Terug naar overzicht

Gastblog Bucas: Meten is weten; het belang van een goed passende Bucas deken

donderdag, 16 juli 2020

Het is van essentieel belang, voordat je een paardendeken koopt, dat je weet wat de maten van je paard zijn. Denk maar eens aan je eigen kleding. Een shirtje van diverse kledingmerken kan heel anders vallen. Bij paardendeken is dit (meestal) ook het geval, de juiste maat is dus erg belangrijk.

Een te grote deken voor je paard zit je niet op te wachten. Het ziet er niet flateus uit, maar het kan ook zorgen dat de deken in de loop van de dag naar achter gaat trekken, gaat vastliggen op de schoft en/of scheef trekt. Met als gevolg schuurplekken en/of schade aan jouw gloednieuwe deken of erger nog, jouw paard krijgt verwondingen. Bekijk deze interessante video, daarin laat Jacob Janssen van Bucas Nederland een te grote Bucas deken zien en een deken met de juiste pasvorm: koop dekens niet te groot.

Meten volgens de Bucas meetmethode

Veel mensen gaan uit van de schofthoogte. Echter de schofthoogte zegt alleen iets over hoe hoog de schoft van het paard is en niet over de bolling. Je wilt juist weten wat de complete lengte van je paard is. Bucas heeft hier een eenvoudige meetmethode voor. Je kunt jouw paard meten met een gewoon meetlint of met een speciaal Bucas meetlint. Op het Bucas lintje staan zowel het aantal centimeters als de dekenmaten van Bucasdekens.Tijdens het meten ga je de onderlengte van jouw paard opmeten, inclusief de omvang van jouw paard. Tip: zorg ervoor dat je paard recht staat tijdens het meten. 😉 

Je begint vanaf het midden van de borst (punt A) over de schouder tot en met het verste deel van de bil (punt B). Dat is als het ware het punt waar de billen ophouden. Wellicht denk je: “welk punt is dat dan?”. Stel je voor dat je jouw paard symbolisch tegen de muur aan zou zetten, dan stop je met meten bij het gedeelte waar de bil de muur zou aanraken. Als je eenmaal gemeten hebt, dan biedt onderstaande maattabel van Bucas een duidelijke richtlijn. Stel je hebt 190 cm gemeten, dan kies je de dekenmaat waar het aantal centimeters het dichts bij in de buurt komt. In dit geval zou dat Bucas maat 140 zijn. Stel je hebt 184 gemeten, dan kies je voor dekenmaat 135. 

Big Neck deken

Mocht je een paard hebben met heel veel hals, dan heeft Bucas een aantal ‘Big Neck’ dekens. Dit is een deken met een grotere halsopening. Deze zijn geschikt voor o.a. een hengst, Fries, Andalusiër, Tinker, Fjord. Dat zijn type paarden met heel veel hals.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!