Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

De gezondheid van je paard begint bij de darmflora

Het maagdarmstelsel van een volwassen paard kan zo’n 40 meter lang zijn, met een inhoud van wel 200 liter! Paarden zijn erg gevoelig voor problemen in het darmstelsel. Een goede vertering speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van jouw paard of pony.


Een van de manieren om jouw paard gezond te houden, is te zorgen voor een goed werkend maagdarmstelsel. Dat is de basis van de gezondheid van je paard. Erg belangrijk hierin is dat je paard voldoende, van goede kwaliteit, vezelrijk ruwvoer krijgt.

Mondholte en slokdarm

De spijsvertering begint bij de mond. Door te kauwen maakt het paard speeksel aan, waardoor het voedsel zich makkelijk door de slokdarm kan verplaatsen. Vezelrijk ruwvoer van een goede structuur zorgt ervoor dat je paard veel moet kauwen. Hoe meer kauwbewegingen je paard moet maken, hoe beter de voedingsstoffen uiteindelijk opgenomen worden. Nadat je paard het voedsel heeft doorgeslikt, verplaatst de slokdarm het voer naar de maag.

Maag

Een paard heeft geen grote maag, omdat het normaliter in de natuur de gehele dag kleine hoeveelheden voer opneemt. Dit zorgt voor een constante stroom voedsel van de maag naar de darmen. De maag van het paard bestaat uit twee delen. Het bovenste gedeelte van de maag bevat geen klieren maar bestaat uit een goede bacteriepopulatie. Deze bacteriën zetten zetmeel om in onder andere melkzuur. De klieren in het onderste gedeelte van de maag scheiden maagsap en enzymen af. Het maagsap maakt de slechte bacteriën die met het voedsel meekomen onschadelijk. De enzymen maken hier een begin met de vertering van vetten en eiwit.

Dunne darm

Vanuit de maag komt het voedsel in de dunne darm. In de dunne darm vindt de vertering van zetmeel, eiwit en vetten plaats. Grote moleculen van zetmeel, eiwit en vet worden door de opname van water gesplitst in kleinere moleculen. Wanneer ze klein genoeg zijn worden ze door de darmwand heen opgenomen. Enzymen zoals amylase, trypsine en lipase helpen bij deze splitsing.

Blinde en dikke darm

Vanuit de dunne darm komt voedsel in de blinde en dikke darm terecht. Hier worden vezels verteerd door een populatie van bacteriën, schimmels en micro-organismen. De bacteriën leven van het voer dat het paard opneemt. Zij zetten plantcelwanden om in vetzuren, die het paard als energiebron kan gebruiken. Naast vezels kunnen nog kleine hoeveelheden eiwit en vet worden verteerd. Ook wordt in de dikke darm elektrolyten en water opgenomen. Met de opname van water door de darmwand dikken de voedselrestanten in en wordt een begin gemaakt met de vorming van mestballen.

Endeldarm

In de endeldarm wordt nog meer water opgenomen en de mestballen verder gevormd waarna op regelmatige basis uitscheiding plaatsvindt.

Darmflora

De darmflora is een volledig ecosysteem van bacteriën en schimmels, die de verschillende delen van de darmen helpen bij de vertering van het voedsel. De darmflora is mega belangrijk, omdat een paard, in tegenstelling tot de koe, maar één maag heeft en niet kan herkauwen.

Nier- en galfunctie

De darmen van een paard doen meer dan alleen het verteren van voedsel. Alle stoffen die het lichaam inkomen, gaan eerst door de darmen. Denk bijvoorbeeld aan antibiotica, medicatie, giftige stoffen & zand. De darmen moeten deze stoffen allemaal verwerken om het lichaam gezond te houden. Zo worden giftige stoffen afgevoerd en de goede stoffen juist opgenomen. Zo helpen de darmen de nieren in hun taak om het lichaam schoon te houden. Omdat een paard geen galblaas heeft, moet ook het verteren van vetten uit het voer door de darmen gedaan worden. Een goede nierwerking en galfunctie horen dus bij een gezond spijsverteringsstelsel.

Hoe de darmen gezond houden?

Het is dus belangrijk dat de darmflora, nierwerking en de galfunctie naar behoren werken. Als je paard last heeft van zijn darmen, dan kan je dus als beste alle drie een boost geven. Kruiden voeren is een goede manier om dit te doen. Van nature zoeken paarden de gehele dag naar kruiden. Paarden die grotendeels op stal gehouden worden, zijn afhankelijk van ons voor hun voer en hebben dan niet de keuze om kruiden te eten. Het kan daarom een goede toevoeging zijn aan je voerrantsoen, zeker als je twijfelt of de darmen van je paard goed functioneren.

Kortom: een paard heeft een gezond maagdarmstelsel wanneer de darmflora in orde is, de nierwerking goed is en de galfunctie van de darmen naar behoren werkt. Als je paard last heeft van zijn darmen, dan is het dus een goed idee om alle drie een boost te geven. Een uitstekende manier om dit te doen, is met behulp van kruiden. In het wild zoeken paarden de hele dag naar allerlei kruiden om te eten. Ze kiezen wat ze nodig hebben en welke kruiden ze eten verschilt per seizoen. Omdat onze paarden, zeker in de winter, grotendeels van ons afhankelijk zijn voor hun voer, hebben ze meestal niet de keuze om kruiden te eten. Het kan daarom een goed idee zijn om deze aan te vullen, zeker als je twijfelt of de darmen van je paard wel optimaal functioneren.

Symptomen van darmproblemen

De volgende symptomen kunnen duiden op een minder goede werking van de spijsvertering:

•Paard oogt minder fit;
•Paard is sneller moe;
•Doffe vacht en/of moeilijker door wintervacht komen;
•Wisselende consistentie van de mest (waterig/vast);
•Veel gas of een bolle buik;
•Lichte diarree of kramp.


Als je paard echt koliek heeft, laat dan een dierenarts komen. En ook als je denkt dat er veel zand in de darmen zou kunnen zitten, moet je eerst daarmee aan de slag. Maar als een paard vooral wat dof en moe oogt en wat weinig weerstand lijkt te hebben, geef de darmen dan een zetje in de goede richting met een kruidensupplement. Voor oudere paarden zijn gezonde darmen heel belangrijk om voldoende voedingsstoffen op te kunnen nemen, zodat ze goed op gewicht blijven.

VITALstyle darmbalans

Mocht jouw paard kampen met een gevoelige darmflora, dunne mest of koliek, dan kan je ondersteuning bieden met VITALstyle darmbalans. Zoals de naam al zegt geeft dit supplement balans in de maagdarmfunctie. Darmbalans beschermt de maag- en darmwand en ondersteunt de lever. Het supplement is samengesteld uit GMO-vrije grondstoffen en helpt de darmflora te versterken door de prebiotica uit kruiden en vezels en bevat probiotica uit gist.

Geen vieze staart en mestvocht meer!

"Avan had wat last van natte kledder mest in het najaar waardoor hij een vieze staart had en standaard een straaltje mestvocht tussen zijn billen had lopen. Na enkele dagen DarmBalans geven zag ik al resultaten. Na een week de hoge dosering te hebben gegeven, heeft hij mooie droge glanzende mestballen. Avan oogt fitter, heeft geen vieze staart meer en geen straaltje mestvocht langs zijn billen lopen. Ik heb een 4 kilo emmer gekocht en deze voer ik helemaal op. Ik ben erg blij en mijn paard ook! "

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.