Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Sprenger: Wat is het effect van een spoor met een glad wieltje?

Wil jij ook verfijnd communiceren met je paard? Er zijn ontzettend veel verschillende sporen op de markt met elk een eigen inwerking. Wielsporen kunnen er voor het oog misschien grof uit zien wanneer je hier niet bekend mee bent, maar juist deze sporen zijn erg vriendelijk.


De inwerking van een spoor is natuurlijk voor geen enkel paard of ruiter hetzelfde maar om jou op weg te helpen bij het vinden van de juiste sporen geven wij enkele richtlijnen. In deze blog vertellen wij over de effecten van een spoor met een glad wieltje. 

Geregeld komt het voor dat ruiters sporen gaan gebruiken omdat het paard niet voorwaarts is, in eerste instantie zal een spoortje dit probleem voor korte tijd oplossen. Echter zal na enige tijd het paard ook gewend zijn aan de sporen en dezelfde reactie geven als op een gewone beenhulp. De enige juiste reden om met sporen te gaan rijden is dus enkel om jouw beenhulpen te verfijnen. Zorg er hierbij wel altijd voor dat je zelf beschikt over een rustige, onafhankelijke zit en ga na of het voor jouw paard echt nodig is een spoortje te gebruiken. 

Verschil tussen een stompe spoor en wielspoor

Het voornaamste verschil tussen een stompe spoor en die met een wieltje is dat het wieltje over de huid rolt in plaats van dat hij erin ‘prikt’ zoals bij een normale spoor. Dit is gemakkelijk zelf te testen door het wieltje over je eigen arm te laten rollen en nogmaals hetzelfde te doen met een gewone spoor. Hierbij zul je voelen dat het wieltje veel comfortabeler aanvoelt dan de stompe spoor.

Effect van de wielspoor

Door het afrollen van deze spoor krijgt jouw paard over een groter gebied, meerdere, kleine prikkelingen. Hierdoor kun je, door het geven van een kleinere hulp met een smaller oppervlak, toch het gewenste effect verwachten. Doordat er meerdere, zachte, contactmomenten zijn kan deze spoor ook een prettig effect hebben bij paarden die bijvoorbeeld iets flegmatiek zijn. 
 

Verschillende soorten

De wieltjes van deze sporen zijn er in veel verschillende maten en standen. Zo zijn er wielsporen met een verticaal wieltje zoals de Sprenger ULTRA FIT Extra Grip Glad Wielof met een horizontaal wiel zoals de Sprenger ULTRA FIT Extra Grip Comfort Roller. Een spoor met een verticaal wiel is bijvoorbeeld erg prettig voor een ruiter met een wat onrustiger been omdat het wieltje weg draait wanneer de ruiter zijn been aanlegt. Een horizontaal wiel is erg prettig voor paarden met een gevoelige huid om schade aan de vacht te voorkomen.

Nieuw is de Sprenger ULTRA FIT Comfort Roller Super Softdie beschikt over een nog dikker, bijna rond wieltje voor een nog vriendelijkere inwerking. Alle wielsporen zijn ook verkrijgbaar in verschillende lengtes zodat jij de juiste maat kunt kiezen bij de lengte van jouw been.

Wel is het altijd belangrijk dat je zorgt dat je het wieltje goed schoon houdt zodat hij soepel blijft rollen. Overtollig huidvet of losgekomen haren kunnen er namelijk voor zorgen dat het wieltje niet meer goed draait waardoor deze het effect van het rollen verliest en de huid kan beschadigen.

Buiten de verschillende lengtes en sporen met extra grip is er nu ook het Sprenger ULTRA FIT Slimline model. Dit is een slanker model spoor waardoor deze spoor een elegante, verfijnde look krijgt. 

Ook worden alle Sprenger sporen gekenmerkt door het “Balkenhol systeem”. Hierbij is de bovenste gleuf van het sporenbandje 45 graden naar voren gedraaid en komt het middenstuk iets naar buiten. Hierdoor blijft de spoor super stevig op zijn plek zonder te drukken op je voet of strak te zitten. Al deze sporen, inclusief wieltjes, hebben een levenslange breekgarantie.

JRS is Equestrian Brand Expert van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze fungeert daarom niet alleen als groothandel, maar ook als kenniscentrum. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.