Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Zomereczeem Vs. Bucas

Staart- en maneneczeem (SME), ook wel zomereczeem genoemd, is een huidaandoening bij paarden en pony’s die hevige jeuk veroorzaakt. Kleine mugjes bijten jouw paard en leggen eitjes in de oppervlakkige huid. De allergische reactie die zomereczeem veroorzaakt komt door het speeksel van de culicoïdemuggen, ook wel knutten genoemd. De culicoïdemuggen zijn actief vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer november, afhankelijk van het weer. Je ziet de mug voornamelijk met vochtig, drukkend en windstil weer in bosrijke en vochtige gebieden. Ze zijn met name actief tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang.

Zomereczeem veroorzaakt extreem veel jeuk vooral bij manen en staart. Als een paard eenmaal overgevoelig is, blijft hij dat zijn hele leven. De reden waarom paarden eczeem hebben is niet helemaal duidelijk. Het is een combinatie van factoren die de overgevoeligheid veroorzaken. De combinatie van erfelijke aanleg, verminderde weerstand, voeding en de toename van het aantal muggen kunnen de oorzaak zijn. Daarnaast zijn paarden met een donkere kleur en sobere rassen zoals IJslanders, Friezen, Shetlanders, Fjorden en Haflingers vaak gevoeliger voor zomereczeem. Er wordt vaak gezegd dat jeuk erger is dan pijn, bij een flinke allergische reactie zal je paard elke gelegenheid aangrijpen om te schuren en zo de jeuk kortstondig te verlichten. Door het schuren beschadigen de staart, manen en verandert de huid met alle vervelende gevolgen van dien. Als de huid gaat helen kunnen de korsten ook weer voor jeuk zorgen en voor je het weet ben je in een vicieuze cirkel beland

Genezing van eczeem is helaas nog niet mogelijk. Het beste wat je kunt doen is proberen te voorkomen dat je paard gebeten wordt. Dit kan het beste door je paard vroegtijdig een eczeemdeken op te doen. Deze dekens zijn gemaakt van luchtige stof die fijnmaziger is dan vliegendekens zodat je paard ook juist tegen de kleine culicoïdemuggen is beschermd. Daarnaast is de buik zoveel mogelijk ingepakt en zit er altijd een halsstuk aan de deken.

Deze week staat de eczeemdeken met zebraprint van Bucas in de picture. De Sweet Itch deken eczeemdeken van Bucas is gemaakt van zeer goed ademende en sterke stof in zebra print. De fijnmazige stof voorkomt dat knutten en andere insecten kans krijgen om te steken of bijten. De deken bedekt bijna het gehele lichaam, heeft een extra lange hals met frontriem, een breed, elastische buikstuk en een grote staartflap. Aan de voorkant heeft de deken extra coupenaden voor meer schoudervrijheid en een gladde nylon voering bij de schouders voor nog meer comfort en beduidend minder kans op schuurplekken. De zebraprint is niet alleen leuk maar heeft ook een duidelijke werking. Het houdt meer dan 70% van de insecten op afstand en geeft veel meer rust in de directe omgeving van uw paard. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vliegen gedesoriënteerd en in de war raken van zebrastrepen.

De stof van de deken is UV-werend en voorkomt verbranding en verkleuring van de vacht.
Bij extreem warm weer kan de deken het verdampen van het zweet vertragen, waardoor uw paard nat kan aanvoelen. Echter is het comfort groter doordat directe inwerking van de zon wordt voorkomen (parasol functie) en jouw paard het koeler heeft met een deken op dan zonder deken.

Koop dan hier de Sweet Itch Zebra online.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.