Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Pilling: wat is het en wat kun je er aan doen?

Je kent het wel: pilling op je favoriete rijbroek of je paard haar lievelingszadeldek. Betekent dit nou dat je dure jas eigenlijk van slechte kwaliteit is? Veel mensen denken dat, maar dat is absoluut niet het geval!


Wat is pilling?

Een ander woord voor pillen is opwollen. Met die benaming is al duidelijk wat het ongeveer is. Het lijken op kleine bolletjes van vezels die vastzitten aan je kleding. Deze bolletjes ontstaan door wrijving en kunnen voorkomen in elke vorm en kleur. 

Bijna alle kledingstukken en paardenspullen van stof kunnen gaan pillen. Dit komt door wrijving die ontstaat door het gebruik van de producten. Hierdoor komen kleine vezels los die zich aan elkaar gaan hechten. Door de wrijving ontstaat pilling op kledingstukken vooral bij de oksels en aan de binnenkant van de bovenbenen. Op deze plekken is een constante wrijving, helemaal als je aan het paardrijden bent. Maar ook door luchtvochtigheid ontstaan die irritante pluizige bolletjes. 

Voorkomen en verhelpen

Je ontkomt natuurlijk niet aan het wassen van je kleding en paardenspullen. Maar ook door het wassen kan pilling ontstaan. Het voorkomen daarvan is simpel. Zorg dat er geen scherpe dingen in de wasmachine zitten, zoals ritsen of leuke sierknoopjes. Als je toch liever alle was in één keer doet, kun je de gevoeligere items (zoals wol) in een waszak doen. Heb je geen waszak? Een kussensloop werkt net zo goed! Of gebruik wasballen. Wasballen verwijderen pluisjes, haren en pilling uit je kleding, zadeldekken en dekens! Verder kun je voor de kleine bolletjes een kledingroller gebruiken. Voor behoud en grotere correcties Kun je het beste een pluizentondeuse te gebruiken en eventueel speciaal wasmiddel aan te schaffen. 


Durf je toch niet zelf aan de slag te gaan? Kom langs in één van onze filialen wij kunnen de bolletjes voor je weghalen en al jouw verdere vragen over pilling beantwoorden.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.