Terug naar overzicht

Gastblog HorseFitShop: Tips bij vuurwerkangst

woensdag, 26 december 2018

De laatste dagen van het jaar zijn weer aangebroken en we gaan knallend het jaar uit. Superleuk al die feestjes en het vuurwerk. Helaas kunnen sommige paarden dit minder op prijs stellen. Heeft jouw paard last van de knallen tijdens oud en nieuw? Lees in deze nieuwe gastblog van HorseFitShop een aantal tips, zodat ook jouw paard een leuk oud en nieuw heeft.


Van nature is een paard een vluchtdier. Wanneer een paard in een spannende situatie terecht komt, zal zijn instinct zeggen dat hij moet vluchten. Tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is, heeft een paard in het wild niet. Het kan zomaar gebeuren dat er een roofdier op hem afkomt.
Gelukkig zijn de meeste paarden niet of nauwelijks bang voor vuurwerk. Wanneer je paard niet heel dicht bij vuurwerk in de buurt staat, gaat het doorgaans goed. Merk je dat jouw paard onrustig of zelfs angstig wordt van vuurwerk? Dan kun je een aantal maatregelen nemen.

#1 Gedraag je niet anders dan dat je normaal zou doen

Een paard houdt van structuur, het zijn gewoontedieren. Houd je dus gewoon aan de dagelijkse routine die je normaal ook hebt en doe niet anders dan anders. Dit geeft je paard vertrouwen en zorgt voor rust. Wordt je paard toch onrustig of angstig? Stel je paard dan gerust. Vroeger hoorde je vaak dat je het dier geen aandacht mocht geven, omdat je het gedrag dan juist beloonde en de angst bekrachtigde. HorseFitShop vindt dit een wat achterhaalde opvatting. Wij raden aan om dit gedrag van je paard niet te negeren. Bij spannende situaties is het een natuurlijk overlevingsmechanisme van een paard om te vluchten of te bevriezen. Je kunt je paard steun bij je laten zoeken en hem een veilig gevoel geven door tegen hem te praten en aan te raken. Door je paard aan te raken en aandacht te geven, ontstaat er een verhoogd oxycotine gehalte in het lichaam waardoor de stress kan afnemen. Voor de volgende jaren kun je ook schriktrainingen met je paard gaan volgen. Op die manier wordt je paard zo geconditioneerd dat de angst voor vuurwerk minder wordt.

#2 Houd je jouw paard binnen of buiten?

Om te bepalen of je jouw paard binnen of buiten zet rond de jaarwisseling, kun je hem in de aanloop naar oud en nieuw in de gaten houden en kijken waar je paard zich prettig bij voelt wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Een paard is een vluchtdier, controleer de stal en/of het weiland dus goed op voorwerpen die een gevaar voor je paard kunnen opleveren. Prikkeldraad is nooit een verstandige keus als omheining, maar met oud en nieuw is het sowieso niet aan te raden. Ook luiken in de stal kunnen beter dicht blijven om te voorkomen dat er een verdwaalde vuurpijl naar binnen vliegt.

#3 Geef je paard afleiding

Zorg voor afleiding in de stal of het weiland, zodat je paard met andere dingen bezig is dan met het vuurwerk. Je kunt hem wat extra ruwvoer geven en dit eventueel in een slowfeeder aanbieden. Met een slowfeeder verleng je de tijd dat je paard met zijn eten bezig is. Staat je paard tijdens de jaarwisseling op stal? Dan kun je een radio neerzetten in de stal, zodat het geluid van het vuurwerk minder goed te horen is. Daarnaast kun je de lampen in de stal aan laten, waardoor de flitsen van het vuurwerk minder opvallen. 

  Hooinet XL Slowfeed

#4 Of toch je paard tijdelijk verhuizen?

Blijft je paard ondanks bovenstaande maatregelen toch onrustig of angstig door het vuurwerk? Dan kun je ervoor kiezen om je paard te verhuizen naar een plek waar een stuk minder overlast van vuurwerk is. Deze tijdelijke verhuizing zal naar alle waarschijnlijkheid minder stress opleveren dan het vuurwerk.

#5 Supplementen ter ondersteuning

Er zijn diverse rustgevende supplementen verkrijgbaar om je paard te ondersteunen bij vuurwerkstress. Vergeet hierbij niet om ook de hiervoor beschreven maatregelen te nemen. Bij erge vuurwerkstress kun je jouw paard ondersteunen met Puur Calm, ideaal bij tijdelijke, spannende situaties. Ook kun je op oudjaarsavond een rustgevende pasta of gel gebruiken, zoals de Primeval Stressless Injector of EQ Confidence Gel. Daarnaast is een veel gebruikte spray in acute stresssituaties de Bach Rescue Spray

                                     
          Puur Calm                                              PrimeVal Stressless Injector

                                   
EQ Confidence Gel                                            Bach Rescue Spray

HorseFitShop heeft een uitgebreid assortiment supplementen die je paard ondersteunen bij stress. Bekijk hier alle producten die jouw paard helpen bij stress. Nog t/m 30 december kun jij kiezen op welk product je 25% keuzekorting wilt ontvangen met de kortingscode HFSKERST18.

Op naar een fijne jaarwisseling zonder vuurwerkstress!
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!