Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Lammert Haanstra - de dubbele longe

In deze nieuwe gastblog vertelt Lammert Haanstra over het longeren met de dubbele longe. Waarom zou je met een dubbele longe gaan longeren en wat voor effect heeft dit op je paard. Daarnaast geeft Lammert nog een aantal handige tips voor het bevestigen van de dubbele longe bij verschillende situaties. Lees dus gauw verder!

Dubbele lijnen Lammert Haanstra

Foto: Arnd Bronkhorst

Redenen om met de dubbele longe te werken 

Er zijn verschillende redenen om met de dubbele longe te werken. De dubbele longe is evenals de enkele longe een ideaal hulpmiddel om je paard op de gewenste manier te leren lopen. Bij het werken aan de dubbele longe hoeft je paard niet steeds op de volte te blijven, maar kan ook rechte lijnen lopen. De inwerking op de mond van het paard komt dan net als bij mennen en rijden van achteren en niet zoals bij het longeren met de enkele longe vanaf de zijkant. Dat maakt dat je goed op de mond kunt inwerken, zodat je paard ‘meer mond’ krijgt. Dat wil zeggen dat het paard minder gevoelig in de mond zal reageren en meer vertrouwen in je hand krijgt. Zo kun je je paard laten wennen aan de druk van het bit op de lagen*. Als je paard deze manier van werken accepteert, kun je er in je training meer ‘aan komen’. Dat wil zeggen dat je meer van hem kunt vragen. Paarden met een groot ‘blijf van mijn lijf gehalte’, wat veel bij merries voorkomt, zullen meer leren accepteren doordat ze wennen aan de dubbele longe die ze om zich heen voelen. 

Tip: een paard dat gewend is aan een deken met bilkoorden is meestal al wat gewend aan het gevoel van ‘iets’ achter de benen.

Dubbele longe Lammert Haanstra

Foto: Arnd Bronkhorst

Voor de eerste keer de dubbele longe gebruiken 

Je gaat pas longeren met de dubbele longe wanneer jij en je paard ervaren zijn in het in balans en met verbinding longeren aan de enkele longe.
Wanneer je de dubbele longe voor de eerste keer gebruikt, doe dat dan samen met een assistent.
Breng de buitenlonge voorzichtig over het kruis van het paard. De binnenlonge blijft daarbij licht gespannen. Het paard kijkt naar links, zodat het altijd van je af slaat als het wat heftig reageert op het onbekende gevoel. Wees altijd voorzichtig en zet de baan waarin je werkt af. De assistent staat aan dezelfde kant als de longeur, zodat hij niet in het eventuele slagveld staat wanneer het paard naar de longe wil slaan. 

Ontwikkel eerst wat handigheid in de stap om de juiste verbinding te maken, om daarna het paard goed te kunnen leiden. Houd de longes geordend vast en werk systematisch. 

Omdat je met twee longes je handen nogal vol hebt, is het belangrijk dat je de longes goed geordend opneemt zoals je bij de enkele longe gewend bent, met de lussen van groot naar klein. Houd je de longes in twee handen, hanteer ze dan alsof het je teugels zijn. Maak contact in voorwaartse richting door het paard eerst van je af te sturen met de zweep. Daarbij mag je longehand dit niet merken, er mag geen storing in de mond optreden. Eventueel kan de assistent de zweep bedienen om die storing te voorkomen. 

De dubbele longe is op de volgende manieren te bevestigen: 
  • Om het paard bij de warming-up goed voorwaarts-neerwaarts door de hals en over de rug te longeren met een actief achterbeen: De longes gaan door de onderste ringen aan weerszijden van de singel naar en door de bitringen, zo nodig terug naar de singel om het paard wat ronder te krijgen. Trek echter nooit aan de longes, de hals van het paard wordt dan namelijk ingekort in plaats van uitgelegd! Op deze video kun je goed zien wat ik bedoel: video 
  • Bij paarden waar meer van gevraagd kan worden richting wedstrijdhouding en verzameling: De longes leiden door de sleutels boven op de singel naar het bit en weer terug naar een ring lager op de singel. De buitenlonge komt dan natuurlijk wel over de schoft weer naar je hand toe en niet langs de achterhand. Je zou nu je positie kunnen verplaatsen door meer achter het paard te gaan lopen. Meer hierover in mijn boek ‘Trainen tot een goed gaand paard’, in het hoofdstuk over de dubbele longe. 
  • Als het paard zich opkrult in de hals: Bevestig de longes rechtstreeks aan de bitringen. Het gewicht van de longes (licht doorhangen) zorgt al voor voldoende aanleuning. 
  • Bij paarden die met de neus in de wind lopen: Haal beide longes door de onderste ringen van de singel naar het bit en weer terug naar een laag punt van de singel. In het uiterste geval aan de ring tussen de voorbenen. Maar wees hiermee wel heel voorzichtig, bij te veel druk ontstaat een hefboomwerking!!
Hoe ziet de dubbele longe eruit?
Mijn dubbele longe is 18 meter lang, het is één doorlopende longe en heeft net als de enkele longe 2 meter koord, dit keer aan beide kanten met op het einde een musketonhaak. Deze longe is er alleen in de uitvoering Soft Longe. Hij wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing. 
 
Meer weten?
Longeerboek ‘Trainen tot een goed gaand paard’ 

Of neem een kijkje op de site van Lammert Haanstra

* Lagen = Het tandeloze deel van de paardenmond tussen de snijtanden en de kiezen waar het bit op rust. Als het bit te ruw gehanteerd wordt, kan dat verwondingen op de lagen geven, wat erg pijnlijk voor het paard is.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.