Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Lammert Haanstra: Het longeertouwtje

In weer een nieuwe gastblog van Lammert Haanstra vertelt hij je over het longeertouwtje en de bijzetteugels. Hoe zien deze hulpteugels eruit? Waarom gebruik je ze en op welke manier? Met behulp van foto’s en een professionele uitleg neemt hij je mee in de wereld van longeren met een longeertouwtje of bijzetteugels.

Hoe ziet het longeertouwtje eruit?

Het simpele bijzettouwtje dat ik altijd gebruik is 5 mm dik en 6,5 meter lang. Het is onverslijtbaar en heeft een harde kern, waardoor het zogenaamde paardenlusje beter blijft zitten dan bij een ander touw. Het wordt geleverd in een felle kleur. Vergeleken met veel andere bijzetteugels heeft het touwtje het voordeel dat het goedkoop is in aanschaf en dus onverslijtbaar. 

Longeer/bijzettouwtje Lammert Haanstra

Wat echter nog belangrijker is: doordat het een touwtje aan één stuk is, kan het soepel door de ringen glijden tijdens het longeren. Het is als het ware een doorlopend circuit en kan meebewegen met de mate van buiging of stelling welke het paard zelf zoekt.
Wil je je paard wat meer bevestigen in zijn stelling, dan kun je het touwtje vastzetten door het een paar slagen om één van de sleutels van de longeersingel te draaien.

Of het paard te kort of te lang is bijgezet, moet je leren zien. Een algemene stelregel is: wat je vóór de singel ziet aan lengte en ronding in de bovenhals in een voorwaarts-neerwaartse tendens, mag niet korter zijn dan wat je achter de singel ziet. Is dat wel zo, dan heb je het touwtje te kort bevestigd.

Longeren met het bijzettouwtje

Hulpteugels mogen nooit gebruikt worden om een houding af te dwingen. Dit leidt tot schijnvorderingen die zich op den duur wreken. Het is juist de bedoeling om het paard in een houding te brengen waarin het beter in staat is de ruiter te dragen. Het verhoogt de controle die je hebt over het paard. Het is de bedoeling dat het paard op een zodanige manier gelongeerd wordt dat het plezier houdt in zijn werk en met je meedenkt en werkt. 

Lammert Haanstra bijzettouw
Geef het paard een klontje. Het paard komt op deze manier ongedwongen al in een lagere lijn. Hij kauwt al wat op het bit en begint te schuimen. Dit bevordert de nageeflijkheid met een ontspannen kaak en nekgewricht. Leid het paard even af als je het lusje legt. Op deze manier heb je altijd een ontspannen start als je je paard bijzet in de lage lijn.

Longeren in de lage lijn

Longeren lage lijn

Gebruik de lage lijnbevestiging bij: 
•de warming-up
•paarden met een hoge hals aanzet
•paarden die de rug wegdrukken en verkrampt lopen

Longeren in de hoge lijn

Longeren hoge lijn

Gebruik de hoge lijn, na de warming-up:
•bij paarden die losgewerkt zijn
•bij paarden die van nature diep en op de voorhand lopen
•bij paarden die overbouwd zijn

Voorwaarden voor longeren in de hoge lijn
•het paard moet meer doorgereden zijn
•de longeur moet meer ervaring hebben
•doe dit in het begin slechts gedurende korte momenten en wissel af

Hoe leg je het knoopje zo dat het gemakkelijk losgetrokken kan worden? Check de foto's hieronder:

     Bijzet teugel knopen   Bijzet teugel knopenBijzet teugel knopen
     Bijzet teugel knopen   Bijzet teugel knopenBijzet teugel knopen

Bijzetteugels

Mijn bijzetteugels zijn gemaakt van kwaliteitsleer met een klein stukje elastiek in het midden om ervoor te zorgen dat het paard zich niet meteen pijn doet in de mond als hij plotseling aan de bijzetteugel trekt. Ik ben geen voorstander van echt rekbare bijzetteugels. 

Deze bijzetteugel is zeer geschikt om te gebruiken bij manegelessen en zitlessen. Een paard of pony loopt dan iets meer ‘bij elkaar’ en buigt wat meer in de hals. Dat zorgt ervoor dat hij bij voldoende activiteit de lange rugspier iets meer aanspant, waardoor de rug een meer verende werking krijgt. Daardoor zal het gemakkelijker zijn om er lekker op te zitten. Deze bijzetteugel is gemaakt van eerste klas bruin- en zwartkleurig leer en is er zowel in pony- als in paardenmaat. 

Bijzet teugel Lammert
    Bijzetteugels Lammert Haanstra

Alleen als ik een paard voor de eerste keer bijzet, gebruik ik wel eens een stevig elastiek om wat meer rek te krijgen. Deze bevestig ik dan aan de buiksingel en daarna aan het touwtje of de bijzetteugel. Verder gebruik ik geen elastiek, omdat paarden de neiging hebben erop te gaan ‘hangen’.

Gebruik je creativiteit en de tips. Pas dan dien je het paard en geeft het longeren plezier aan paard en longeur!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.