Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Vliegendeken guide: welke kies ik?

Voor elk seizoen en elke situatie zijn er allerlei soorten dekens te koop. Van het voorjaar tot en met de herfst kun je gebruik maken van vliegendekens, maar wat is er allemaal verkrijgbaar en wanneer gebruik je welke deken? In deze blog vertellen we je er alles over!

Vliegendekens zijn er om je paard te beschermen tegen allerlei soorten ongedierte. Door je paard een vliegendeken en/of -masker om te doen, bescherm je hem tegen vervelende beten en steken en geef je hem meer rust doordat hij minder vliegen hoeft te verjagen.
      

Materiaal

Alle vliegendekens bestaan uit gaas. Dit is lekker luchtig en geeft bescherming zonder dat het zwaar of warm is. Wel geldt: hoe minder GSM, des te kwetsbaarder de deken. Dus heb jij een sloper, dan is dat iets om op te letten. Ook is de kleur van de deken iets om rekening mee te houden, een donkere kleur wordt een stuk warmer in de zon dan een lichte kleur.

Maatvoering

Omdat de deken vaak in weide wordt gedragen, is het belangrijk dat hij genoeg bewegingsvrijheid biedt. Ook hebben sommige modellen een hals, buikflap of masker. Let er op dat ook deze onderdelen ruim genoeg zijn. Verder zijn er modellen beschikbaar speciaal voor breed gebouwde paarden, zoals koudbloeden. En modellen voor de allerkleinste paardjes, vanaf onderlengte 90.


Soorten

Uiteraard zijn er standaard vliegendekens, maar daar blijft het niet bij. Is het weer wisselvallig, maar zijn er wel vliegen? Dan kun je kiezen voor een vliegendeken met waterdichte bovenkant. Zo blijft je paard droog, maar krijgt hij het niet te warm. Deze zijn ook verkrijgbaar met hals. Ga je op buitenrit? Er zijn meerdere soorten vliegen-uitrijdekens met een uitsparing voor het zadel, zo kun je rustig door het bos rijden. Vergeet niet vliegenspray voor jezelf, of draag een dun shirt met lange mouwen om jezelf te beschermen.

Zomereczeem

Heeft je paard zomereczeem? Dan zal een gewone vliegendeken waarschijnlijk niet genoeg beschermen. De meeste weerbarstige beestjes zullen het nog steeds voor elkaar krijgen om je paard te steken of te bijten, waardoor ze erge jeuk kunnen veroorzaken. Deze paarden doe je een plezier door ze een eczeemdeken om te doen, ook deze zijn in verschillende varianten beschikbaar. 
       

Extra bescherming

Met een vliegendeken kun je het lichaam, de hals, en soms de bovenbenen van je paard beschermen. Om de vliegen van zijn hoofd te weren kan hij zijn voorpluk gebruiken, maar als deze niet zo lang is kun je je paard helpen met een vliegenfrontriem of vliegenmasker. Ook vliegenmaskers heb je in vele soorten en maten, van eenvoudig tot halsters met meerdere afneembare delen. 


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.