Terug naar overzicht

Bucas - paardendeken trekt scheef, wat nu?!

dinsdag, 04 december 2018

Het komt regelmatig voor dat een (Bucas) paardendeken scheef gaat liggen. Is dit bij jou het geval of heb je dit wel eens meegemaakt? Dan moet je deze blog zeer zeker even lezen.

We beginnen met een feitje: driekwart van de mensen kopen paardendekens te groot. Dit omdat mensen ‘ongeveer een idee’ hebben welke maat deken zijn/haar paard nodig heeft. Of een deken wordt bewust groter aangeschaft zodat zijn/haar paard gemakkelijk hooi en gras van de grond kan eten of omdat de billen niet koud worden zodat het paard het lekker warm heeft.

En hier gaat het mis…

Een deken die te groot is, gaat op de schoft vastliggen. Als een paardendeken vastligt op de schoft, dan gaat deze scheef trekken met als gevolg schuurplekken bij de borst en schouders.

Een juiste maat deken is super belangrijk, niet alleen voor een goede bescherming van jouw paard, maar ook zodat deze perfect past en comfortabel zit.

Meten is weten

Voor een juiste maat, adviseert Bucas het volgende:

Meet jouw paard vanaf (A) het midden van de borst over de schouder tot en met het verste deel van de bil (B). Als je jouw paard gemeten hebt, kies dan de maat die het dichtste bij de afmeting van het paard zit (A-B). De onderste, horizontale rij is de Bucas maat die je nodig hebt. Het is prima om iets naar boven af te ronden.Bucas heeft veel maten in het assortiment en ook tussenmaten. Denk aan een paar schoenen waarbij je bijvoorbeeld net tussen maat 39 en 40 in zit. Dan zit een maatje 39,5 toch het meest comfortabel.

Voor paarden met veel hals zoals o.a. een Hengst, Fries, Fjord, Totilas of Valegro heeft Bucas ook Big Neck dekens. Deze dekens zijn qua lengte hetzelfde, maar die hebben een grotere opening aan de voorkant.


De juiste pasvorm
Een Bucas deken in de juiste maat sluit aan de voorkant goed aan. Wees gerust dat een goed aansluitende deken aan de voorkant niet te strak zit, een Bucas deken biedt aan de voorkant namelijk nog voldoende flexibiliteit om bijvoorbeeld te kunnen grazen en zich vrijuit te kunnen bewegen.

Aan de voorkant, bij de hals, zitten heel veel organen. Als een deken aan de voorkant een te open front heeft (en dus te groot is), dan koelt een paard rondom de organen snel af.

Aan de achterkant moet de naad van de deken beginnen bij staartwortel. De deken moet niet overhangen, maar halverwege bedekt zijn. Vertrouw erop dat een paard hierdoor niet afkoelt. Met een juiste maat deken wordt ongeveer 80% van het lijf afgedekt, een klein stukje open bij de billen is niet erg. Vergelijk het nogmaals eens met je schoenen; als je te grote schoenen aan hebt dan krijg je blaren en loop je je sokken kapot. Bij een paardendeken geldt precies hetzelfde.

Bekijk deze video om helemaal zeker te weten welke maat paardendeken je nodig hebt en laat Bucas Nederland een aantal voorbeelden zien van zowel te grote als goed passende dekens. 


Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!