Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Wat moet ik doen om mijn stal te onderhouden?

Aan het begin, en in een oogopslag, lijkt het niet zo’n probleem: je stal netjes en veilig houden. Het bijhouden van alle verantwoordelijkheden daarentegen wel. Regelmatig onderhoud en verbeteringen helpen om het zo simpel en geordend mogelijk te houden. Ook zorgt dit voor minder kosten en uiteindelijk minder tijd.



Tijd en geld zijn factoren waar je altijd rekening mee moet houden tijdens het investeren in je stal of weide. Om dit zoveel mogelijk te minimaliseren, zijn hier een paar tips om het beheer van je stal te verbeteren:

1.Leer te genieten van onkruid wieden

Voor de look and feel is het belangrijk dat er geen hordes onkruid tussen de tegels zit of bij de stallen omhoog kruipt. (Het bijhouden is een stuk gemakkelijker dan af en toe een hele week lang ploeteren!) Maar nog belangrijker is het onkruid in de weide. Sommige onkruid is giftig voor paarden. Probeer je vooral te focussen op deze giftige plantjes en verwijder die zoveel en zo vaak mogelijk. Hieronder staan een paar voorbeelden van giftig en veel voor komend onkruid in weides en stallen:

2.Werk samen met water

Stilstaand water kan een tal van problemen veroorzaken. Er kan een kleine slijmlaag in de waterbak ontstaan, wat precies de ideale leefomstandigheden zijn voor bacteriën en ziektekiemen. Je kunt de drinkbakken dus niet weken laten staan, maar om ze tweemaal daags te verversen is natuurlijk ook zonde van het water. In de stal is de automatische drinkbak. dus dé oplossing. Wanneer je een waterleiding aanlegt in het weiland kun je ook hier een automatische drinkbak aansluiten. Natuurlijk kun je hier ook een waterbak plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je de waterbak regelmatig schoonmaakt en het water ververst. Het vullen van de waterbak kun je eenvoudig doen met een grote waterzak.
Heb je veel paarden in hetzelfde land lopen? Dan kun je zorgen voor een vlottersysteem in een grote waterbak. Wanneer het water onder een bepaald punt komt, vult de waterbak zichzelf weer. Hiervoor moet je dus wel een waterleiding aanleggen maar het zorgt er wel voor dat de paarden altijd vers drinkwater hebben.

3.Insecten en muggen? Weg ermee!

Bepaalde vogels, zoals zwaluwen, vinden insecten een heerlijke snack. Dit zijn vaak de insecten waar jouw paard last van heeft. Als je de populaire insecten op je stal wilt verminderen, moet je proberen vogels aan te trekken. Dit kun je doen door hoogteverschillen en veel groen in je tuin te creëren. Plant bijvoorbeeld een aantal bomen en struiken (geen buxus of esdoorn, want die zijn ook giftig voor je paard). Een moestuin vinden vogels ook heerlijk! En als de wortels oogstrijp zijn, heeft je paard een lekker hapje. Liever ook niet teveel vogels? Dan is een vliegenvanger of een dazenval een goede oplossing.

4.Je paard is niet Oscar van Sesamstraat

Zorg dat er geen rommel in- en om de stal ligt. Als je druk bezig bent leg je hier en daar misschien wat spullen neer, maar ruim het daarna wel netjes op! Hiervoor kun je opbergzakken en poetsboxen gebruiken. Heb je graag al je spullen bij elkaar tijdens het op- en afzadelen, gebruik dan een stalkruier. Je kunt hier je zadel, hoofdstel, dekje, halster, poetsbox en nog veel meer op kwijt. Zorg ook dat je zadelkast of zadelkamer geordend is. Als dit netjes en schoon is, is het makkelijker om de spullen daarin netjes achter te laten. Om te zorgen dat het hooi of kuil van je paard niet door de hele stal ligt kun je hooizakken / slowfeeders gebruiken. Dit houdt je paard lekker bezig, zorgt ervoor dat hij niet al zijn eten direct naar binnen schrokt en voorkomt dat hij zijn eten door de stal heen schopt. Ook zorg je door een goed aangeveegde en opgeruimde stal voor minder muizen en ander ongedierte. Dit is beter voor jouw spullen, het eten en het welzijn van je paard.

5.Voorkomen is beter dan genezen

Schade aan de hoeven kun je beter proberen te voorkomen dan te genezen. Een manier om dit een stap voor te zijn begint al bij de bodem van het weiland. Bij bodemerosie verdwijnt, door bijvoorbeeld de wind, de bovenste laag van de bodem. De kwaliteit van de grond gaat hiermee achteruit. De wei is erg droog en planten en bomen kunnen hier niet groeien. Het tegenovergestelde, dus een nat weiland of een vieze stal kan mok veroorzaken. Mok is een huidontsteking aan de kootholte. Mok is in een vroeg stadium eenvoudig te behandelen, maar zorgt wel voor terugkerende problemen. Om te zorgen dat de grond geen modderbad wordt met natte plekken maar ook niet uitdroogt, kun je bepaalde planten aanplanten. Hiervoor is het wel belangrijk om te weten met wat voor bodemgrond je te maken hebt. Voorbeeld van planten die zorgen voor een gezonde bodem en een gezond paard zijn: kleefkruid, madeliefjes en mariadistel. Kleefkruid is bloedzuiverend, Madeliefjes zijn rijk aan calcium en magnesium en Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever.



Het belangrijkste is dus om te zorgen dat er een goede bodem is met de juiste planten. Probeer zelf nog onderzoek te doen wat het beste bij jouw stal groeit of welke giftige planten voor komen. Als je namelijk bij het water woont, heb je meer last van ratten en kan je de giftige Waterscheerling tegenkomen. Net zoals bij een opgeruimd huis zorgt een opgeruimde stal voor een opgeruimd hoofd!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.