Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Sprenger by JRS: Kies het juiste springbit voor jouw paard

Elke discipline heeft zijn eigen richtlijnen als het aankomt op het gebruik van bitten. Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende, dat het soms lastig is om een keuze te maken. Welk bit heeft welk effect en wat past bij jouw paard? In deze blog helpen we je bij de keuze van jouw springbit.


Belangrijk bij de keuze van het juiste bit voor jou en je paard is de basis. Uitgangspunt voor het kiezen van een bit is altijd een gezond en goed getraind paard. Tevens moet je rekening houden met het opleidingsniveau van zowel je paard als jezelf.

Materiaal
De keuze van het materiaal kan meespelen in de mate waarin het paard het bit accepteert. Een paard moet voldoende speeksel aanmaken. Bepaalde materialen, zoals het Sensogan van Sprenger, stimuleren dit. Sensogan is een legering van koper, mangaan en zink. Mangaan en zink verharden het koper zonder dat het de natuurlijke oxidatie verstoort. Het koper zorgt voor een zoete smaak waardoor paarden gemakkelijk op het bit gaan kauwen en speeksel aanmaken. Rijd je met een rubberen bit, let er dan goed op of je paard voldoende speeksel aanmaakt. Heeft je paard een droge mond tijdens het rijden? Gebruik dan liever geen rubberen bit. Rubber veroorzaakt wrijving met de huid van het paard en kan daardoor brandplekken veroorzaken.

Basisbitten
Jonge paarden die nog in opleiding zijn, rijd je vaak met een basisbit. Daarin zijn tal van mogelijkheden. Belangrijk is dat je een bit kiest waarvan het mondstuk anatomisch gevormd is zodat het geen drukplekken in het gehemelte van het paard veroorzaakt. De eerste keuze is een enkel of dubbel gebroken mondstuk. Enkel gebroken bitten werken meer in op de randen van de tong en de onderkaak. Wil je een gelijkmatigere verdeling over de tong en meer inwerking op de lagen? Dan kan je beter een dubbel gebroken bit kiezen.

Ook de keuze van de zijkant heeft invloed op de werking van het bit. Losse ringen zoals bij een watertrens geven meer lossigheid in de mond. Gevoelige paarden kunnen hier echter onrustig van worden. Een bit met vaste ringen is dan een optie. Dit geeft iets meer ondersteuning aan de zijkanten van de wang en ligt stabieler in de mond.

Het Sprenger KK Ultra bit is uniek in zijn eenvoud. Dit dubbel gebroken bit heeft een smaller tussenstuk om de druk op de rand van de tong te verminderen. Daarnaast is het mondstuk 45 graden gedraaid waardoor het een zachte en comfortabele inwerking heeft op de tong. Dit bit is ideaal voor paarden die af en toe moeite hebben het bit te accepteren of voor paarden met een fijne mond.

Ben je op zoek naar een stillere aanleuning? Dan kun je kijken naar de Sprenger Dynamic RS. Deze bitten hebben een ergonomisch gevormd mondstuk waardoor ze optimaal liggen in de paardenmond. Ook dit mondstuk is 45 graden naar voren gedraaid voor een directe inwerking op de tong. De Dynamic RS zorgt voor een stabiele aanleuning en werkt goed bij onrustige paarden. Dit bit helpt je ook bij het fine-tunen van je teugelhulpen.

Speciale bitten
Als je paard het bit goed aanneemt en de basis bevestigd is, kan het zijn dat je een bit wilt wat op bepaalde punten meer inwerking heeft. Daardoor kun je vaak efficiënter hulpen geven zodat de communicatie tussen jou en je paard in het parcours zo optimaal mogelijk is.

Heb je een paard dat het bit goed aanneemt maar pakt hij het soms vast? Of legt hij zijn tong over het bit? Dit kun je oplossen met het Turnado bit. Een innovatief, enkel gebroken bit van Sprenger. De verbinding tussen de twee delen van het bit is 45 graden gedraaid. Hierdoor rolt het makkelijk af op de tong en werkt het niet in op het gehemelte. Dit bit werkt ook goed bij paarden die onrustig worden van een dubbel gebroken bit.

Een ander speciaal bit is de Max Control. Dit bit lijkt op het eerste oog een gewone dubbel gebroken watertrens. Hij heeft ook dezelfde werking op het moment dat het bit juist wordt aangenomen. Wordt je paard echter sterk in het parcours of komt hij tegen je hand in, dan verandert de werking van het bit. Door de druk wordt het een ongebroken mondstuk. Je hulpen komen dus alleen sterker door op het moment dat het echt nodig is.

Twijfel je over de keuze van je bit? Ga langs bij één van de Epplejeck filialen voor advies.

JRS is Equestrian Brand Expert van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze fungeert daarom niet alleen als groothandel, maar ook als kenniscentrum. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.