Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Hoe zorg je voor gezonde luchtwegen bij je paard?

Paarden hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Ongezonde luchtwegen van je paard kunnen lichte tot ernstige consequenties hebben, bijvoorbeeld verminderde prestaties en/of benauwdheid. Een minder goede opname van zuurstof heeft namelijk effect op de spieren en de algehele weerstand. In deze blog lees je alles over gezonde luchtwegen bij je paard.


Bij vuile luchtwegen kunnen stofdeeltjes, welke normaliter zonder problemen afgevoerd worden, op den duur leiden tot een overreactie van het slijmvlies. Hierdoor wordt er meer slijm aangemaakt. Goede ventilatie in de stal, een stofvrije bodembedekking, goed hooi en veel in de buitenlucht zijn manieren om een luchtwegprobleem bij jouw paard te voorkomen.

Symptomen luchtwegaandoening

Hoesten, neusuitvloeiing, benauwdheid, adembijgeluiden, koorts en slechte prestaties zijn symptomen van een luchtwegaandoening. Geen van deze symptomen is normaal; ook paarden die enkele dagen hoesten niet. Vooral in het najaar en de winter zijn er veel meldingen bij de dierenarts over hoestende en benauwde paarden. Een gezond paard hoest niet!

Kleur neusuitvloeiing

De normale kleur van neusuitvloeiing van je paard is doorzichtig of wit. Komt er geel, dik wit of groen snot uit de neus van je paard? Dan kan het zijn dat je paard last heeft van een ontsteking in de keel of luchtwegen. Belangrijk is om dan de temperatuur te meten. Geeft de thermometer een gezonde temperatuur aan van tussen de 37.4 en 38.0 graden, dan komt de neusvloeiing waarschijnlijk weg bij een licht verkoudheid. Heeft je paard koorts? Dan is het verstandig om een dierenarts te bellen. Ook bij Droes, Influenza en Rhino zie je ook vaak een snotneus.

Beweging bij verkoudheid

Kampt je paard met een verkoudheid, zet hem dan niet helemaal stil. Om de snot en het slijm los te maken en kwijt te raken kan wat rustige beweging helpen. Zet je paard in de stapmolen, of maak een rustig buitenritje. Beweging en de frisse lucht zal je paard goed doen!

Ondersteuning van de luchtwegen

Wil je jouw paard extra ondersteunen, dan is NAF Respirator een hoogwaardig supplement voor gezonde longen. Het supplement bestaat uit een unieke mix van voedingsstoffen met onderzochte antioxidant werking voor de ondersteuning van een optimale longfunctie. Het helpt je paard vrijer te ademen en zorgt voor schone, gezonde longen en een optimale ademhalingscapaciteit.

Kriebelhoest

Paarden die aan het begin van de training last hebben van een kriebelhoestje, kunnen last hebben van minder of juist te veel slijm in de luchtwegen. Een fijn product om de keel te verzachten is NAF Kof Eze. De siroop met pepermunt en teatree zorgt voor een verzachting van de keel en de luchtwegen.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.