Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Puur - Hormonen

Is jouw merrie ook weleens humeurig en niet zichzelf tijdens de hengstigheid? Paarden kunnen erg veranderen tijdens deze periode. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals ander gedrag tijdens het rijden, bijvoorbeeld dat ze sloom worden of juist niet te stoppen zijn. Daarnaast is een veelvoorkomende klacht het laten merken van pijnsignalen tijdens het aansingelen en/of aanraken van de buik.

Ik luisterde altijd geduldig, maar omdat ik alleen ruinen had, wist ik niet waar mensen het over hadden. Tot ik mijn huidige paardje, een merrie, kreeg. Als een ware Cruella joeg zij onze kleine stippel Appaloosa op, alsof het een Dalmatiër pup was, waar zij een bontjasje van wilde maken. Gelukkig is hij veel jonger en sneller, en lijkt hij nu beter te weten hoe met haar “nukken” om te gaan. Maar er is meer mogelijk om jouw paard wat te helpen en minder heftig te maken in deze periode.

Hengstigheid 

Een merrie is alleen vruchtbaar als zij hengstig is. Bij de meeste merries begint de eerste cyclus al op een leeftijd van 15 tot 18 maanden. Deze periode begint in het voorjaar en één zo’n cyclus duurt ongeveer 21 dagen. De cyclus begint met de hengstigheid, dit duurt vijf tot zeven dagen, er groeien dan één of twee follikels op de ovaria. Aan het einde van de hengstigheid vindt de eisprong plaats waarbij het eitje uit het eiblaasje komt en er bevruchting kan plaatsvinden. De periode daarna is de merrie niet vruchtbaar en na 21 dagen begint de cyclus (wanneer niet drachtig) opnieuw. Wanneer de merrie drachtig is gescand en na elf maanden haar veulen op de wereld heeft gezet kan de merrie al na zeven tot twaalf dagen weer hengstig worden. Dit geeft verandering in de moedermelk wat diarree bij het veulen kan veroorzaken, het is dus zaak om dit goed in de gaten te houden!

Het kan ook zijn dat een merrie geen duidelijke hengstigheid laat zien. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voorkomen bij paarden met PPID of oudere merries. Ook kunnen er cystes of ontstekingen ontstaan op de eierstokken die veel ongemak en pijn kunnen geven. Mocht je merrie gevoelig blijven met aansingelen of bij aanraking dan is het aan te raden om een dierenarts te laten controleren of er niet iets anders speelt.

Ruinen 

Sommige ruinen reageren heftig op merries, zeker als zij hengstig zijn. Ruinen kunnen zich als ‘hengst’ gaan gedragen en zelfs merries willen gaan dekken. Dit lijkt onschuldig maar is zeker niet zonder risico. Dit kan zowel veel stress als blessures veroorzaken bij de merrie.
 
Dracht 

De draagtijd bij merries is ongeveer elf maanden. Het advies is om 14 tot 18 dagen na de dekking of inseminatie een echo te laten maken door de dierenarts. Vaak wordt dit herhaald rond de 35 dagen, omdat een eventueel verlies van een vrucht meestal voor de 40ste week is. Bovendien is dan ook zichtbaar of er sprake is van een tweeling. Dit is niet gewenst want slecht 14% van tweelingdracht resulteert in twee levende veulens.

En dan nog even over de bevalling zelf: een aantal eigenaren kiest ervoor om hun merrie op een andere plek te laten bevallen. Het is goed om te beseffen dat er op iedere plek weer andere virussen en bacteriën aanwezig zijn, waar de merrie van nature een afweer tegen aanmaakt. Deze antistoffen komen ook in de biest waardoor het veulen gelijk goed beschermd wordt. Het is niet handig om vlak voor de bevalling een paard ineens in een totaal andere omgeving met ander milieu te verplaatsen, omdat zij daar op dat moment weer andere antilichamen moet gaan aanmaken voor haarzelf en haar veulen. Bovendien zal de verhuizing altijd stress opleveren, wat ook weer een verzwakking van het immuunsysteem oplevert. Hetzelfde geldt voor al te grote groepen nieuwsgierige kijkers, als de merrie dat niet gewend is. Rust is het allerbelangrijkste, zowel voor moeder als veulen!

Heeft je merrie last van humeurigheid? Gedraagt je ruin zich als een hengst?
Denk eens aan een product met deze volgende ingrediënten Agnus Castus, Cimicifuga Racemosa, Alchemilla Vulgaris zoals Puur Oestro. Dit bevordert een normale en regelmatige cyclus en is aan te raden bij merries die tijdens de hengstigheid ander gedrag vertonen. Daarnaast is het ook aan te raden voor hengsten en ruinen die last hebben van hun libido.



Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.