Terug naar overzicht

Gastblog LeMieux by JRS: Welke zadelonderlegger past bij mijn paard?

dinsdag, 24 november 2020

De keuze voor de juiste zadelonderlegger is niet altijd makkelijk. Er zijn veel mogelijkheden, maar wat heeft jouw paard nodig? Waar moet je op letten bij de aankoop? In deze blog helpen we je bij de juiste keuze voor een half pad voor jouw paard!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je paard een goed passend zadel heeft. Ondanks dat kan het zijn dat je toch een half pad (onderlegger) nodig hebt. Als je paard bijvoorbeeld een gevoelige rug heeft, kan een half pad nodig zijn om druk beter te verdelen. Anderzijds kan je hem ook gebruiken om (tijdelijke) kleine correcties aan de ligging van het zadel te doen. Ook kan het soms nodig zijn om een half pad te gebruiken als schokdemper, bijvoorbeeld tijdens het springen. 

Wollen onderlegger

Een vaak gebruikte onderlegger is een ‘bontje’: een onderlegger voorzien van wol. Deze zijn uitermate geschikt als schokdemper en om druk beter te verdelen over de gehele paardenrug.

De Pro Lambskin Half Pad van LeMieux is gemaakt met Australische Merinowol. Dit natuurlijke product heeft als voordeel dat het goed ademt en temperatuur reguleert. Daarbij zorgt de dunnere voering op de rugwervels ervoor dat er een luchtstroom door de pad kan. Een ander voordeel van wol is dat het vocht opneemt zodat de paardenrug niet te nat wordt. Onderleggers met synthetische materialen zijn goedkoper, maar worden vaak warmer onder het zadel. Daarnaast hebben ze een minder goede schokdempende werking en verdelen ze de druk minder goed. 

Paralympisch Dressuuramazone Sanne Voets is fan van de Lambskin onderlegger van LeMieux! Sanne: “De drukverdeling is goed en ook de afwerking is super. Veel onderleggers gaan na verloop van tijd klitten en hebben daardoor geen goede schokdemping meer. De wol van LeMieux heeft ook na langdurig gebruik nog een open structuur en goede vering.” 

Opvulbare onderlegger

Heb jij een onderlegger nodig om de ligging van je zadel te corrigeren? Dit kan het geval zijn als je paard tijdelijk minder bespierd is na een blessure of bij een jong paard dat nog volop aan het veranderen is. Kies dan een opvulbare half pad. Dit is ook handig als je met hetzelfde zadel meerdere paarden rijdt. 

De Prosorb Half Pad van LeMieux heeft aan de bovenzijde openingen zitten waar je foam inserts in kunt doen. Daarmee heb je de flexibiliteit om per keer de pad af te stemmen op de rug van het paard. Het foam is gemaakt van traagschuim, wat zich door de lichaamswarmte van het paard naar de paardenrug vormt. Hierdoor zakt het zadel in de half pad zodat hij stabiel blijft liggen en een correctie geeft waar nodig.

Wil je naast de voordelen van de Prosorb Half Pad ook de voordelen van merinowol? De LeMieux Prosorb Lambskin Half Pad biedt beide opties. Als je deze pad niet opvult, is hij ook te gebruiken als standaard wollen onderlegger.


Memory Foam

Een ander materiaal wat je vaak ziet bij onderleggers is Memory Foam. Dit materiaal verdeelt de druk van het zadel gelijkmatig over de paardenrug. Door de lichaamswarmte van het paard gaat het foam zich vormen naar de paardenrug. Zo krijg je een optimale pasvorm. Daarnaast heeft ook dit materiaal het voordeel dat het zadel er in gaat liggen voor een betere ligging en stabiliteit. 

De Wither Relief Half Pad van LeMieux is gemaakt van dit Memory Foam. Naast de voordelen die dit biedt, heeft deze onderlegger ook een inzet van Carbon Mesh op de schoft. Dit zorgt ervoor dat er geen druk op de schoft komt en dat er een goede luchtdoorstroming mogelijk is om warmte onder de pad te voorkomen. 

Tip

Amazone Sanne Voets heeft nog een laatste tip om je te helpen bij jouw keuze: “Stem alle elementen op elkaar af. Kijk met je zadelmaker of je een onderlegger nodig hebt en pak deze er ook bij als je het zadel laat controleren. Zo heb je optimaal resultaat van je zadel én je half pad.” 

JRS is Equestrian Brand Expert van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze fungeert daarom niet alleen als groothandel, maar ook als kenniscentrum. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!