Terug naar overzicht

Help, ik heb een nieuwe cap nodig

donderdag, 09 september 2021

Vandaag is het International Helmet Awareness Day. Op deze dag wordt er extra aandacht gegeven aan waarom een cap zo belangrijk is. Daarom leggen wij van a tot z uit waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een veiligheidshelm en wanneer deze vervangen moet worden.


Waar moet je opletten bij het kopen van en cap?

Wanneer je een nieuwe veiligheidshelm gaat aanschaffen is het belangrijk dat de cap voldoet aan de veiligheidsnormen. Belangrijk dat cap sowieso de 89/686/EEG keurmerk heeft. Als de cap gekocht is in een ruitersportzaak binnen Europa mag je ervan uitgaan dat de cap aan de keurmerk voldoet. Inmiddels is er ook een nieuw keurmerk, namelijk de VG1 keurmerk. De caps moeten dan door een zwaardere test heen. Tijdens de keuring wordt er extra op de schokabsorptie, weerstand, sterkte en stabiliteit gelet. Heeft je cap de VG1 keurmerk niet? Dat is niet erg. Als de cap aan het 89/686/EEG keurmerk voldoet is dat voldoende.

Check voor de zekerheid altijd aan welke veiligheidsnormen je cap voldoet. Dit kan je aan de binnenkant van je cap vinden.

Nog niet zo lang geleden is er een nieuwe technologie voor caps geïntroduceerd: MIPS technologie. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Het systeem is ontworpen om je te beschermen tegen hersenletsel wanneer je hoofd een draaiende beweging maakt tijdens je val. Deze technologie wordt bijvoorbeeld ook al gebruikt op skatehelmen en skihelmen.

Ontdek je capmaat

Voordat je naar een nieuwe cap kan gaan kijken is het belangrijk om je capmaat te weten. Daar kan je achter komen door de omtrek van je hoofd op te meten met een flexibele meetlint. Op 2,5 cm hoogte van je wenkbrauw begin je met meten, je kan ook 2 vingers boven je wenkbrauw beginnen met meten. Vervolgens trek je het meetlint naar achteren via het achterhoofdknobbel weer naar voren. Waar het meetlint elkaar weer aanraakt is de maat voor je cap in centimeters. De maten voor een veiligheidshelm worden aangegeven in centimeters of inches. Let op, zorg ervoor dat het meetlint tijdens het meten plat blijft voor een nauwkeurige meting.

Het kopen van een nieuwe cap

Niemand koopt een cap die ze niet lekker vinden zitten en dat is logisch. Daarom is het belangrijk om te kijken naar een model cap die bij je hoofd past. Naast dat een cap lekker moet zitten is het ook belangrijk dat een veiligheidshelm goed zit voor optimale bescherming. Als je de cap past mag deze niet knellen of te los zitten, daarnaast moet de druk overal ongeveer gelijk zijn. Om te weten of je de juiste maat hebt gepast kan je een eenvoudige test doen. Zet de cap op je hoofd zonder de cap vast te klikken. Vervolgens buig je met je hoofd voorover. Valt de cap van je hoofd? Dan past de cap niet, pak een maat kleiner en doe de test opnieuw. Een handige tip: doe je haar precies hetzelfde zoals je het ook hebt tijdens het rijden als je een veiligheidshelm gaat passen.

De keuze voor een nieuwe cap wordt niet gemakkelijk gemaakt met ontzettend veel soorten caps. Naast dat de cap goed zit is het ook belangrijk om te kijken of de cap genoeg ventileert. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het lichaam via het hoofd warmte probeert kwijt te raken. Ook in de prijzen zitten veel verschillen. De duurste cap hoeft niet altijd de allerbeste te zijn. Het verschil zit hem vaak in de materialen waarvan de veiligheidshelm is gemaakt, duurzaamheid en de garantie.


Wanneer is een cap toe aan vervanging?

Omdat een cap altijd voldoende veiligheid moet bieden is het aan te raden om na ongeveer vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Het hoeft niet te zijn dat je veiligheidshelm niet meer goed is maar het materiaal waarvan de cap is gemaakt kan minder worden.

Iedere ruiter valt wel eens van zijn paard. De kans is groot dat dan je cap beschadigd is geraakt, dit is vaak niet te zien. Heb je een cap van een duurder merk? Dan is er vaak de mogelijkheid om je cap te laten checken of je er nog meer verder kan rijden. Kan je de cap niet laten checken? Dan is het verstandig om een nieuwe cap te kopen zodat je hoofd voldoende bescherming krijgt.

Bekijk ons assortiment van veiligheidshelmen hier!
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!