Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Let op met weidegang na het natte voorjaar – Gastblog Paardenarts

Door het natte voorjaar groeit en bloeit de natuur voluit en ook op de weiden staat veel gras. In tegenstelling tot de droogte van de afgelopen jaren. Het gras groeit zo enorm hard dat paarden hier snel veel te dik van worden, zelfs bij maar een paar uur weidengang! We zien dan ook meer paarden met overgewicht aan het begin van dit weideseizoen. Bij overgewicht is er ook een groter risico op hoefbevangenheid. Opletten dus! In dit artikel enkele tips.

Houd de conditie van je paard in de gaten

Vaak heb je het zelf niet zo snel in de gaten als je paard iets dikker wordt. Zeker als je hem dagelijks ziet, vallen kleine veranderingen minder snel op. Ook kun je eraan wennen hoe je paard eruit ziet en wordt iets te dik al snel normaal. Totdat je misschien de singel niet meer op het eerdere gaatje krijgt. De hoogste tijd om even pas op de plaats te maken en beter naar je paard te kijken.
 
Het is belangrijk om te weten of je paard wel of niet te dik is. Overgewicht weer kwijtraken (zeker als je paard ook weidengang krijgt) is niet makkelijk. Check elke 4-6 weken de Body Condition Score (BCS) van je paard, en krijg hiermee een indruk van de vetbedekking onder de huid en mate van bespiering. Zo weet je of je paard te dik, te mager of goed op gewicht is. 

Tip: laat dit ook af en toe door iemand anders doen die met een onbevangen blik je paard meer objectief kan beoordelen.
 

Weidegang aanbieden

Paarden zijn dol op gras, dus wees voorzichtig. Paarden kunnen vrij snel veel gras eten en gaan ook sneller eten als ze weten dat ze maar kort op de weide mogen.
 
Belangrijk dus om een aangepast plan te maken. Als je bezig was met het opbouwen van weidegang, maak dan de weidegang in elk geval niet langer! Hoeveel uur weidegang hangt af van de situatie, weersomstandigheden, grasgroei en de BCS van je paard.
Het aanbieden van een beperkte hoeveelheid weide kan helpen, als ook een graasmasker. Verplaats paarden op tijd naar een andere weide; voordat ze de boel tot de bodem hebben kaal gegeten. Voer paarden eerst hooi, voordat ze de weide ingaan, en zet ze niet in te jong (vezelarm, eiwitrijk en suikerrijk) gras. Wacht tot het wat langer doorgegroeid is en meer stengel heeft (en dus meer vezelrijk is).
Voorkom problemen!
 
Overgewicht kan voor grote problemen zorgen, wees hier alert op. Hoefbevangenheid kan een gevolg zijn van overgewicht in insulinedysregulatie (een minder efficiënte insulinehuishouding). Als je paard eenmaal hoefbevangen is geweest, is er altijd kans op herhaling.
 
Je paard is gebaat bij een gezonde darmflora. Veel jong en vers gras kan dit verstoren waardoor er een fermentatiestoornis kan ontstaan, waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan, maar ook vaak koliek en/of diarree.
Wees extra voorzichtig met paarden die ‘gevoelig’ zijn voor bovengenoemde problemen. Bespreek met je dierenarts wat in jouw situatie en voor jouw paard wel of niet mogelijk is qua weidegang.
 

Meer lezen over veilige weidegang voor je paard?

Dit is een samenvatting van het kennisartikel ‘Waarschuwing voor paarden: grasoverschot na nat voorjaar’ op Paardenarts.nl. Lees ook meer in de rubriek Weidegang van Paardenarts.nl.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.