Terug naar overzicht

Gastblog Puur - Hormonen

woensdag, 13 maart 2019

Veel paardeneigenaren klagen over narrige merries, die al dan niet tijdens de hengstigheid enorm kunnen veranderen. Waar je bij de ene merrie amper iets merkt, wordt een ander onberekenbaar, niet meer vooruit te branden of juist niet meer te stoppen. Een veel gehoorde klacht is dat er ook pijnsignalen merkbaar zijn bij het aansingelen of borstelen/aanraken van de buik. Ik luisterde altijd geduldig, maar omdat ik alleen ruinen had, wist ik niet waar mensen het over hadden. Tot ik mijn huidige paardje, een merrie, kreeg. Als een ware Cruella joeg zij onze kleine stippel Appaloosa op, alsof het een Dalmatiër pup was, waar zij een bontjasje van wilde maken. Gelukkig is hij veel jonger en sneller, en lijkt hij nu beter te weten hoe met haar “nukken” om te gaan. Maar er is meer mogelijk om jouw paard wat te helpen en minder heftig te maken in deze periode.

Hengstigheid 

Bij de meeste merries begint de hengstigheid eind van de winter of begin voorjaar. Een merrie kan alleen gedekt worden als zij hengstig is. Die hengstigheid duurt 5 tot 7 dagen, er groeien dan 1 of 2 follikels op de ovaria. Aan het einde van de hengstigheid is de eisprong. Na 7 tot 12 dagen na de bevalling kan de merrie weer hengstig worden. Dit geeft verandering in de moedermelk en kan diarree bij het veulen veroorzaken, wees hier alert op!
Sommige merries laten geen duidelijke hengstigheid zien. Paarden met PPID bijvoorbeeld, maar ook oudere merries. Er komen cystes voor op de eierstokken en ontstekingen die veel ongemak en pijn kunnen geven. Blijft je paard ondanks maatregelen gevoelig met aansingelen of bij aanraking dan is het raadzaam een dierenarts, al dan niet met een scan, te laten controleren of er geen andere problemen zijn. 
 
Ruinen 

Ook ruinen kunnen problemen geven door extreem heftig te reageren op merries, zeker als zij hengstig zijn. Zij kunnen zich volledig als “hengst” gaan gedragen en zelfs merries willen gaan dekken. Dit lijkt onschuldig, maar is zeker niet zonder risico. 
 
Dracht 

De draagtijd bij merries is ongeveer 11 maanden. Het advies is om 14 tot 18 dagen na de dekking of inseminatie een echo te laten maken. Vaak wordt dit herhaald rond de 35 dagen, omdat verlies van een vrucht meestal voor de 40ste week is. Bovendien is dan ook zichtbaar of er sprake is van een tweeling.
En dan nog even over de bevalling zelf: een aantal eigenaren kiest ervoor om hun merrie op een andere plek te laten bevallen. Het is goed om te beseffen dat er op iedere plek weer andere virussen en bacteriën aanwezig zijn, waar een dier van nature een afweer tegen aanmaakt. Het is niet handig om vlak voor de bevalling een paard ineens in een totaal andere omgeving met ander milieu te verplaatsen, omdat zij daar op dat moment antilichamen moet gaan aanmaken. Bovendien zal de verhuizing altijd stress opleveren, wat ook weer een verzwakking van het immuunsysteem oplevert. Hetzelfde geldt voor al te grote groepen nieuwsgierige kijkers, als de merrie dat niet gewend is. Rust is het allerbelangrijkste, zowel voor moeder als veulen! 

Heeft je merrie last van humeurigheid? Denkt je ruin een hengst te zijn? Denk eens aan een product met deze volgende ingrediënten Agnus Castus, Cimicifuga Racemosa, Alchemilla Vulgaris zoals Puur Oestro. Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!