Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Zo help jij jouw viervoeter de winter door!

De wintertijd is alweer aangebroken. Je kent het vast wel. Je zit ’s avonds heerlijk op de bank onder een kleedje te netflixen met een kop warme chocolademelk in je handen. En terwijl jij heerlijk warm onder dat kleedje zit is het buiten koud en donker. Je vraagt je dan ook vast wel eens af hoe jouw paard de winterperiode ervaart. Allerlei vragen komen in je hoofd opspelen zoals: Heeft mijn paard het snel koud? Heeft mijn paard extra voer nodig? Of moet ik mijn training aanpassen wanneer het buiten vriest? In deze blog hebben wij voor jou op een rijtje gezet wat je voor je trouwe viervoeter kunt doen zodat hij of zij gezond en wel de winter doorkomt.


Voer

Wanneer het buiten kouder wordt gebruikt het lichaam van een paard meer energie om warm te blijven. In de winter heeft je paard dan ook een grotere behoefte aan ruwvoer. Blijf goed op je paard letten en stem het krachtvoer goed af op het trainingsschema van je paard en de kwaliteit van het ruwvoer.

Omdat de meeste paarden tijdens de winterperiode meer op stal komen te staan is het aan te raden om het ruwvoer aan te bieden in een hooinet of hooiruif om verveling op stal te voorkomen.

Weerstand

Merk je dat de weerstand van je paard wel een extra handje hulp kan gebruiken tijdens de winterperiode? Met de volgende gezonde extra's ondersteun je je viervoeter wanneer het buiten kouder is. 


Vitamine E

Pavo Vital

Puur Vita-Min

NAF Kompleet

Pavo Healthboost

Rozenbottel


Water

Water is heel erg belangrijk en wordt vaak onderschat! Een volwassen paard heeft 40-50 liter water per dag nodig. Wanneer een paard te weinig water krijgt zal het ook minder eten met als gevolg dat de conditie en weerstand van je paard achteruit gaan. Zorg er dus voor dat je paard onbeperkt toegang tot vers water heeft!

Deken of geen deken?

Heeft mijn paard een deken nodig of niet? Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig, omdat zijn natuurlijke deken (zijn vacht) is afgeschoren. Niet geschoren paarden hebben in de regel een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Natuurlijk zijn hierin uitzonderingen. Jij kent je paard het beste en ziet het snelst wanneer hij of zij het koud heeft. 

Een van de grootste uitdagingen is het vinden van de juiste, goed passende deken voor je paard. Er zijn heel veel soorten, maten en merken dekens. Vooral het kiezen van de juiste dekenmaat kan best lastig zijn. Daarom hebben wij hier allerlei handige meettips op een rijtje gezet voor je!

Beweging

Het komt vaak voor dat paarden te weinig beweging krijgen in de winter omdat ze veel meer op stal komen te staan en de mogelijkheden tot beweging beperkt zijn. Wanneer je je paard minder traint, omdat dit bijvoorbeeld niet mogelijk is omdat de buitenbak bevroren of te nat is, zorg er dan wel voor dat je paard voldoende beweging krijgt! Zet je paard dus zoveel mogelijk los indien dit mogelijk is. Zijn je mogelijkheden onbeperkt? Ga dan samen met je viervoeter een stukje wandelen. Stappen op een harde bodem is ook nog eens goed voor de pezen van je paard en je blijft zelf ook lekker in beweging.

Trainen

Wanneer het buiten kouder is hebben de spieren van je paard langer de tijd nodig om op te warmen. Tijdens de koudere periode is het super belangrijk om meer tijd te besteden aan de warmin-up en cooling-down van je paard en jezelf. Wanneer je paard een dikke wintervacht heeft, kan hij flink gaan zweten tijdens een zware training. Het kan dan uren duren voordat je paard weer afgekoeld en droog is. Doe het daarom rustig aan, las meerdere pauzes in en werk korter. Wanneer je paard geschoren is kun je hem tijdens de warming-up en cooling-down een deken opleggen zodat hij warm blijft.

Veiligheid voorop!

Ga je vaker de weg uit met je paard omdat je geen gebruik kunt maken van de buitenbak en geen binnenbak ter beschikking hebt? Zorg er dan altijd voor dat jij en je paard gezien worden! Bekijk hier al onze reflectie artikelen en wees voorbereid zodat jij en je viervoeter veilig de weg op kunnen gaan.


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.