Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Cavalor by JRS: Hoe (on)gezond is paardensnoep?

Iedereen heeft wel een zakje of emmertje paardensnoep in de kast staan om hun paard te belonen na een goede prestatie. Deze beloning wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om paarden bepaalde oefeningen aan te leren. Snoep voor paarden is echter niet altijd gezond, maar is het wel slecht?

Wat zit er in een paardensnoepje?

De meeste snoepjes voor paarden bevatten, net als snoep voor mensen, ingrediënten zoals suikers en granen. Bij suikers denk je meteen aan dikmakers voor je paard en dit wil je natuurlijk liever niet geven.

Wanneer je naar de samenstelling van paardensnoepjes kijkt, zie je dat de grondbestanddelen van het snoep redelijk overeenkomen met de bestanddelen uit brok of muesli. Dit zijn vaak granen zoals tarwe, gerst, haver of maïs. Vaak worden er nutritionele toevoegingsmiddelen aan paardensnoep toegevoegd zoals vitamine A, D en E. Ook worden er geregeld bestanddelen toegevoegd zoals biotine en ijzer, wat erg goed is voor jouw paard.

Dextrose, melasse of honing geven aan dat het product ook een vorm van suiker bevat. Melasse wordt niet alleen lekker gevonden, het is bovendien erg kleverig waarmee de ingrediënten van het snoep aan elkaar blijven plakken. Paardensnoep is dus voornamelijk brok met extra smaak en suiker. Juist die suiker en melasse willen we tegenwoordig niet meer zien in ons paardensnoep. Overgewicht bij paarden is erg slecht en uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer paarden in Nederland te dik zijn. Hierdoor neemt het risico op aandoeningen zoals insulineresistentie of hoefbevangenheid toe.

Effect van suiker

Elk paard heeft, naast veel andere voedingstoffen, ook suiker nodig voor de levering van energie. Wanneer een paard veel energie nodig heeft zoals bij hoge inspanning, dan zal een paardensnoepje hier niet aan bij dragen. Deze benodigde suikers krijgt een paard binnen via gras, hooi en brok. 
 
Voorbeeld: wanneer een paard vier uur op de wei graast krijgt hij gemiddeld 250 gram suiker binnen, in één kilo krachtvoer zit gemiddeld 70 gram suiker, in één appel zit tien gram suiker en in één paardensnoepje 0,28 gram suiker. (Let wel op: dit zijn gemiddeldes die erg kunnen variëren). Dus hoe slecht is dat paardensnoep dan nog?

Doseren

Hooi, gras en brok bevatten allemaal suikers, wat betekent dat de kleine hoeveelheid suiker in een paardensnoepje geen verschil zal maken op het dagelijkse rantsoen van jouw paard. Wel is het belangrijk dat je niet te veel snoep voert. Wanneer jij jouw paard één of twee snoepjes per dag geeft, hoef jij je nergens zorgen over te maken!

Healthy horse snack

Wil jij graag vaker een snoepje geven, omdat je bijvoorbeeld een oefening aan wilt leren, maar toch bewust omgaan met de suikers die jouw paard binnenkrijgt? Shop dan gezond snoep zoals de Cavalor Crunchies! De Cavalor Crunchies zijn een gezonde en lekkere snack voor jouw paard. Deze koekjes zijn rijk aan vezels en vitamines met stukjes wortel voor de smaak. Ook bevatten deze snoepjes géén melasse.

Wanneer je kijkt naar de verhoudingen maakt een snoepje meer of minder dus eigenlijk geen verschil. Wil jij je paard gezond laten afvallen? Kijk dan bijvoorbeeld eens met een specialist naar het kracht- en ruwvoer dat je geeft.


JRS is Equestrian Brand Expert van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze fungeert daarom niet alleen als groothandel, maar ook als kenniscentrum. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.