Terug naar overzicht

Gastblog VITALstyle: koliek en de overgang naar voorjaarsgras

woensdag, 17 maart 2021

Yes, de lente is in aantocht! Dit betekent ook lekker vers voorjaarsgras voor je paard. Een goede overgang naar het voorjaarsgras is belangrijk, om een ontregelde darmflora en koliek te voorkomen. En als je paard koliek heeft, wat kun je dan doen? In deze blog gaan we daar dieper op in!

Grote voerverandering in het voorjaar

voor paarden die 's winters niet in de wei staan, is de overgang van paddock naar een weiland met vers voorjaarsgras een hele verandering. Niet alleen je paard moet hieraan wennen, ook de darmflora van je paard krijgt een grote voerverandering te verwerken. Het vochtige voorjaarsgras vol suiker is heel wat anders dan het droge ruwvoer wat in de winter vooral op het menu stond.

Wat is het effect van suikerrijk voorjaarsgras op de darmflora?

Doordat veel paarden in de winter geen gras binnenkrijgen, kan de darmflora ontregeld raken na de eerste dag(en) in de wei. Droog ruwvoer is natuurlijk anders dan vochtig en zacht gras. Om de spijsvertering in balans te houden, is het belangrijk dat deze overgang naar het gras voorzichtig gaat. Als de overgang van ruwvoer naar gras te plotseling gaat, kan een paard diarree krijgen. Naast het rustig opbouwen, is het geven van DarmBalans een fijne ondersteuning. Dit houdt de darmflora in balans en ondersteunt de vertering in de darmen. Ondanks een voorzichtige overgang naar het gras, kan de darmflora alsnog uit balans raken.

Eerste hulp bij koliek

(Gas)koliek komt regelmatig voor bij de overgang naar het gras. Zorg daarom altijd dat je Colosan op voorraad hebt, maar zeker als je paard weer voor het eerst de wei in gaat! VITALstyle Colosan is dé eerste hulp bij koliek. Het geeft direct verlichting en werkt bovendien krampstillend.

De kracht van Colosan

De natuurlijke werkzame stoffen in Colosan beïnvloeden de spijsvertering van je paard positief op vele manieren. Zo helpen kaneelolie, anijsolie, karwijzaadolie en venkelolie doeltreffend bij gasvorming en buikkrampen. Kamilleolie werkt reinigend en kalmerend op het maagdarmstelsel, vanwege het rustgevende effect op de slijmvliezen. Lijnzaadolie heeft een gunstig effect op de spijsvertering en darmwerking van je paard. Ook bevat Colosan levertaan. Dit bevat van nature veel vitamine A en is onmisbaar voor het slijmvlies van het spijsverteringskanaal van paarden.

Hoe geef je Colosan?

Bij een vermoeden van koliek raden we altijd aan eerst de dierenarts in te schakelen en direct Colosan te geven. Een verpakking Colosan bevat een flesje met een doseerspuitje waarmee je het makkelijk in de mond van je paard kunt spuiten. Meestal knapt een paard na een dosering Colosan snel op. Als dit niet zo is kun je na 30 minuten tot 2 uur na de eerste dosering nog een dosering Colosan geven. De eerste effecten kun je binnen een half uur verwachten. Blijven deze uit of wordt de situatie erger? Bel dan zeker de dierenarts. Geef geen VITALstyle Colosan als passage niet (meer) mogelijk is zoals een draaiing of reptuur van de darm of maag. 

Colosan ook voor drachtige merries

Drachtige merries zijn vaak gevoelig voor koliek. Ook als merries een (pasgeboren) veulen aan de voet hebben, kan koliek voorkomen. Gelukkig kun je Colosan zonder zorgen aan een drachtige merrie of merrie met veulen geven.

Balans herstellen na koliek

Heeft je paard koliek gehad? Na een koliekaanval kun je de darmen van je paard extra ondersteunen met DarmBalans. Door het maag- en darmkanaal zo snel mogelijk weer in balans te brengen wordt je paard snel weer de oude. VITALsyle DarmBalans zorgt voor het behoud van een optimaal functionerend maagdarmkanaal. Het ondersteunt de vertering in de darmen, helpt de darmflora te versterken door de prebiotica (vezels vanuit kruiden en wortels) en probiotica (gist).

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!