Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Puur - spieropbouw

Iedere ruiter wil het liefst een mooi, gespierd paard. Of je nou dressuur, springen of een andere sport doet met jouw paard, of wel eens recreatief buitenritten maakt, sterke spieren verminderen de kans op blessures en zijn dus heel belangrijk. Zeker ook voor oudere dieren en paarden met artrose, die juist die sterkte spieren nodig hebben. Hoe leuk het ook klinkt, supplementen alleen kunnen niet zorgen voor een sterk bewegingsapparaat, een combinatie van trainen en een kwalitatief goed supplement wel!

De belangrijkste bouwstoffen voor spieren zijn eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. 
 
Er zijn essentiële en niet-essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren kan het paard zelf aanmaken, de essentiële aminozuren moet hij uit de voeding halen. De essentiële aminozuren heeft jouw paard nodig voor herstel en opbouw van onder meer spieren. Niet ieder paard mag de ideale hoeveelheden voer en krijgt dan niet alle voedingstoffen binnen die hij of zij nodig heeft voor een optimale prestatie. Wil jij jouw paard extra ondersteunen, dan zul je supplementen moeten toevoegen aan het voer. 

Tijdens training worden spieren afgebroken om vervolgens later - in de herstelfase - weer te worden opgebouwd. Paarden die veel in training staan, hebben dus een hogere eiwitbehoefte dan paarden die relatief veel rust krijgen. Daarom bevatten sportbrokken ook meer eiwitten dan ‘gewoon’ voer. Ook jonge paarden die nog in de groei zijn, hebben een hogere eiwitbehoefte dan uitgegroeide paarden. Wanneer een paard onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, kunnen spieren niet opgebouwd worden of worden zelfs afgebroken. Zelfs ondanks of juist door de training. 

Ook oudere paarden verliezen vaak spiermassa. Dit komt meestal door een combinatie van een slecht gebit, waardoor voer minder goed gekauwd en dus verteerd kan worden en omdat de spijsvertering minder goed werkt. Oudere paarden hebben soms wel twee keer zoveel eiwitten nodig dan jonge paarden om hun spiermassa op peil te houden. Als er te weinig eiwitten in de voeding zitten, gaat het lichaam zijn eigen vet verbranden om toch voldoende binnen te krijgen. Daarom zie je oudere paarden meestal ook vermageren. Als laatste zie je vaak dat oudere paarden minder bewegen. Ook hierdoor neemt de spiermassa steeds verder af. 

Zoals ik al zei is spiermassa opbouwen bij een paard vooral een kwestie van trainen…. en geduld! 
 
Een goed ontwikkeld spier- en bewegingsstelsel kost tijd en dus geduld en dat heeft niet iedereen. Het opbouwen van spieren kan wel in vrij korte tijd, maar pezen en banden hebben meer tijd nodig. Als de spieren te snel te hard trekken aan deze pezen en banden, kun je wachten op blessures. Blessures helpen je juist verder van jouw doel vandaan…presteren met je paard. 

Op de lange termijn is het effect van jouw training veel groter als de spieren voor en na de inspanning ook tijd krijgen voor ontspanning. Inspanning moet gevolgd worden door rust en ontspanning voor een goed herstel en spieropbouw. 
 
Daarnaast is een goede warming up belangrijk: het vooraf loswerken van je paard. Een bekende dressuurruiter vertelde mij dat zij haar paard eerst zo’n 30 minuten in stap loswerkt voor haar daadwerkelijke training begint. En vergeet naast de warming up ook de cooling down niet! 

Ook wordt het effect van stress op paarden vaak onderschat. Dingen vragen die jouw paard (nog) niet aankan, geeft spanning en ook spierspanning. Dit komt de training niet ten goede! Zorg voor voldoende rustdagen, maak dan eens een lekker ontspannen buitenritje, wissel af met balkjes of andere oefeningen. Zo kunnen spieren herstellen en bouw je echt een goede spiermassa op. 

Weetje:
Tijdens (in)spanning (stress, maar ook extra fysieke inspanning) hebben paarden behoefte aan extra Magnesium. Want hoe gek dit ook klinkt, magnesium (- citraat) geeft het lichaam de energie om spieren te ontspannen. Probeer het maar eens, je zult het verschil zien!


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.