Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog HorseFitShop: Warm weer issues + tips voor je paard

Wij zijn super enthousiast om jullie te vertellen dat wij vanaf nu elke maand een gastblog voor Epplejeck gaan schrijven! Wie wij zijn vraag je je nu natuurlijk af? Wij zijn HorseFitShop, dé webshop voor een fit en gezond paard. Elke maand zullen we een blog voor jullie schrijven met tips en weetjes op het gebied van het welzijn en de gezondheid van jouw paard.


De afgelopen weken is het warm geweest, heel erg warm! Deze mooie dagen houden ook nog wel even aan, maar voor je paard kan de hitte soms best vervelend zijn en is het belangrijk om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Ook zullen we je tips geven om het voor je paard zo aangenaam mogelijk te maken tijdens warme dagen.

Oververhitting

Op dagen dat het erg warm is, bestaat de kans dat je paard oververhit raakt. Dit kan zowel tijdens het trainen gebeuren als wanneer je paard in het land staat. De normale temperatuur van je paard ligt tussen de 37,4°C en 38,5°C. Je paard is oververhit wanneer zijn lichaamstemperatuur boven de 40°C uitkomt. Paarden die oververhit zijn, hebben meestal een oppervlakkige ademhaling en een verhoogde hartslag. Ook kan je paard ongecoördineerd lopen, een beetje alsof hij dronken is. Daarnaast kan het zijn dat je paard helemaal niet zweet, maar ondanks dat er geen druppeltje zweet te zien is, kan je paard wel degelijk oververhit zijn.
Is je paard oververhit? Spoel hem direct af met koel water en dan vooral de binnenkant van zijn benen, buik, hals en schouders. Laat je paard daarnaast drinken, maar let op dat je hem kleine hoeveelheden geeft. Niet meer dan een halve emmer kun je hierbij aanhouden. Ga hierna met je paard aan de hand stappen. Dit alles dien je te herhalen, totdat de temperatuur van je paard is gedaald en de dierenarts gearriveerd.
Om oververhitting te voorkomen is het belangrijk dat je paard tijdens hete dagen in de schaduw kan staan en om je trainingsschema aan te passen. Houd er rekening mee dat voor een paard een temperatuur tussen -5 en 15 graden het meest aangenaam is. Train daarom minder intensief en niet op het heetste moment van de dag.

Elektrolyten

Met warme dagen zweet je paard vaak meer dan anders. Met dit zweten gaan naast vocht ook belangrijke mineralen, ook wel elektrolyten genoemd, verloren. Elektrolyten regelen naast de vochthuishouding een groot aantal andere lichaamsfuncties. Het is belangrijk dat je de verloren elektrolyten weer aanvult voor een juiste vochtbalans en het functioneren van de belangrijke lichaamsfuncties. Wil je alle ins en outs weten over elektrolyten? Lees dan het artikel ‘Elektrolyten: aanvulling van lichaamszouten’ op www.horsefitshop.nl

                                                
       HFS Elektrolyten                                                              Synovium Electrolytes Q  

Zonnebrand

Natuurlijk is het fijn voor paarden om lekker buiten in het zonnetje rond te kunnen lopen. Paarden zijn net als wij gevoelig voor de zon en kunnen verbranden, zeker een roze of witte neus en voetjes. Een verbranding bij je paard herken aan je een rode, dikke en warme huid. Bij een ernstige verbranding kunnen ook blaren te zien zijn.
Om je paard te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, is het fijn wanneer je hij een schaduwplek heeft. Ook bestaan er vliegenmaskers die de zonnestralen tegenhouden. Ten slotte kun je de gevoelige, dunbehaarde delen (o.a. neus, lippen, onderbenen) van je paard insmeren met een zonnebrandmiddel. 

   Excellent Equi Sunblock

Droge hoeven

Wanneer de warme dagen lang aanhouden en de regen die valt minimaal is, kunnen de hoeven van je paard erg droog worden. Droge hoeven kunnen leiden tot scheuren in de hoef of tot brokkelhoeven, waarbij de draagrand van de hoef afbrokkelt of zelfs hele stukken van de hoef afbreken.
Hoeven hebben vocht nodig en dit is nu juist net wat er ontbreekt tijdens droogte. Om de hoeven toch van vocht te voorzien, kun je een stukje weiland (bijvoorbeeld voor de drinkbak) nat maken. Ook kun je de benen van je paard afspuiten. Je paard moet wel minimaal 20 minuten zijn voeten nat houden, wil het enigszins nut hebben. Omdat je deze garantie niet hebt bij de hiervoor genoemde opties, kun je ervoor kiezen om een vochtinbrengend product op de hoeven aan te brengen.

                                                     
     Cavalor Podo Guard                                                                   Farnam Rain Maker

Insecten

Met het mooie, warme weer komt ook de grootste ergernis van paard en eigenaar om de hoek kijken: bijtende en stekende insecten. Vooral dazen zijn enorm hinderlijk voor je paard. Om je paard te beschermen tegen deze vervelende beesten kun je jouw paard een vliegen- of eczeemdeken opdoen. Insecten kunnen niet door de fijnmazige deken heen bijten of steken. Er zijn ook speciale vliegendekens die je kunt gebruiken tijdens het rijden. Daarnaast is de dazenval een goede oplossing. Een dazenval is groot, donker, schommelt zacht heen en weer door de wind en wordt warm door de zon. De daas denkt dat het een prooi is en zal er naar toe vliegen. Afhankelijk van het type dazenval zal de daas uiteindelijk aan de bal vastgeplakt blijven zitten of in het opvangbakje terechtkomen.
                                                          
Eczeemdeken Horsegear                                                                            Dazenval

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.