Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog F.R.A.®: bitloosbalk categorie 3

Freedom Riding Articles, oftewel F.R.A. neemt ons mee in hun wereld. Respect, vertrouwen, luisteren en kijken ligt aan de onvoorwaardelijke basis van elke vorm van omgang met je paard. Deze week gaat het over het rijden met categorie 3 uit de F.R.A. bitloosbalk

F.R.A. heeft een bitloosbalk ontwikkeld die je op weg helpt om een keuze te maken welke manier van bitloos rijden voor jou geschikt is. Deze balk is ingedeeld van 1 t/m 5, waar nummer 1 de minste inwerking en nummer 5 de meeste inwerking heeft op je paard. Bij het gebruik van hulpmiddelen die onder categorie 3 vallen betekent dit dat je paard druk op de neus, wangen en een directe teugelwerking ervaart. 

De werking

In categorie 3 vallen 2 soorten systemen: de sidepull, maar ook de diverse knoophalsters.
Letterlijk vertaald betekent het woord sidepull : ’zijwaarts trekken’ en dat doet dit systeem ook. Wanneer je de hand opent en van de hals afbrengt heeft dit tot gevolg dat er zijwaartse druk wordt uitgeoefend op het hoofd waardoor je paard gaat wenden. Als je gebruik maakt van een hoofdstel uit categorie 3 oefent het maken van een ophouding druk uit op de neus, waardoor een tempowisseling of halthouden het gevolg kan zijn.
Een hoofdstel uit het sidepull systeem is ook goed te gebruiken bij het longeren. Je maakt een longeer bitstukje vast aan de ringen waar je normaal gesproken de teugels aan vastmaakt. Ook als je longeert met dubbele lijnen of een pessoa worden dezelfde ringen gebruikt. 
 

Epplejeck heeft bitloos hoofdstel F.R.A. Pardoes in het assortiment. Dit hoofdstel valt onder categorie 3, is gemaakt van soepel, zwart leer en heeft een direct teugel voering (sidepull). Het hoofdstel kost 74,50 en wordt geleverd inclusief teugels.

Touwknoophalsters werken op dezelfde manier als het sidepull systeem. Door de lage bevestiging van de teugels komt dit de hulpen alleen maar ten goede. Echter zijn in tegenstelling tot het sidepull systeem de touwknoophalsters niet geschikt om mee te longeren.

In het assortiment van Epplejeck zijn twee soorten touwhalsters uit deze categorie beschikbaar: touwhalster F.R.A. Babia en Knoophalster F.R.A. Pablo Profi 7mm. Touwhalster Babia is een rij- en trainingshalster van 8mm dik katoen. Dit halster geeft druk op de neus en wangen voor een betere communicatie tijdens het grondwerk. Touwhalster Babia is verkrijgbaar in de kleuren rood en groen voor 9,95. Knoophalster Pablo is een luxer rij- en trainingshalster dat bij het neus- en kopstuk onderlegd is met leer.. Hierdoor is de werking minder scherp dan bij touwhalster Babia. Knoophalster Pablo is verkrijgbaar in de maten pony (zwart touw) en paard (zwart/wit touw) voor 17,95.


Ligging:
Zoals bij alle bitloze manieren van rijden geldt voor beide systemen dat de neusriem op het harde gedeelte van de neus moet liggen, daar waar het neusbeen begint. De kinriem van het sidepull systeem mag gevoelsmatig ‘te’ vast worden gemaakt, maar moet beslist niet aangesnoerd worden! Dit is om verdraaiing van het hoofdstel te voorkomen.

Is het iets voor jou?
Het sidepull en touwknoophalster systeem zijn door de directe inwerkingen relatief makkelijke hulpmiddelen voor zowel beginnende als gevorderde ruiters en paarden. Door de combinatie van het lichte teugelcontact is het gebruik ervan zeer geschikt voor gevoelige paarden, hoog in het bloed staande paarden en jonge paarden. Daarnaast kun je met het gebruik van deze systemen er heerlijke op uit trekken voor lange buiten-, trek- en afstandsritten.

Ben jij enthousiast geworden en wil je graag bitloos gaan rijden? Dan zijn deze hoofdstellen uit categorie 3 wellicht perfect voor jou!

Klik hier voor bitloos hoofdstel F.R.A Pardoes
Klik hier voor touwhalster F.R.A. Babia
Klik hier voor knoophalster F.R.A. Pablo Profi 7mm


Auteur: Wilde Äcker vof, Jan Edixhoven



Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.