Terug naar overzicht

Gastblog Lammert Haanstra: De Longeerzweep en het gebruik ervan

maandag, 15 juli 2019

Deze keer gaat de gastblog van Lammert Haanstra over de zweep bij het longeren. Waarom heb je een zweep nodig en op wat voor verschillende manieren kun je hem gebruiken? Lammert: ‘De zweep is je belangrijkste gereedschap bij het longeren. Zonder zweep kun je echt niet behoorlijk longeren’.

Ik kom veel mensen tegen die zeggen dat hun paard niet te longeren is met een zweep. Die paarden zijn misschien bang gemaakt voor de zweep of er is bij het africhten op een verkeerde manier met de zweep omgegaan. Wellicht is het paard er ooit mee geslagen of mishandeld of zijn die mensen zelf bang voor het gebruik van een zweep. Hoe het ook zij, een longeerzweep is zeker niet bedoeld om mee te slaan, maar om je paard aanwijzingen te geven. Het is je hulp om je paard aan te sturen. Hoe zou je hem kunnen aandrijven en sturen als je geen zweep hebt? Zelf heb ik echt nog nooit een paard gelongeerd zonder zweep. Je zou de zweep dus geen strafstok maar ‘aanwijsstok’ kunnen noemen.

Een zweephulp kun je ook vergelijken met een beenhulp bij het rijden. Zonder been kun je je paard niet aandrijven, zonder zweep ook niet. Je geeft er een voorwaartse, zijwaartse of naar buiten drijvende hulp mee.
Ook voor het onderhouden van het tempo is de zweep sterk bepalend. Hoe het komt dat een paard bij de ene longeur wel wil lopen en bij de andere niet heeft te maken met het al of niet gehoorzaam zijn ‘aan de zweep’ (in de ruitersport’ aan het been’). Een paard zal trouwens nooit gehoorzaam aan de zweep worden als je een te korte zweep gebruikt. Het weet immers precies dat je hem toch niet kunt raken. En als je naar voren moet stappen om hem even aan te kunnen tikken, loop je het contact van de longe af. Je gebruikt de zweep niet om te slaan, maar om je paard attent te maken en daarom moet je hem kunnen treffen. Alleen aanraken is meestal al meer dan genoeg. Daar heb je die 6 meter lengte hard voor nodig.

                                                                           
Onderhoudende hulp. Longeren zonder zweep is onmogelijk, zoals een ruiter zonder been niet kan rijden. De manier waarop je de zweep hanteert is van groot belang

‘Heb je geen geschikte longeerzweep, dan zul je nooit je paard goed aan de hulpen kunnen krijgen’

De meeste ‘longeerzwepen’ die in de handel zijn, zijn te kort. Let daarom dus goed op de totale lengte: de stok en de slag samen moeten minimaal 6 meter lang zijn.

De verschillende zweephulpen zijn te gebruiken voor verschillende doelen. Ze kunnen, mits goed uitgevoerd, ondersteunend, aanmoedigend of kalmerend werken. 
 • De uitgangshouding: Daarbij wijst de zweep naar boven. Je hoeft op dit moment geen corrigerende beweging met je zweep te maken, je houdt de zweep klaar om te gebruiken. 
 • De voorwaarts drijvende zweephulp: Om je paard voorwaarts te drijven, breng je de zweep met de slag in één beweging van achteren naar voren. Dit kun je heel goed oefenen door bijvoorbeeld een flesje op de omheining van de bak te zetten en te proberen dat met je slag te raken. 
 • De zijwaarts drijvende of naar buiten drijvende hulp: Vanuit de uitgangshouding breng je de zweep naar voren. Zo nodig slinger je de slag vanuit je pols richting de voorhand van je paard. Maak geen grote arm- of lichaamsbewegingen en ga zeker niet zwiepen met de zweep. 
 • De remmende hulp: Je zweep wijst naar een plek voor de neus van je paard om duidelijk te maken dat je hem wilt tegenhouden en dat je het tempo terug wil brengen. Je stem klinkt kalmerend en rustgevend. 

Er zijn van mijn merk vier verschillende longeerzwepen te koop bij Epplejeck:
 • De deelbare 'Haanstra Coloured' longeerzweep
  Deze zweep is hol van binnen en gemaakt van carbon, geïnspireerd op de uitschuifbare vishengel. Hij is zeer licht in de hand, 100 gram, deelbaar in tweeën en zeer prettig in het gebruik. Handig op te bergen in je zadelkist of kast. Bij normaal gebruik is deze zweep niet kapot te krijgen. Leg deze zweep nooit op de grond, want als je paard erop stapt, is hij kapot. Maak de verbindingen zandvrij en berg hem op, dan kun je er heel lang plezier van hebben. 
 • De deelbare ‘extended’ longeerzweep 
  Deze in drieën deelbare zweep wordt geleverd in een foedraalverpakking. Deze superlichte, holle longeerzweep is zeer geschikt voor mensen die last hebben van de arm of schouder, of weinig kracht in hun arm hebben. Leg deze zweep nooit op de grond, want als je paard erop stapt, is hij kapot. Deze zweep is 2.50 meter lang en de totale lengte is 6 meter. 
 • De ‘Haanstra Classic’ longeerzweep
  Dit is de klassieke nylon zweep van 2 meter met een leren handvat. Om bij deze zweep tot een lengte van 6 meter te komen, heeft hij een iets langere slag, waardoor extra handigheid vereist is om niet op de slag te gaan staan tijdens het longeren. 
 • De longeerzweep ‘Haanstra Sports’
  Een longeerzweep van 2.20 meter met rubberen handvat en een lang slagkoord. Het verlengde koord is speciaal ontwikkeld om het bereik en de communicatie tijdens het longeren te optimaliseren. De totale lengte is 6 meter. 

                                                                          

                         De houding en vaardigheid van de longeur bepalen het resultaat van de training


Meer informatie over longeren en een handleiding voor zweepgebruik kun je lezen in het longeerboek ‘Trainen tot een goed gaand paard’ en bekijken op de bijgeleverde dvd longeertechniek. Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!