Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog NAF: Gezondheid van je paard in de zomer

De gezondheid van je paard is natuurlijk het hele jaar door één van je hoogste prioriteiten. Daarom hebben wij een aantal tips onder elkaar gezet om te zorgen dat je paard fit blijft, ook tijdens warme zomerperiodes.


Hydratatie en electrolyten

Bij alle paarden die geregeld op pad zijn of vele wedstrijden lopen, is het noodzakelijk om het vochtverlies, door zweten, aan te vullen. Dit is nog belangrijker tijdens de warme zomerdagen. Vochtverlies door zweet kan wel oplopen tot 15 liter per uur! Dit verlies komt niet alleen door de trainingen, maar ook door de temperatuur en de luchtvochtigheid. Hoe warmer en hoger de luchtvochtigheid, hoe belangrijker de juiste behandeling is. Dit verlies bevat niet alleen water, maar ook essentiële lichaamszouten zoals natrium, kalium, magnesium, chloride en calcium. Deze belangrijke lichaamszouten zijn noodzakelijk in verschillende processen in het lichaam van je paard. Wanneer deze zouten niet worden aangevuld, leidt dit tot uitdroging. 
 
Lang voordat er sprake is van uitdroging, zie je al een aantal veranderingen bij je paard, zoals sloomheid, lusteloosheid en een mindere prestatie. Tijdens warme zomerdagen kun je je paard extra ondersteunen met electrolyten. Het toedienen van electrolyten is met NAF Liquid Electro Lytes is super makkelijk. Je kunt het namelijk door het drinkwater mengen. NAF ElectroSalts is voorzien van de essentiële zouten in een eetbare, geconcentreerde vorm en is daarom ideaal om toe te voegen aan het voer. 

Een zware training of een lange reis zorgt niet alleen voor veel vochtverlies, maar ook voor een opstapeling van vrije radicalen. NAF Recover is hier speciaal voor ontwikkeld. Met geconcentreerde antioxidanten is het gericht op paarden die veel reizen of zwaar werk verrichten. Dit ondersteunt een gezond lichaamssysteem.

Ondersteuning en gezondheid van de gewrichten

Of je paard zich nu extra inzet voor de uitgestrekte draf in een dressuurproef, die ene hoge sprong of mijlen overwint bij de endurance of cross, de gewrichten verrichten zwaar werk en staan vaak onder druk. Tot op zekere hoogte is deze druk goed. Micro-beschadigingen in het gewricht helpen om de spieren sterker te krijgen en kracht op te bouwen. Daarom zijn langdurige rustige trainingen goed om een paard zo fit mogelijk te krijgen. Als eenmaal het evenwicht tussen micro-beschadigingen en herstel uit balans is, dan kan je paard blijvende beschadigingen oplopen. 
 
Om een sportpaard gezond te houden kun je je paard ondersteunen met NAF Superflex Pro. Dit supplement bevat belangrijke voedingsstoffen om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen en de gezondheid van jouw hardwerkende paard op peil te houden. Superflex Pro bevat een goede hoeveelheid van glucosamine, dit is een belangrijke bouwsteen voor kraakbeen. Je kunt glucosamine gerust voor een langere tijd aan je paard geven. Het is namelijk een belangrijk groei-element gedurende de carrière van je paard. MSM (methylsulfonylmethaan) is een organische verbinding die rijk is aan zwavel, een belangrijk bestanddeel voor de gewrichten, werkend op het zachte bindweefsel van de pezen en ligamenten van het gewricht. MSM wordt in lage gehaltes aangetroffen in planten, maar gaat snel verloren bij de bereiding of het opslaan van voeding. Met NAF Superflex Pro heeft je paard nooit met een tekort aan MSM.

Chondroïtine en hyaluronzuur (HA) zijn beide Glycosamineglycanen, wat betekent dat zij kraakbeenverbindingen opbouwen en zacht bindweefsel. Bij paarden gaat dit lastig en niet vanzelf doordat deze stof niet op de juiste plek beschikbaar is. Glycosamineglycanen, in combinatie met andere voedingsstoffen, speelt een grote rol in de gezondheid van de gewrichten van je paard. 
 
Een voorbeeld van een ‘goede vet’ is Polysacchariden. Dit is een Omega 3 vetzuur. Uit onderzoek blijkt dat ze veel voordelen hebben, maar zeker ook als gewrichtsondersteuning. Het interessante aan deze vet is dat het een ontstekingsremmend effect heeft. Hiervoor kun je kijken naar een rijke plantaardige bron, zoals chiazaden of zeealgen. Dit draagt goed bij aan de cognitieve gezondheid, zoals de concentratie van je paard.

Wedstrijd Focus

Voor sommige paarden blijven wedstrijden of vreemde terreinen erg spannend. Ze voelen zich iedere keer weer overweldigend, wat resulteert in opgewonden gedrag met een gebrek aan concentratie en focus op de wedstrijd. Ook in deze situaties kan een supplement een goede aanvulling zijn. Hiermee zorg je dat je paard de energie op de juiste manier gebruikt. Een onderzoek bij de Royal Agricultural University in Cirencester, Engeland heeft de voordelen aangetoond van NAF Five Star Magic voor recreatieve paarden. Deze onafhankelijke studie heeft het effect van Magic aangetoond voor zowel concentratie als begrip, beter gezegd, voor het leervermogen van het paard. Het resultaat, aangetoond met de werking van placebo’s, toonde aan dat de unieke samenstelling van NAF Five Star Magic, waarbij magnesium synergetisch samenwerkt met andere kruidenproducten, er voor zorgde dat het paard sneller leerde en dit gedrag behield wanneer hij blootgesteld werd aan spanning en stress. Paarden werden niet suf of verdoofd van NAF Five Star Magic. Zoals Dr Andrew Hemmings zei: ‘het is nog steeds jouw paard, alleen beter trainbaar’. 
 
Meer lezen over het onderzoek kan op www.naf-equine.eu/nl/believeinmagic 

NAF Magic kan gebruikt worden in het dagelijkse dieet wanneer ongewenst gedrag zich routinematig voordoet. Voor paarden die alleen bij specifieke situaties dit gedrag vertonen wordt NAF Instant Magic aanbevolen. Dit kan

Conclusie

Door onze viervoetige vrienden te helpen met bepaalde supplementen, houden we onze paarden fit en atletisch, gefocust en op hun best tijdens het wedstrijdseizoen.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.