Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Pumps & Paarden: Must read > de 5 meest gemaakte fouten bij sportbeha's voor paardrijden

Een sportbeha: niet het meest fashionable en glamorous kledingstuk om over te schrijven, maar wel iets wat heel belangrijk is voor je lichaam! Daarom sprak ik voor deze blog, in samenwerking met Epplejeck, met Marjon Wemerman. Zij werkt bij Anita, hét merk voor sportbeha’s. Ik vroeg haar welke dingen we nou het meest fout doen op het gebied van sportbeha’s en wat we dus kunnen verbeteren. Lees mee!


Links: Anita Extreme Control - Rechts: Anita Dynamix Star

Fout 1: Meerdere sportbeha’s over elkaar heen dragen

Marjon vertelt: “Iets we veel zien, is dat mensen twee of soms zelfs drie sporttops over elkaar heen dragen, omdat eentje onvoldoende steun geeft. Dit zijn vaak tops, en niet echt sportbeha’s, van wat lichter materiaal en prima te dragen als je met een kleine cupmaat aan yoga doet, maar niet bij bewegingsintensieve sporten zoals hardlopen en paardrijden.” Bij zulke sporten kun je beter investeren in een echte sportbeha die genoeg steun biedt. Je borsten bestaan grotendeels uit klieren en vetweefsel. Omdat het geen spierweefsel bevat, kunnen ze bij bewegingsintensieve sporten flink ‘wiebelen’ en kunnen ze de schokken die door bewegingen gemaakt worden, niet goed opvangen. Hierdoor ontstaat er druk- en trekkracht op je borstweefsel en huidstructuur. Dit kan zorgen voor een pijnlijk gevoel in je borsten, maar ook in je rug en nek. Ook zou het uiteindelijk ervoor kunnen zorgen dat het weefsel in je borsten uitrekt.

Fout 2: Te kleine cups en/of te wijde omvang

De juiste maat bepalen blijft een lastig geval. Marjon vertelt me dat er vaak voor een te kleine cup wordt gekozen met een te wijde omvang. 80C in plaats van 75D bijvoorbeeld. “Bij te kleine cups worden je borsten onvoldoende ondersteund en bij een te grote omvangsmaat schuift het rugpand naar boven. Hierdoor ‘hangen’ je borsten aan de schouderbanden, met allerlei lichamelijke klachten als gevolg. Denk aan rug- en schouderklachten, maar bijvoorbeeld ook chronische hoofdpijnklachten.” Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de maten en je maat te laten opnemen bij een speciaalzaak.



Links: Anita Air Control Voorgevormd - Rechts: Anita Extreme Control

Fout 3: Altijd dezelfde maat kopen

Maar ook als je eenmaal je maat weet, is het handig om deze regelmatig te blijven checken. “Wanneer je ooit met een 75C begint, wil dat niet zeggen dat je die maat de rest van je leven houdt. Onder invloed van allerlei factoren (gewichtsschommelingen, zwangerschap, leeftijd, hormonen) kunnen je borsten veranderen. Laat daarom jaarlijks je maat opmeten.”

Fout 4: Te lang doorlopen met een oude(re) sportbeha

Een andere fout die veel gemaakt wordt, is het te lang dragen van je oude sportbeha. Marjon: “Afhankelijk van het gebruik (aantal keren per week sporten en het onderhoud van de beha) gaat een sportbeha ongeveer zes maanden mee. Daarna is het verstandig om hem te vervangen. De elastische materialen worden namelijk slapper en bieden niet meer zoveel ondersteuning als in het begin.”

Fout 5: De sportbeha kopen op de strakste rugsluiting

Koop nooit een beha die je bij de rugsluiting op de strakste haakjes moet vast maken: “Grote kans dat na verloop van tijd de rek er een beetje uitgaat of dat je een beetje afvalt”, vertelt Marjon. “Je hebt dan geen speling meer. Koop liever een beha die je op de wijdste haakjes moet vast maken. Dan kun je hem nog strakker maken en heb je er langer plezier van.”


Links: Anita Extreme Control - Rechts: Anita Air Control

En nog even een groot misverstand: “Met een kleine cup heb je geen sportbeha nodig”

Fout, zegt Marjon Wemerman: “Ook een kleine cupmaat heeft ondersteuning nodig. Daarbij zorgt een goede sportbeha ervoor dat het transpiratievocht wordt afgevoerd van je lichaam, zodat je droog blijft en niet in natte beha hoeft te sporten (en af te zadelen, red.). Anita heeft daarom sportbeha’s vanaf cup AA!”

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.