Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog HorseFitShop: Slow down, over slowfeeders en hooinetten

Het is de periode van slechter weer en kortere dagen. De tijd van langer op stal staan is voor veel paarden weer aangebroken, dus je paard kan minder lang in het land gras eten en verveling ligt op de loer. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is erg belangrijk voor paarden. Het ruwvoer aanbieden in een slowfeeder of hooinet kan een oplossing zijn. In alweer de vijfde gastblog van HorseFitShop vertellen wij je alles over slowfeeders en hooinetten.


Waarom is ruwvoer belangrijk voor je paard?

Van nature is een paard gewend om de hele dag kleine beetjes voedsel bij elkaar te scharrelen en op te eten. Het lichaam van het paard is erop ingesteld om steeds een geleidelijke aanvoer van ruwvoer te verteren. Door deze geleidelijke aanvoer van ruwvoer worden stoornissen in de maag en darmen voorkomen. Het verdient de voorkeur ervoor te zorgen dat een paard niet langer dan 2 tot 4 uur zonder ruwvoer staat.
Een andere reden waarom ruwvoer essentieel is voor een goede gezondheid, is dat een paard speeksel aanmaakt wanneer het kauwt op ruwvoer. Een paard maakt de hele dag door maagzuur aan, maagzuur helpt bij het verteren van voedsel en speeksel neutraliseert maagzuur. Wanneer je paard te weinig ruwvoer binnenkrijgt en geen speeksel produceert, ontstaat er teveel maagzuur dat ook nog eens niet geneutraliseerd wordt. Bovendien kan dit zuur gaan ‘spetteren’ als de maag leeg is wanneer een paard gaat bewegen. Dit kan de gevoelige maagwand aantasten en maagzweren veroorzaken. Je paard wat ruwvoer geven voor de training is daarom ook aan te raden.
Ruwvoer is ook belangrijk voor de beweeglijkheid van de darmen van je paard. Wanneer je paard regelmatig ruwvoer binnenkrijgt zijn de darmen vol. Hierdoor worden de darmen gestimuleerd om te gaan bewegen, dit is zeer belangrijk voor een goed functionerende spijsvertering. Wanneer de darmen van je paard onvoldoende bewegen, dan kan dit leiden tot koliek, met name gaskoliek is een risico.
Ook beweging van het paard zelf is van belang voor de beweeglijkheid van de darmen.

Waarom een slowfeeder of hooinet?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om het paard over de hele dag verspreid kleine porties ruwvoer te geven. De oplossing hiervoor is het geven van het ruwvoer in een slowfeeder of hooinet. Weet je trouwens ook wat het verschil is tussen een slowfeeder en een hooinet? Een slowfeeder heeft zeer fijne mazen (gaten) en bij een hooinet zijn de mazen wat groter.

Ruwvoerinname langzamer en gelijkmatiger
Het voordeel van het ruwvoer in een slowfeeder of hooinet aanbieden, is dat je paard er langer over doet om dezelfde hoeveelheid ruwvoer op te eten. Hierdoor krijgt je paard het ruwvoer gelijkmatiger en in kleinere porties binnen. De kans op maag- en darmproblemen, zoals koliek en maagzweren, wordt hierdoor kleiner. Doordat je paard langer met het ruwvoer bezig is, ontstaat er ook minder snel verveling op stal.

Minder verspilling en vervuiling van ruwvoer
Door je paard het ruwvoer uit een hooinet of slowfeeder te laten eten, vindt er minder verspilling van ruwvoer plaats. Als je het ruwvoer op de grond legt, kan je paard ermee gaan spelen, er boven op gaan staan en door de stal heen verspreiden. Het wordt vertrapt en vermengd met strooisel, mest en/of urine. Dit klinkt niet echt smakelijk en je paard zal het dan ook niet graag meer willen opeten.
Het ruwvoer in de paddock of een zanderig weiland op de grond leggen, kan er toe leiden dat je paard teveel zand in de darmen krijgt en dit kan weer zandkoliek veroorzaken. Een ander gevaar is dat er ook parasieten met het zand mee kunnen komen welke worminfecties veroorzaken.

Minder stof in het ruwvoer
Door het gebruik van een slowfeeder of hooinet heeft stof de kans om uit het ruwvoer te vallen. Ideaal wanneer jouw paard gevoelige luchtwegen heeft die door stof geïrriteerd raken.

Afwegen
Met een hooinet of slowfeeder kun je gemakkelijk wegen hoeveel ruwvoer je aan jouw paard geeft. Je hangt het hooinet of de slowfeeder aan een hangweegschaal en je kunt eenvoudig aflezen hoeveel ruwvoer je paard krijgt. Zorg wel altijd voor ruwvoer van een goede kwaliteit om te zorgen dat je paard zijn dagelijks benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heeft het gebruik van een slowfeeder of hooinet ook nadelen?

Natuurlijke graashouding
De meest natuurlijke houding van een paard met betrekking tot eten, is het voer van de grond eten. Met een slowfeeder of hooinet is het aannemen van deze houding niet altijd mogelijk en zijn er mensen die dit als een nadeel ervaren. Door het gebruik van een slowfeeder of hooinet moet je paard vanuit een andere hoek kleine plukjes ruwvoer door het net trekken. Een oplossing hiervoor is de slowfeeder of het hooinet in een grote bak te leggen en deze vast te maken, zoals op de afbeelding hieronder.


Frustratie en stress
Een ander nadeel dat een enkele keer wordt genoemd, is dat er bij paarden frustratie en/of stress wordt gezien omdat ze het ruwvoer niet snel door de mazen krijgen. In dat geval kun je een slowfeeder of hooinet gebruiken met een grotere maas.
 
De slowfeeder of het hooinet vullen
Menig paardenhouder heeft er een hekel aan; het vullen van de slowfeeder of het hooinet. Het is superonhandig om hem open te houden, terwijl je tegelijkertijd ook het net moet vullen. Je komt handen tekort en het is een tijdrovend klusje. Gelukkig is het lastig vullen van een slowfeeder of hooinet nu verleden tijd met de handige hooinet vulhulp. Deze vulhulp bevat haakjes waar je de ringetjes of mazen aan vast kunt maken. 


Hooinet Vulhulp Kerbl

De verschillende soorten slowfeeders en hooinetten

HorseFitShop heeft een ruim assortiment aan diverse slowfeeders en hooinetten. De populaire Hay Play is een superleuke, uitdagende en gezonde manier om je paard ruwvoer te geven. Hij is zowel in de stal als in de weide te gebruiken en door de hoekige vorm, rolt de bal onvoorspelbaar en vrij rond.


   Voerbal Hay Play 

Hooinet XL Slowfeed is een extra groot, fijnmazig hooinet van sterk nylon. De kleine openingen zijn 3 x 3 cm. Hooinet Mega XXL is ook een populaire slowfeeder met openingen van de 3 x 3 cm.

                                  
   Hooinet XL Slowfeed                                       Hooinet Mega XXL

De Hooizak Groot is een extra grote, innovatieve en duurzame rubberen hooizak.


  Hooizak Groot 16 kg



Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.