Helaas, wij hebben geen artikelen gevonden met de zoekopdracht:
''

Controleer je zoekterm of probeer een minder specifieke zoekopdracht.

Als je naar pagina's wilt zoeken, klik hier.

EHBO producten voor paarden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, hoe voorzichtig en oplettend je ook bent. Soms moet je zelf snel handelen voordat de dierenarts er is. Heb jij dan alles bij de hand? Bij Epplejeck vind je alles wat je nodig hebt in jouw EHBO koffer op stal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Betadine zalf, Vetramil wondverzorging, Eerste hulp bij paarden kit, Arnica gel en groene leem.

Wat smeer je op de open wond van je paard?

Heeft je paard een wond op zijn been? Producten zoals ontsmettingsmiddelen, verbandmiddelen en praktisch gereedschap zijn dan onmisbaar en mogen niet bij jouw op stal ontbreken. Voor het ontsmetten van schaafwonden, brandwonden en grote oppervlakkige wonden is Betadine zalf altijd goed. Betadine zalf versnelt de wondgenezing en vormt een ademende, poreuze korst op de wond. Vetericyn wond en huid een spray die het herstellend vermogen van de huid ondersteunt. Het is 100% biologisch afbreekbaar en prikt of vlekt niet tijdens het aanbrengen. Vertericyn wordt tevens aanbevolen door de wereldberoemde dierenarts Dr. Pol.
Lees voor het toedienen eerst goed de gebruiksaanwijzing. Niet alle wondverzorging is geschikt voor open wonden (zoals Betadine scrub).

Verband aanleggen bij paarden

Om verband om de wond van je paard te doen heb je producten zoals een verbandschaar, tape, steriele gaasjes, watten en zwachtels nodig. Deze producten zijn nodig om de wond op een juiste wijze te behandelen. Je zorgt er hierdoor voor dat de wond beschermd is tegen bacteriën. Bij een wond aan het been van je paard is dit met name aan te raden. De wonddressing ondersteunt de genezing omdat de wond warmer en vochtiger blijft. Zorg er als eerste voor dat de wond goed schoon is. Dit kan met water. Maak daarna de wond zo droog mogelijk met een schone doek. Leg tot slot het gaasje over de wond en leg het verband eromheen aan. Belangrijk is om altijd watten, een handdoek of gaas tussen de wond en het verbandmateriaal te leggen. Er mag absoluut niet teveel spanning op het verband gelegd worden. Het is belangrijk dat er zuurstof bij de wond kan komen en daardoor het bloedtoevoer normaal door kan blijven gaan.

Kneuzing bij paarden

Je paard kan door een val of ander trauma een kneuzing oplopen. Hierdoor kan er een zwelling ontstaan. Je paard kan ook een spier verrekken door bijvoorbeeld een verkeerde beweging. Het is hierbij belangrijk dat je de plek zo snel mogelijk koelt. Dit kan met een waterslang of een ijspakking (leg alleen nooit een ijspakking op de blote huid). Door de zwelling of kneuzing te koelen, minimaliseer je de ontstekingsreactie bij je paard. De eerste lichaamsreactie van je paard is het sturen van vocht naar de plek. Vocht bevat namelijk lichaamseigen ontstekingsremmers. Gezien de impact van het trauma wordt er echter teveel vocht naar de plek gestuurd waardoor zuurstof en bloedtoevoer vermindert wordt. Het stimuleren van de doorbloeding is vervolgens nodig om de beschadigde spieren te herstellen. Er zijn een aantal producten die zorgen voor verkoeling op de spieren en pezen en daarna een geleidelijke opwarming. Leovet cold pack is één van deze producten. De Ice Vibe pack van Horsewarezorgt voor zowel koeling en heeft een trilfunctie wat de doorbloeding stimuleert. Daarbij kun je de Ice Vibe boots ook warm gebruiken. Meer weten over de Ice Vibe set? Lees hier alles.

EHBO producten bij paarden

Overige EHBO middelen zijn onder andere Colosan Koliek en Verstopping, een geregistreerd dierengeneesmiddel wat bij koliek, gasophopingen en verstoppingen wordt ingezet. Een goede wondzalf, zoals F.N.A Warendorfer Paardenbalsem, wat gebruikt kan worden voor mens en dier. Het stimuleert de bloedcirculatie en het herstellend vermogen van de huid. De Medical Hoefboot kan goed van pas komen om wonden, verbanden en kompressen schoon te houden. De Medical Hoefboot kan worden gebruikt bij een hoefzweer, doorboorde zool of hoefkneuzing en kan zowel buiten als binnen worden gebruikt. Voor kneuzingen is een koelinggel erg handig om de bloedcirculatie in de spieren en/of pezen te stimuleren en te koelen. Sectolin Cooling Gel is makkelijk aan te brengen en zorgt ook nog eens voor soepele, ontspannen spieren. 
Wil je meer weten over EHBO bij paarden? Lees alles wat jij moet weten hierin onze blog. Of check onze vlog van EJ-er Manon. In deze video legt ze uit wat de musthaves zijn voor in je EHBO koffer. 

Voor eenvoudig onderzoek heb je een stethoscoop en een digitale thermometer nodig. De temperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37,8-38 graden, voor een pony is dit tussen 38,5-39 graden. De hartslag van een volwassen paard is normaal gesproken tussen de 28-40 per minuut, voor een pony tussen 40-70 per minuut. Het is ook belangrijk om de ademhaling te checken. Normaal voor een volwassen paard is 8-14 keer ademhalen per minuut, voor een pony 20-40 keer.

Tip: ook handig voor in je EHBO koffer is het KNHS boek ‘EHBO bij Paarden’, zo kun je even snel iets op zoeken of je kennis bijspijkeren op het gebied van lichaamsbouw en functies, lichamelijk onderzoek, aandoeningen, verbandleer, het toedienen van medicijnen, calamiteiten en vervoer.  

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!