Terug naar overzicht

Gastblog VITALstyle: Langetermijn effecten dunne mest onderschat’

woensdag, 27 januari 2021

Dunne mest of diarree kan altijd voorkomen bij je paard. Maar als de mest wekenlang dun blijft, of er na het mesten steeds (veel) mestwater mee komt, is er meer aan de hand en tijd om actie te ondernemen. Er is dan sprake van een disbalans in de darmen, wat invloed heeft op de algehele weerstand van je paard. Vooral bij voerwisselingen, na het ontwormen of een antibioticakuur kan de darmflora van je paard uit balans raken.

De lange termijn effecten van langdurige dunne mest bij paarden worden nog wel eens onderschat, weet Yvonne van Hierden, specialist animal nutrition bij VITALstyle. “Natuurlijk heeft bijna elk paard wel eens dunne mest. Bijvoorbeeld bij de overgang naar voorjaarsgras. De darmen kunnen dan moeite hebben met een volle, rijke wei. Deze acute diarree is vaak kort, maar hevig. Als een paard lange tijd, meerdere weken, diarree heeft dan is er meer aan de hand. Dit geldt ook voor paarden met goede mest, maar waarbij veel mestwater wordt afgescheiden na het mesten. Dit zijn duidelijke tekenen dat de darmen niet werken zoals zou moeten.” 


Verstoring van het verteringssysteem

Dunne mest en mestwater worden veroorzaakt door een verstoring van het verteringssysteem. In de darmen leven allerlei bacteriën. Deze zijn erg belangrijk voor de spijsvertering en een goede werking van het immuunsysteem. “Denk maar aan die reclame voor Yakult voor mensen”, aldus Van Hierden. “In de reclame hiervan werd gesteld dat 70% van je weerstand wordt bepaald door je darmen. Dat is bij paarden ook zo. Het immuunsysteem heeft cellen in de darmwand en uitsteeksels in de darmen, die de status van de bacteriën daar meten. Als er veel slechte bacteriën tussen de goede zitten, reageert het immuunsysteem daar op. De darmwand kan ook beschadigd raken, waardoor voedingsstoffen en vocht niet meer goed kunnen worden opgenomen. Daarom is het zo belangrijk dat darmen gezond blijven en de bacteriën in de darmen in balans zijn.” 

Darmflora in balans krijgen én houden

Dunne mest is een heel duidelijke aanwijzing voor een verstoorde darmflora, maar het levert meer problemen op. Zo kan een paard minder energie opnemen uit het voer, waardoor het futloos kan zijn. Een sportpaard kan dan niet optimaal presteren en ook het aantrekken van de singel kan gevoelig zijn als het paard last heeft van gevoelige darmen.”

Het is dus belangrijk om de darmflora van je paard goed in orde te krijgen en te houden. Bepaalde (stoffen uit) krachtige kruiden, maar ook (prebiotische) vezels en een darmflorastabilisator helpen hierbij. Het aanvullend dieetvoeder DarmBalans helpt de spijsvertering en de darmflora in balans te houden, voor een gezond paard met normale mest. Er zitten onder meer zoethoutwortel, wortelvlokken, mariadistelzaad, inuline, bentoniet, en de darmflorastabilisator (probiotica) saccharomyces cerevisiae in. “Ook bevat het prebiotische vezels, die een goede voedingsbodem zijn voor gunstige darmbacteriën. Probiotica stabiliseert de darmflora en zoethoutwortel ondersteunt het maag-darmslijmvlies. Van mariadistelzaad is wetenschappelijk aangetoond dat het een positief effect heeft op de lever. Dit orgaan is heel belangrijk bij het ontgiften: het breekt slechte stoffen af. Een paard met een beschadigde darmwand neemt veel meer giftige stoffen op dan normaal, de lever moet dan harder werken om deze op te ruimen en kan overbelast raken. Mariadistelzaad is goed voor de levercellen en ondersteunt de reinigende werking van de lever.” 

Krachtige ingrediënten

DarmBalans bevat deze krachtige ingrediënten en helpt de darmflora van een paard – en daarbij dus de algehele gezondheid – (weer) op te bouwen. “Bij langdurige diarree adviseren we om DarmBalans minimaal vier weken tweemaal daags te geven. Dat is nodig, omdat de opbouw van de darmflora gewoonweg tijd nodig heeft”, aldus Van Hierden. Bij een tijdelijke onbalans van de darmflora, bijvoorbeeld bij paarden die gevoelig reageren (diarree) op een wormspuit of antibioticakuur, volstaat een hogere dosering gedurende vijf dagen. “We zien echt heel mooie resultaten van DarmBalans, al is het natuurlijk wel belangrijk dat het normale rantsoen van het paard in orde is. Voer moet passen bij je paard en zijn behoeftes. Is dat niet zo, dan kun je wel een supplement geven, maar dan komt het probleem na een tijdje gewoon weer terug.” 

Blijvende balans in de darmen

Bij veel paarden brengt DarmBalans stabiliteit in de darmen. “Na een kuur DarmBalans wil je natuurlijk een blijvend goede darmflora houden bij je paard. Een mooie opvolger van DarmBalans is de vitamine- en mineralenbalancer OerBalans. Deze voorziet je paard in alle behoeftes qua vitaminen, mineralen en kruiden. Juist de kruiden zorgen ervoor dat de darmflora wordt gevoed, voor een blijvend goede darmflora”, besluit Yvonne van Hierden. 

‘Weer balans in darmen na voerwisselingen’

Dressuuramazone Yvonne Snieder heeft goede ervaringen met DarmBalans bij verschillende paarden. “Ik heb DarmBalans aan verschillende paarden gegeven die door voerwisselingen, stress en andere oorzaken dunne tot zeer dunne mest kregen. Het is heel bijzonder hoe snel je resultaat ziet! Al na enkele dagen merk je duidelijk verschil en gemiddeld is na een week de dunne mest verleden tijd. Ook eten ze paarden de DarmBalans brokjes graag. Voor een blijvende balans in de darmen geef ik OerBalans, waar de paarden het ook goed op doen. Ik ben erg tevreden.” 

Bekijk hier het hele aanbod van VITALstyle. 

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!