Terug naar overzicht

Review van EJ-ers Sabine en Alice: Schockemohle Equitus

woensdag, 29 november 2017

Weten jullie nog dat we een aantal weken geleden aankondigde dat EJ-ers Alice en Sabine de twee nieuwe Schockemöhle hoofdstellen mochten testen? Dit is inmiddels gebeurd en je leest in deze blog alles over hun bevindingen.

Hieronder lees je eerst het verhaal van EJ-er Alice. Zij en haar paard Duco mochten het hoofdstel Equitus Schockemöhle Alpha testen: 

Het hoofdstel Schöckemohle Equitus Alpha is gemaakt van super zacht leer en heeft een anatomische vormgeving. Zodra je het hoofdstel vasthoudt, voel je dat deze is gemaakt van een hoge kwaliteit leer. De neusriem, het kopstuk en de kinriem zijn extra zacht onderlegd, zodat je paard zo min mogelijk wordt geïrriteerd bij het dragen van dit hoofdstel. Het hoofdstel valt als het ware om het hoofd van het paard en zit mijn paard als gegoten. Hij is makkelijk te verstellen en er zit verder geen ‘poes pas’ aan. De neusriem van dit hoofdstel valt als een Engelse neusriem, hij zit daardoor iets hoger dan bij de meeste andere anatomische hoofdstellen. Persoonlijk vind ik dit mooier en staat ook beter bij mijn paard. Duco heeft namelijk een beetje een ramsneus en zo wordt dit meer verdoezeld. 
 
Ik vind het belangrijk dat mijn paard passend tuig draagt. Zelf heb je ook het liefst kleding aan dat goed past. Hiervoor reed ik altijd met een Rambo Micklem Multibridle dus het was extra interessant om te kijken of er voor mij en Duco veel verschil zat tussen dit hoofdstel en de Alpha. Nu is Duco niet zo’n sensibel paard en wil hij graag voor je werken, dus persoonlijk merkte ik niet veel verschil tussen beiden hoofdstellen. Ondanks dat ik met het rijden niet zo veel verschil merk, ben ik wel dolenthousiast over dit hoofdstel en vind het een echte aanrader. Dit komt o.a. door het fijne, anatomisch gevormde kopstuk, het ronde design en de sperriem die een nieuwe positie heeft, waardoor de absolute vrijheid van de ademhaling wordt gerealiseerd. Het hoofdstel is misschien een beetje duur (Shop de Alpha hier voor 287,95), maar ondanks dit is het de prijs meer dan waard door de voordelen die het jouw paard biedt. 


 
Lees hieronder het verhaal van EJ topper Sabine. Zij mocht het hoofdstel Schöckemohle Equitus Beta testen. Dit is de iets luxere uitvoerig met een bredere neusriem en een frontriem met kristallen. 
 
Als een echte glitter lover vond ik het altijd erg jammer dat de meeste volledig anatomisch gevormde hoofdstellen een nogal saaie uitstraling hadden. Want het hoofdstel moet natuurlijk wel matchen bij de rest van onze glamlook! Na het testen van dit volledig anatomisch gevormde hoofdstel op mijn 13 jarige dressuurmerrie vind ik het jammer dat ik altijd style over comfort heb gekozen, want ik wil nooit meer anders! 
 
Kopstuk
Het kopstuk van het hoofdstel Schockemöhle Equitus Beta is anatomisch gevormd, breed en superzacht onderlegd. Bij het omdoen van het hoofdstel merkte ik hierbij meteen het grootste verschil. Het kopstuk viel namelijk erg losjes en meteen op de juiste plek achter de oren van mijn paard. De druk van het kopstuk op de nekband, wat het achterhoofdsbeen en de nekwervels verbindt, wordt verlicht waardoor ook de oren vrijer kunnen bewegen.
Wanneer het kopstuk niet passend achter de oren van je paard ligt, kan er hierdoor druk worden uitgeoefend op het gehoor van je paard. Het gehoor kan daardoor verminderen. Nu luisterde ze bij het dragen van dit hoofdstel helaas niet beter naar mij, maar ik zag wel duidelijk meer ontspanning en beweging in de oren. Je weet wel, van die flapperende oortjes die zo lekker mee bouncen, op het ritme van de gangen. 
 
Neusriem

De neusriem is ook zacht onderlegd en anatomisch gevormd zodat het de belangrijkste zenuwbaan over de neus vrij laat. Het ontziet daarnaast belangrijke bloedvaten en slagaders en vermindert druk op de nek van het paard. Belangrijk hiervoor is dat de neusriem op anderhalve handbreedte vanaf de neusvleugels of één handbreedte gemeten vanaf de mondhoeken ligt.
Dankzij de andere positie van de sperriem is er meer vrijheid van ademhaling. Bij een gecombineerde neusriem zit de sperriem lager en over de inhammen van de neusvleugels heen. Ondanks haar uitstekende conditie, stijgt haar ademhaling altijd redelijk snel. No worries, ik geef haar tijdens de training genoeg tijd om weer op adem te komen. Ik was dus erg benieuwd of het hoofdstel hier ook invloed op had, maar helaas pindakaas, haar ademhaling steeg in hetzelfde tempo. Ik merkte hier dus geen verschil. Gezien het verschil van de positie van de sperriem en de anatomie van het paard geloof ik zeker dat er nu wel minder druk op haar ademhaling zit en ze meer comfort heeft. 

Bakstuk
Het bakstuk zit via een klein riempje vast aan de neusriem en de neusriem is weer verbonden aan het kopstuk. Het kopstuk bestaat dus uit één deel in plaats van losse riempjes wat zorgt voor minder irritatie achter de oren. Daarbij zorgt deze constructie voor minder spanning. Bij dit hoofdstel zit de verbinding van het bit indirect vast aan het kopstuk. Hierdoor wordt de spanning tussen het kopstuk en bit verminderd. Dus meer comfort voor je paard! 

Het verschil tijdens rijden
Ik merkte meteen véél meer gedragenheid en minder druk in mijn hand. Het orenspel werd veel losser en dus meer ontspannen. But merries will be merries, dus die zure blikken die ze mij zo nu en dan toewerpt, zullen helaas nooit volledig verdwijnen…
Ook voelde het contact met de mond directer aan en volgde ze mijn hand beter. Zo goed zelfs dat ik moest waken voor een stille hand omdat ze anders iets onrustig in de aanleuning werd.
Maar bij het geven van een kleinere hulp, kreeg ik elke keer weer het gewenste resultaat. Dat is toch puur genieten?! 

Al met al ben ik he-le-maal in love met het hoofdstel Schockemöhle Aquitus Beta en wil ik nooit meer anders. Hij is ietwat prijzig aangezien hij 317,95 kost, maar is het absoluut waard! Dit hoofdstel laat echt duidelijke verschillen zien in het rijden, is gemaakt van soepel kwaliteitsleer en is absoluut een prachtig plaatje om naar te kijken.
Ook enthousiast geworden? Klik hier voor de Schockemohle Equitus Alpha en je shopt hier de Schockemohle Equitus Beta
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!