Terug naar overzicht

Gastblog Pavo: Verwen je paard met een gezond alternatief

maandag, 20 juli 2020

Een snoepje hier, een snoepje daar. Iedereen trakteert zijn paard wel eens met een lekker snoepje. Je kunt het gebruiken om je paard te trakteren na een goede training, hem wat aan te leren en soms om hem even goed te verwennen! Het is alleen niet altijd even gezond, maar gelukkig zijn er tegenwoordig gezonde en suikervrije paardensnoepjes verkrijgbaar.


Verwen je paard met een traktatie

Als je jouw paard net een nieuw kunstje hebt aangeleerd tijdens vrijheidsdressuur, als hij een nieuwe techniek onder de knie heeft gekregen tijdens het rijden of dat hij zich tijdens het grondwerk voorbeeldig heeft gedragen, gun je hem na die tijd natuurlijk wat lekkers. Maar… Tijdens het trainen kun je hem ook belonen. Vaak helpt het om oefeningen aan te leren met een snoepje als beloning. Als je je paard een snoepje geeft als hij het juiste antwoord geeft, zal hij dit al na een paar keer gaan koppelen aan jouw hulp/commando. Op deze manier kun je je paard op een leuke manier van alles aanleren. 

Tip! Paarden die veel spanning hebben tijdens of voor het opstappen, kun je aanleren om hun hals naar je been te buigen om een snoepje te krijgen. Dit is het beste als je al in het zadel zit. Wanneer je paard eenmaal weet dat hij een snoepje krijgt, zal hij rustiger blijven stilstaan en hier met smacht op wachten.

Gezonde suikervrije paardensnoepjes

Kersen of gummybeertjes van Haribo, een handje M&M’s of een reep Tony Chocolonely, het is heerlijk, maar er zitten veel suikers in. Dit is ook zo bij paardensnacks; deze bevatten ongezonde ingrediënten, zoals suikers en granen. Elk koekje dat je aan je paard geeft wordt een deel van zijn rantsoen. Dit zijn voedingsstoffen en eventuele suikers die je paard naast zijn dagelijkse eten en drinken binnenkrijgt. Als je op het voer/dieet van je paard let, zodat hij bijvoorbeeld niet te dik wordt, betekent dit dat je selectiever met de extraatjes moet omgaan. Bij paarden, net als bij mensen, is overgewicht niet gezond. Steeds meer paarden in Nederland zijn te zwaar waardoor de kans op aandoeningen, zoals onder andere insulineresistentie, groter is. Gelukkig zijn er paardensnoepjes die gezond en suikervrij zijn. Deze snoepjes zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waardoor het suikergehalte ook laag is. 

Wist je dat… Bij paarden kunnen ze niet aantonen dat suikers het gebit aantasten en gaatjes veroorzaken, zoals bij mensen.

Wat zit er in de paardensnoepjes van Pavo

En guess what?! Paarden en pony’s vinden de Pavo Healthy Treats ook nog hartstikke lekker! Ze zijn gemaakt van 100% puur natuurlijke ingrediënten, zonder granen en kunstmatige toevoegingen, zoals kleur-, -geur, en smaakstoffen. Het grootste deel van deze lekkernijen bestaan uit plantenvezels, afhankelijk van de smaak aangevuld met wortel, appel, en nog veel meer! Deze koekjes zijn geschikt voor elk paard, doordat de suiker- en zetmeetgehalte zo laag is. Zelfs paarden met overgewicht of die gevoelig zijn voor suiker kun je hiermee veilig belonen. Iedereen paard verdient af en toe een lekker snackje! 

Tip: Ben jij nog op zoek naar een ruwvoersnack voor je paard? De Pavo HayChunks zijn dan precies wat je zoekt! Dit zijn samengeperste rolletjes, ter grote van een frisdrankblikje, van Duits kruidenhooi. Voor als je zelf aan de Vrijmibo zit en je paard ook een borrel gunt of als je op een andere dag je paard iets leuks, lekkers én gezonds gunt om hem afleiding te bieden en verveling tegen te gaan.

Paardensnoepjes maken vs. paardensnoepjes kopen

Een emmertje of zakje paardensnoepjes is in de winkel gemakkelijk te halen. Ze zijn ook niet duur, dus om deze reden hoef je ze zeker niet te laten staan. Elk Epplejeck filiaal heeft verschillende soorten paardensnoepjes in de schappen liggen. Maar dat betekent niet dat het niet ontzettend leuk is om zelf snackjes te maken. Met ingrediënten recht uit de natuur, zoals appel en wortel, of met andere natuurlijke ingrediënten, zoals muesli en havermout, kun je de lekkerste snoepjes zelf maken. Met wat appelstroop of honing kun je er voor zorgen dat deze key ingredients aan elkaar vastplakken. De favoriet van Pavo zelf is:

Benodigheden:
  • 150 gram lijnzaad
  • 30 gram sesamzaad
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 200 ml water
Stappenplan:

Doe alle ingrediënten in een grote kom bij elkaar;

Voeg water toe;

Roer het geheel goed en laat vervolgens 20 minuten staan;

Verwarm de oven voor op 180 °C;

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het beslag gelijkmatig over het bakpapier. Tip: leg een extra vel bakpapier bovenop en probeer met een deegroller alles gelijkmatig uit te rollen (0,5 cm dik). Vervolgens verwijder je het extra vel bakpapier weer;

Plaats de bakplaat in de oven en bak de paardensnoepjes gedurende 20 minuten gaar;

Haal de bak uit de oven en snijd de paardensnoepjes in mooie vormpjes.Tip: gebruik een pizzaroller;

Trek de paardensnoepjes van het bakpapier en draai deze om. De onderkant van de paardensnoepjes is nog licht vochtig, deze bakken we vervolgens nog 10 minuten;

Laat de paardensnoepjes vervolgens afkoelen op een rooster;


En smikkelen maar!

Pas op! Zelfgemaakte paardensnoepjes zijn niet zo lang houdbaar als de snoepjes uit de filialen! Deze snackjes hebben vele testen doorstaan voordat ze in de filialen komen te liggen. Wil je de eigengemaakte paardenkoekjes bewaren? Doe ze in de koelkast en controleer of ze na een paar dagen nog houdbaar zijn.

Gezonde paardensnoepjes kopen? Bekijk het assortiment!

Vind je ze zelf bakken toch teveel gedoe, dan kun je ze ook gemakkelijk bestellen. Bekijk de Pavo Healthy Treats! Deze snoepjes zijn in verschillende smaken verkrijgbaar. Probeer ze allemaal uit om te zien of je paard een grotere fan is van de smaak wortel, brandnetel, lijnzaad of rode biet! 
Treat your horse!

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!