Terug naar overzicht

Horsegear: anatomische gevormde hoofdstellen en mix&match

dinsdag, 08 oktober 2019

Heeft jouw hoofdstel zijn beste tijd gehad? Of schud je paard met zijn hoofd tijdens het rijden of wrijft hij na het rijden zijn hoofd lang het been? Misschien heb je wel het idee dat je huidige hoofdstel niet zo comfortabel is voor je paard. Waarschijnlijk heb je al enthousiaste verhalen gehoord van ruiters die een anatomisch gevormd hoofdstel gebruiken. Wil je meer weten van anatomisch gevormde hoofdstellen? In deze blog worden alle ins & outs besproken. Meet the Horsegear hoofdstellen en mix & match met verschillende, losse onderdelen.

De anatomie van het hoofd van je paard

Het hoofd van je paard bevat veel zenuwen die zeer gevoelig zijn en zorgen voor gevoel, motorische functies, balans en hartslag. Wanneer er druk op de zenuwen wordt uitgeoefend, veroorzaakt dit niet alleen ongemak en pijn, maar kan het ook de stress verhogen, de ademhaling beperken en de algehele prestaties van je paard negatief beïnvloeden.

Feel free

Anatomische hoofdstellen zijn zo ontworpen dat ze perfect de vorm van het hoofd van je paard volgen; deze pasvorm zorgt ervoor dat er geen druk ontstaat op de gevoelige zenuwen. Om de druk achter de oren en rondom de neus nog meer te verlichten, zijn het kopstuk en de neusriem zacht onderlegd. Hierdoor zal het paard eerder geneigd zijn om het bit te accepteren.
De neusriem van anatomisch gevormde hoofdstellen zijn doorgaans licht gebogen en vermijden de kleine en fragiele botjes van de neus. Hierdoor ontstaat er ook minder druk op de bovenkaak en de kiezen voor een maximaal comfort voor je paard.
Het anatomisch gevormde kopstuk verdeelt de druk gelijkmatig achter de oren. Doordat het kopstuk zacht onderlegd is, wordt de druk geminimaliseerd en biedt meer bewegingsvrijheid van de spieren in de nek. Ook de oren hebben vrij spel door de uitsparingen in het kopstuk.

Horsegear wannahaves

Superinteressant toch? Om het je een beetje overzichtelijker voor je te maken, hebben we de nieuwste anatomische hoofdstellen van Horsegear voor je op een rijtje gezet.
anatomisch gevormd hoofdstel                   anatomisch gevormd hoofdstel
Hoofdstel Horsegear Aquila: de speciale neusriem van dit hoofdstel zorgt voor een perfecte, comfortabele pasvorm.

Hoofdstel Horsegear Aquila Deluxe: hetzelfde hoofdstel als de Aquila, maar dan in een super chique uitvoering met luxe frontriem. 

anatomisch gevormd hoofdstel                     
Hoofdstel Horsegear Cygnus: deze beauty is zacht onderlegd bij de neusriem, kinriem, frontriem en het kopstuk. De neusriem heeft een unieke vorm die druk op gevoelige zenuwuiteinden voorkomt.

Hoofdstel Horsegear Lunair: mooi hoofdstel met contrasterende stiksels, zacht onderlegd en kleine ventilatiegaten in het kopstuk.

anatomisch gevormd hoofdstel                       anatomisch gevormd hoofdstel
Hoofdstel Horsegear Nexus: de zacht onderlegde neusriem van dit fancy hoofdstel is geïntegreerd in het kopstuk, zodat er geen onnodige druk wordt gecreëerd.

Hoofdstel Horsegear Quasar: dit comfortabele hoofdstel heeft een breed kopstuk met uitsparing voor de oren en is superzacht onderlegd.

Mix & match

Ben je nog steeds happy met je huidige hoofdstel, maar wil je onderdelen vervangen om ervoor te zorgen dat het hoofdstel nog comfortabeler zit? Of wil je je eigen hoofdstel aanpassen met alleen onderdelen die je leuk vindt? Horsegear heeft ook losse, anatomisch gevormde neusriemen en een anatomisch gevormd kopstuk in het assortiment om te mixen en matchen!

anatomische gevormd kopstuk                         anatomisch gevormde neusriem
Kopstuk Horsgear Anatomic: los kopstuk inclusief keelriem van soepel leder. Het is superzacht gevoerd voor maximaal comfort.

Neusriem Horsegear Aquila: lederen neusriem waarbij de kinriem door de neusband heen zit. Het hoofdstel heeft twee gespen, waardoor het geschikt is voor hoofdstellen waarbij je het onderste deel van de neusriem kunt verwijderen.

                      anatomisch gevormde neusriem
Neusriem Horsegear Shaped: zacht onderlegde, gecombineerde neusriem met anatomische vormgeving en gemaakt van soepel leer.

Neusriem Horsegear Shaped Shiny: net als de neusriem Horsegear Shaped, maar dan met een luxe lakneusriem.

anatomisch gevormde neusriem                       anatomisch gevormde neusriem
Neusriem Horsegear Cygnus: losse neusriem van soepel leer. De neusriem zorgt voor minder druk op de jukbeenderen en zenuwuiteinden. Het hoofdstel heeft twee gespen, waardoor het geschikt is voor hoofdstellen waarbij je het onderste deel van de 
neusriem kunt verwijderen.

Neusriem Horsegear Cygnus II: losse neusriem van soepel leer. De neusriem zorgt voor minder druk op de jukbeenderen en zenuwuiteinden. Dit model met een riem over het kopstuk is geschikt voor hoofdstellen waarbij je de neusriem in zijn geheel kunt verwijderen en dan geen riempjes overhoudt.

dubbele neusriem
Dubbele neusriem Horsegear: losse, dubbele neusriem van soepel leer. Vanwege de combinatie van een hoge en lage neusriem in één, is het hoofdstel geschikt voor paarden die zich sterk kunnen maken.

Happy Horse?!

Misschien denk je, mijn paard loopt wel oké met zijn huidige hoofdstel, waarom zou ik het veranderen? Er zijn echter veel ongemakken die kunnen worden opgelost met het gebruik van een anatomisch hoofdstel. We hebben het hoofdschudden en wrijven al eerder genoemd, maar er zijn andere problemen die kunnen verdwijnen bij het gebruik van een anatomisch hoofdstel, zoals vechten tegen contact met de mond maken, de tong over het bit gooien en weerstand tegen het bit. Het is overbodig om te zeggen dat alle paarden verschillend zijn en verschillend op bepaalde dingen kunnen reageren, maar veel ruiters zien een verbetering in het gedrag van hun paard door het gebruik van een anatomisch hoofdstel.


Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!