Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog F.R.A.®: De cavallo hoefschoen

Freedom Riding Articles, oftewel F.R.A.® neemt ons mee in hun wereld van respect, vertrouwen, luisteren en kijken. Deze principes liggen aan de onvoorwaardelijke basis van elke vorm van omgang met je paard. Deze week gaat de blog over de hoefschoen F.R.A.® Cavallo

Waarom gebruik je hoefschoenen?
De hoefschoen is een nog relatief onbekend product in de paardensport en vaak wordt er gekozen voor normaal beslag. Dit is vertrouwd, maar misschien niet altijd het beste alternatief voor jouw paard. Waarom zou je overstappen naar hoefschoenen? De hoeven zijn het fundament waarop het hele paard gebouwd is. Op de hoeven worden enorme krachten uitgeoefend, vooral in galop en bij het springen. Hoefschoenen dragen bij aan een optimale schokdemping, doordat de zool van de hoefschoen van kwalitatief zeer hoogwaardig thermo plastic urethaan (TPU) is gemaakt. Een hoefijzer biedt geen schokdemping. De hoefschoenen belemmeren ook op geen enkele manier het hoefmechanisme. Doordat in de hoefschoen voldoende ruimte is voor het kunnen uitzetten van de hoef, vindt een optimale bloedcirculatie plaats. Tevens wordt de conditie van de hoeven geoptimaliseerd, doordat er geen nagels in de hoefwand worden geslagen. Ook wordt de conditie verbetert doordat hoefschoenen slijtage voorkomen, wat een gezonde groei van de hoef stimuleert. 

Daarnaast kunnen de hoefschoenen gebruikt worden wanneer je een overgang wilt maken om je paard volledig zonder beslag te gaan rijden. Door het gebruik van de hoefschoenen kun je de hoeven van je paard langzaam laten wennen aan het ‘blootsvoets’ rijden. De conditie van de hoeven zal verbeteren en daardoor minder snel afslijten. Het spreekt voor zich dat deze doelstelling niet altijd behaald kan worden en alleen haalbaar is bij zeer regelmatig rijden op harde en onregelmatige ondergronden. 
 
Bijna ieder paard is gebaat bij het gebruik van hoefschoenen. Ook is het een ideaal alternatief voor paarden met probleemhoeven waarbij beslaan (bijna) niet meer mogelijk is, bij genezing en pijnverlichting. Pluspuntje: door het gebruik van hoefschoenen bespaar je op de kosten van het beslaan door de hoefsmid. 
 
Twijfel je nog aan het gebruik van hoefschoenen? Hier zijn de specifieke voordelen van het gebruik van hoefschoenen nog even op een rijtje:
  • Geen hoefrandverzwakking door nagelen 
  • Minder kosten 
  • Minder belasting voor de gewrichten 
  • Gebruik je alleen als het nodig is 
  • Minder verwondingen 
  • Werking van het hoefmechanisme wordt niet belemmerd 
  • Geven meer grip dan ijzers 
Ondanks het feit dat bijna ieder paard profijt heeft bij het gebruik van hoefschoenen is niet ieder paard hier even geschikt voor. Als jouw paard sleept met zijn hoeven of erg nauw langs elkaar loopt met zijn hoeven kan dit zorgen voor overmatige slijtage van de hoefschoenen, waardoor het gebruik hiervan minder geschikt is voor jouw paard. 
 
Hoe ziet de F.R.A.® Cavallo eruit? 

De F.R.A.® Cavallo heeft klittenbandsluitingen aan de voorzijde en laat zich hierdoor in één beweging aan- en afdoen. De schoen is zeer stevig met de hoef verbonden en gevormd naar de anatomie van de onbeslagen natuurlijke paardenhoef. Een verhoogde binnenrand draagt de onderrand van de hoef en maakt de zool vrij van druk. De opbouw is zacht en comfortabel en de anatomisch voorgevormde achterzijde beschermt de hoefballen. De bovenzijde is afgewerkt met een schuimgevulde zachte kraag.


 
De hoefschoen F.R.A.® Cavallo is relatief licht en lichter dan een gemiddeld hoefijzer. Ook is bij het gebruik van de juiste maat, onder alle omstandigheden, de hoefschoen niet te verliezen! Tevens is de hoefschoen een duurzaam product. Natuurlijk spelen verschillende factoren hier een rol, onder andere de intensiteit van het gebruik. 
 
De hoefschoen is in verschillende maten te verkrijgen en je kunt zelf opmeten welke maat je paard nodig heeft. Je kunt de hoef het beste opmeten wanneer je paard net bekapt is. Hoe je dit kunt doen zie je in het figuur hieronder. 



Naast de hoefschoenen hebben we ook de omslagbandage F.R.A.® Cavallo in ons assortiment. Dit is een bandage voor extra bescherming van de kroonrand en hoefballen in de hoefschoen. Het is gemaakt van super elastisch neopreen en versterkt high density foam. Ook de F.R.A.® Cavallo gel inlegzool is een mooie aanvulling bij het gebruik van hoefschoenen. Deze verwijderbare inlegzolen zorgen voor extra comfort en zijn simpel op maat te snijden voor in de hoefschoen. De inlegzool is schokabsorberend, verbetert de doorbloeding en minimaliseert vermoeidheid.

Ben jij overtuigd en is de Cavallo hoefschoen geschikt voor jouw paard?







Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.