieren en als zij knallen van het vuurwerk horen is het eerste wat ze willen doen, vluchten. Ook kan het zijn dat je paard een verhoogde hartslag en ademhaling krijgt, je paard is dan zenuwachtig. Er zit een mogelijkheid in dat je paard gaat zweten en trillen van de acute stress. Als laatste is het ook mogelijk dat je paard vaker mest en urineert, dit komt omdat de acute stressinvloed heeft op de spijsvertering en nieren.

2. Gedraag je niet anders dan dat je normaal zou doen


Jij weet dat er vuurwerk aan komt en dat je paard daar misschien bang van wordt. Doordat er iets aankomt wat jij al weet, is er een kans dat je je anders gaat gedragen. Dit moet je niet doen. Een paard houdt van structuur, vooral op dit soort momenten vindt je paard het prettig om die structuur erin te houden. Dat extra stukje aandacht, door tegen je paard te praten of je paard te aaien kan je paard een vertrouwd gevoel geven. Er is anders een kans dat je paard in deze spannende situatie door het natuurlijke overlevingsmechanisme wil vluchten of bevriest. Door je paard aan te raken en extra aandacht te geven, ontstaat er een verhoogd oxytocine gehalte in het lichaam waardoor de stress kan afnemen.

Kortom wens je paard met wat extra liefde ook een gelukkig nieuwjaar!

3. Houd je jouw paard binnen of buiten?

Ieder paard reageert weer anders tijdens de jaarwisseling. Of het paard binnen of buiten moet staan is voor ieder paard weer anders. Van nature is een paard een vluchtdier. Het is daarom handig om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat het daar niet meer aan ligt. Als het paard buiten staat, is het handig om geen prikkeldraad als omheining te hebben. Ook is het verstandig om een rustige buitenplek te creëren. Als je paard binnen staat, is het handig om het luik naar buiten dicht te doen. De knallen maar misschien ook de verdwaalde vuurpijl kan dan niet binnenkomen.

4. Geef je paard afleiding

Je paard zal het prettig vinden om op dat moment afleiding te hebben. Wij hebben een aantal tips voor jullie, wat voor genoeg afleiding moet zorgen:
•Geef je paard wat extra ruwvoer, dit kan eventueel in een slowfeeder. Je verlengt op deze manier de tijd dat je paard aan het eten is.
•De radio aandoen, dit zorgt ervoor dat je paard de knallen minder hard hoort.
•Om je paard af te leiden kan je ook speeltjes in de box zetten, dit vermindert de focus op het vuurwerk.
•De laatste tip die we voor jullie hebben is het licht binnen en buiten de stal aan laten staan. Hierdoor ziet je paard de flitsen minder erg.

Paard hooinet Epplejeck

5. Blijf bij je paard

Na 12 uur zijn de vuurwerkknallen natuurlijk het ergst. Als het kan wees dan op stal bij je paard. Zo kan je snel je paard geruststellen als hij echt in paniek raakt. 

6.Supplementen voor een kalmer paard

Er zijn verschillende rustgevende supplementen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je paard minder vuurwerkstress heeft. Vergeet hierbij niet om ook de hiervoor beschreven maatregelen te nemen.
 
Wij hebben onze top 3 kalmeringssupplementen voor jullie op een rij gezet:
 
Sectolin Nervo Paste
In de Sectolin Nervo Paste zit magnesium, dit zorgt voor een rustgevende invloed van het paard. Daarnaast zit er ook nog een mengsel van verschillende kruiden in, dit is van invloed op de goede gemoedstoestand. Omdat het vuurwerk voor stress kan zorgen bij paarden, zit er ook nog L-Tryptofaan in, dit speelt een belangrijke rol bij het verminderen van stress.

HFS Kamille
Kamille heeft een positieve werking op het zenuwstelsel. Kamille is een kalmerende kruid, dit komt omdat er etherische olie in de bloemen zit. Het kan helpen bij paarden met stress, spanningen in het lichaam, vermoeidheid, etc.

NAF Instant Magic
Is een handige injector voor een kalm en geconcentreerd paard in acute stresssituaties, door de unieke combinatie van rustgevende kruiden en hoge concentratie magnesium

7.Is die dagen trainen wel handig?

Als je paard enorm schrikkerig is raden wij het je niet aan om te gaan rijden, geef jezelf en je paard een paar dagen de rust.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.