Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Geef aandacht aan de weerstand van jouw paard - Gastblog HorseFitShop

De weerstand, een belangrijk begrip als het gaat om de algehele gezondheid van je paard. Een omslag in weersomstandigheden kan een gevoelige snaar raken bij paarden. Niet alle paarden zijn hier gevoelig voor, de ene net iets meer dan de andere. Op het moment dat jouw paard hier wel gevoelig voor is of als het afweersysteem niet helemaal optimaal is, bijvoorbeeld door ziekte of een blessure, dan kan jouw paard oog in oog komen met een weerstandsdip. In deze blog vertellen wij jou wat jij kan doen om de weerstand van jouw paard voldoende aandacht te geven.

Zonder immuunsysteem geen weerstand

De weerstand van jouw paard kan niet goed functioneren als het immuunsysteem niet als een geoliede machine werkt. Het immuunsysteem is één van de grote bewakers voor het lichaam. Het is in staat om ziekmakende indringers te vernietigen zodat jouw paard gezond en sterk blijft. Het is dus van belang dat het afweersysteem goed werkend is. Hierin is het belangrijk om dicht bij het natuurlijke welzijn van je paard te blijven, maar welke aspecten vallen hier onder? Er zijn vijf vrijheden voor een paard die ervoor zorgen dat jouw paard zijn/haar natuurlijke gedrag kan voortzetten, zodat niet alleen het fysieke gedeelte goed blijft functioneren, ook het mentale stukje speelt een belangrijke rol om het afweersysteem goed draaiende te houden.

De vijf vrijheden:
1.Beweging
Zorg ervoor dat je paard voldoende (vrije)beweging krijgt.
2.Voeding
Vezelrijke voeding is van belang voor een goede en gezonde spijsvertering.
3.Sociaal contact met soortgenoten
Een paard is een kudde dier, soortengenoten spelen een belangrijke rol om de natuurlijke behoeftes uit te oefenen. 
4.Stalling met voldoende ruimte
Veel paarden brengen met name in de nacht hun tijd door in de stal. Ruimte mag hierin ook niet ontbreken. Beweging is niet alleen buiten van belang, maar ook binnen op stal moet je paard wel de ruimte om zich heen hebben om normaal te kunnen bewegen.
5.Zorg dat je paard voldoende daglicht krijgt
Het afweersysteem van paarden verschilt niet veel met dat van een mens. Wij mensen hebben ook voldoende daglicht nodig om ons gezond, sterk en fit te voelen. Dit geldt ook voor paarden.

De vijf vrijheden geeft jouw paard al een voorsprong op een goede en gezonde weerstand, alleen weersomstandigheden voorkom niet. Je kan daarom het management hierop aan passen om ervoor te zorgen dat wanneer er een omslag plaats vindt, jouw paard hier met vlag en wimpel doorheen komt. Voeding is hierop je antwoord. Tuurlijk spelen andere aspecten ook mee, zoals een droge en schone (schuil)stal, een aangename temperatuur, voldoende ventilatie, etc. maar vitamines, mineralen, spoorelementen en bouwstoffen haal je niet uit een droge stal.

Voldoende en goed kwaliteit ruwvoer staan bovenal voorop, mocht je paard hier niet voldoende aanhebben, bijvoorbeeld als een weerstandsdip de overhand neemt, dan kunnen supplementen hét geen zijn waar jouw paard baat bij heeft.

Voeding en supplementen

Omega-3

Het gehalte aan voedingsstoffen en vitaminen is over het algemeen te arm. Voor een goede weerstand is het belangrijk dat een paard voldoende omega-6 en omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Omega-6 is het probleem nog niet zo, omega-3 daarentegen wel. Dit krijgt een paard namelijk binnen door het eten van vers gras. In de winter is dit voor veel paardeneigenaren niet haalbaar om hun paarden vers gras aan de bieden. Hierdoor loopt je paard de kans om tekorten op te lopen. Een tekort aan omega-3 kan zich uiten in een verslechterde conditie van de huid en vacht en het immuunsysteem verminderd. Merk je dat deze symptomen spelen bij jouw paard? Dan zijn de volgende supplementen een goede keuze om bij te voeren:
Wist je dat... omega-3 met name in de herfst en winter van belang is?

HFS Omega Olie 3-6-9


HFS Chiazaad




Excellent Zalmolie


Vitaminen en mineralen

Belangrijk is om te weten, dat overal waar te voor staat niet goed is. Dus te veel vitaminen en mineralen is ook niet goed, maar het is wel van belang dat jouw paard hier genoeg van binnen krijgt! De weerstand, dus ook het afweersysteem zijn afhankelijk van vitamines, mineralen en andere bouwstoffen. Kijk naar de behoefte van jouw paard en vul dat met een passend supplement aan. De juiste hoeveelheid vitaminen, mineralen, eiwitten en energie is de perfecte poetsbeurt voor jouw paard, want hiervan gaat de vacht pas echt van glanzen. Want, echte schoonheid komt van binnenuit. Maar welke symptomen kunnen leiden tot een vitaminen/mineralen te kort?
 
  • Doffe vacht
  • Geïrriteerde huid
  • Weinig energie
  • Moeite met verharen
  • Weinig bespiering en/of stijve spieren
  • Brokkelhoeven
  • Niet goed op gewicht
 
Herken je één of meerdere symptomen? Dan is het tijd voor actie! Wij delen daarom graag verschillende supplementen om de vitaminen en mineralen aanvullen. Vertrouw je de symptomen niet helemaal? Raadpleeg dan jouw dierenarts

HFS Vita Concept


VITALstyle Oerbalans


Phytonics Immu Boost




HFS Foeneknof Met Zeewier


Wil je meer weten over hoe jij een mooie glanzende glow up over de vacht van jouw paard krijgt? Lees dan onze andere blog: Echte schoonheid komt van binnenuit. Hierin bespreken wij de gezondheidscheck en delen wij informatieve tips over kruiden en welke supplementen hierop aan sluiten.

Een schoon immuunsysteem

Het is verstandig om 2x per jaar jouw paard een detoxkuur te geven, zo help je mee om het lichaam op te schonen van overtollige afvalstoffen en wordt het lichaam gereinigd. Dit kan meehelpen voor een betere weerstand. Je kan het beste een detoxkuur inzetten bij het voor- en najaar, voor een schone en fitte start van een nieuw seizoen!






Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.