Terug naar overzicht

Gastblog QHP: Wees de vliegen te slim af deze zomer

zondag, 24 mei 2020

De temperaturen zijn weer gestegen. Daarmee komt ook al het vliegend ongedierte weer tevoorschijn! Vliegen, dazen, muggen en nog meer van die vervelend beestjes. Ze zijn niet alleen vervelend, maar kunnen zelfs schadelijk zijn voor je paard wanneer hij van deze beestjes af wil komen. In deze blog lees je wat je kunt doen om de zomer voor jou en je paard zo aangenaam mogelijk te maken.

Wat doen al die vliegen hier toch?

Waarom is de stal toch altijd een broeinest van vliegend ongedierte? Dat komt omdat vliegen gek zijn op de geur van je paard. De vliegen weten namelijk dat ze bij paarden hun voedingsstoffen kunnen vinden. Vooral de ogen, mond en neus zijn populair omdat het traanvocht veel eiwitten bevat. Als er vliegen bij de ogen gaan zitten, maakt een paard meer traanvocht aan. Een feest voor de vliegen, maar niet voor je paard! Een teveel aan traanvocht kan er namelijk voor zorgen dat de ogen gaan ontsteken. Daarom is het prettig voor je paard om hem een vliegenmasker of vliegenkap om te doen. Zorg er bij een vliegenkap voor dat deze goed aansluit, zodat de vliegen er niet onderdoor kunnen kruipen. 


Wees de muggen te slim af

Naast gewone vliegen, zijn er ook nog stekende insecten zoals muggen, dazen en knutten. Deze bloeddorstige beestjes bijten of steken je paard voor hun voedingsstoffen. Je vindt ze daarom niet specifiek bij de ogen, maar over het hele lichaam. Je kunt je paard daartegen beschermen met een vliegendeken, deze zijn er in vele verschillende soorten, maten en kleuren. Afhankelijk van de overlast kun je kiezen een model met een halsstuk en/of masker. Als je paard zomereczeem heeft, is hij allergisch voor de Knut. Een vliegendeken is dan vaak niet genoeg, een eczeemdeken biedt dan uitkomst.


Op pad met je paard? Ook tijdens een buitenrit kunnen vliegen erg vervelend zijn. Daarom zijn er ook vliegendekens die je kunt gebruiken tijdens het rijden of mennen. Klik hier voor de speciale vliegendeken van QHP voor tijdens het mennen.


Vliegenbestrijding op stal en in de weide

Je weet natuurlijk dat je ook veel vliegen vindt bij de mesthoop. Maar waarom eigenlijk? Dit komt omdat vliegen de mest als voedselbron en broedplaats gebruiken. Daarom is het belangrijk om mest op tijd uit de weide en stal te halen. Verder kun je vliegenoverlast in je stal verminderen door een speciale lamp of plakstrips op te hangen en een ventilator neer te zetten. Vliegen leggen graag eitjes in een vochtige omgeving. Houd je stal daarom goed droog en probeer weides met een waterpoel zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer je paard overdag erg veel last heeft in de weide, kun je er ook voor kiezen om je paard ’s nachts buiten te zetten. De insecten zijn ’s nachts een stuk minder actief. 

Je kunt ook vliegenvallen ophangen. Deze lokken ongedierte naar de val door een zoete geur te verspreiden. Hang hem daarom niet midden in de stal op, maar een aantal meter verderop.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!