Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Bucas: Help! Ik heb het koud, dus mijn paard ook?

Om te bepalen of een paard het koud of warm heeft, gaan veel paardenhouders van hun eigen gevoel uit. Dat is echter niet verstandig. Als jij het koud hebt, wil dat niet zeggen dat jouw paard het ook koud heeft.

Heb je wel eens van de thermo neutrale zone gehoord? Dit is een temperatuur waar jij of je paard zich het meest comfortabel bij voelt.
  • Mens zonder kleding: +28 en +30 graden
  • Paard -5 en +15 graden
  • Geschoren paard +10 en +20 graden
Als je naar bovenstaande temperaturen kijkt, dan zie je dat er een groot verschil zit tussen de temperaturen. Daarnaast is het ook heel bepalend of je je paard wel of niet scheert. Het is dus niet verstandig om je eigen temperatuur beleving te reflecteren op je paard.

Te warm of te koud?

Als het hard waait, regent en/of sneeuwt, dan kan de gevoelstemperatuur aanzienlijk dalen. Met een deken kun je jouw paard beschermen tegen weersinvloeden. Je kunt je paard ook te warm ‘aankleden’. Als een paard het te warm heeft, dan kan hij oververhit raken. Of je paard wordt chagrijnig en wil bijvoorbeeld de deken slopen. Nu kan het zijn dat je paard zich verveelt, maar het kan ook zijn dat je minder dikke dekens moet gaan gebruiken.

Temperatuurmarges van Bucas

Wat zegt nu een 300 grams gevoerde deken? Het enige wat het zegt is dat er 300 gram vulling in zit qua gewicht. Verder zegt het niet zoveel over wat de deken nu precies doet.
Bucas maakt al lange tijd gebruik van temperatuurmarges in plaats van ‘gramsdenken’. Als je een gezond paard hebt dan kun je ervanuit gaan dat de aangegeven temperatuur, behorend bij een Bucas deken, voldoende bescherming biedt voor jouw paard. Heb je een oud of een ziek paard? Dan zul je jouw paard extra moeten helpen met bijvoorbeeld (tijdelijk) een extra onderdeken. Hetzelfde geldt bij scheren, als je scheert dan gelden er ook andere temperatuurmarges. Twijfel je voor welke deken je moet gaan? Dan kan een Bucas verdeler jou altijd assisteren om tot een juiste keuze deken(s) te komen.

Meten = weten

Koop dekens nooit te groot. In deze video leggen we uit hoe je jouw paard het beste kunt opmeten, zodat de Bucas deken comfortabel zit en goede bescherming biedt. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste maat kiest voor jouw paard.







Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.