Heeft mijn paard stress?
Stress beschrijven we als een omstandigheid van psychische spanning en druk die jouw paard voelt. Paarden zijn net als mensen stressgevoelig. Waar het bij het ene paard lijkt alsof hij al heel snel stress ervaart, bij de ander lijkt het juist alsof dat paard rustig blijft onder alle situaties.
Van nature heeft stress voor paarden een nuttige functie. In het wild is acute stress nodig om ervoor te zorgen dat paarden vluchten en zichzelf veilig stellen bij gevaarlijke situaties. .
Hoe herken je stress bij paarden?
- Meer plassen en mesten.
- Vaak schrikreacties en vluchtgedrag vertonen.
- Gedragsveranderingen.
- Stereotiep gedrag: luchtzuigen (waarbij het paard lucht via de slokdarm naar binnen zuigt), kribbebijten (knagen aan staldeur, voerbak of iets anders), bij dit gedrag komt endorfine vrij, dit heeft een kalmerend effect.
- Gapen of tandenknarsen Verhoogde hartslag.
Gevolgen van stress bij paarden
Gestreste paarden zullen minder goed kunnen presteren. Bij wedstrijden bijvoorbeeld kunnen paarden stress ervaren, het is dus belangrijk om de spanning zo beperkt mogelijk te houden.
Langdurige stress heeft negatieve invloed op paarden, denk hierbij aan lichamelijke reacties en zelfs ziekte. Paarden kunnen vermageren, dit komt doordat je paard minder eet en dus minder eiwitten opneemt.
Paarden kunnen ook stressklachten krijgen die wij als mensen ook kunnen hebben, bijvoorbeeld maagzweren. Maagzweren kunnen veroorzaakt worden door cortisol, een stresshormoon. Maagzweren zorgen voor minder eetlust, dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot koliek.
Stress heeft ook gevolgen voor de spijsvertering, paarden kunnen last krijgen van diarree en vaker plassen, doordat paarden van nature zindelijk zijn, is dit stressvol voor ze.
Een hoger gehalte stresshormonen vermindert de weerstand, dit maakt paarden kwetsbaar en vatbaar ziektes. Dit alles heeft een negatieve invloed op het welzijn en immuunsysteem van het paard.
Heeft jouw paard gedurende een lange tijd last van stress, schakel dan tijdig een dierenarts in.
Wanneer krijgen paarden stress?
Vaak is stress bij paarden duidelijk merkbaar. Je paard is erg onrustig, je paard schrikt snel, is afgeleid en je lijkt maar niet tot hem door te dringen.
Er zijn twee soorten stress, acute stress en chronische stress. Bij acute stress kunnen paarden gaan zweten en trillen, de hartslag en ademhaling verhogen en ze kunnen vluchtgedrag vertonen. Acute stress heeft ook invloed op de spijsvertering en nieren van paarden.
Bij chronische stress kan het zo zijn dat paarden ergere klachten hebben dan bij acute stress. Chronische stress kan leiden tot maagzuur en maagzweren, kribbebijten en luchtzuigen (op stal) en je paard kan vermageren.
Paarden zijn vluchtdieren, dus willen zo snel mogelijk vluchten aan de stressvolle situatie. Stress kan ontstaan tijdens het afspenen van veulens, verhuizen, scheren, een bezoekje van de hoefsmid, tandarts of veearts, transport, wedstrijden of een blessure.
Stress ontstaat door een verandering op fysiek, mentaal en emotioneel vlak van het paard. Op dat moment wordt de lichamelijke balans verstoord..
Hoe kan ik stress bij paarden oplossen?
Het ene paard is erg stressgevoelig, angstig of zenuwachtig, waar het andere paard juist heel ontspannen is. De oorzaak van stress is lastig te achterhalen. Maar ook geuren, personen, voorwerpen en veranderingen kunnen stress veroorzaken.
Voeding en het rantsoen van je paard en stress hangen nauw met elkaar samen. Kauwen op voeding (ruwvoer of krachtvoer) werkt kalmerend voor een paard. Uiteraard is het stressvol voor je paard wanneer hij niet voldoende voeding tot zijn beschikking heeft en dus niet kan kauwen.
Voor een paard is het erg belangrijk dat hij meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid ruwvoer krijgt, dit houdt de maag van je paard continu bezig. Ook vrije beweging en sociaal contact zijn belangrijke factoren voor een paard, een paard is een kuddedier en leeft daarom het liefste samen met soortgenoten.
Heeft je paard last van chronische stress? Bij stressgevoelige paarden, nerveuze paarden of angstige paarden kun je het beste kiezen voor supplementen die onder andere magnesium bevatten. Magnesium is een belangrijk mineraal voor het zenuwstelsel en een normale spierwerking. Daarnaast vermindert het vermoeidheid en zorgt het voor een goede elektrolytenbalans.
Stressgevoelige/nerveuze paarden of paarden die zich voor langere tijd in een stressvolle situatie bevinden, maken de voorraad magnesium in hun lichaam te snel op en hebben daardoor een hogere magnesium behoefte.
Tips voor vermindering stress paard:
- Voldoende ruwvoer, het liefst onbeperkt (maak eventueel gebruik van hooinetten).
- Veel (vrije) beweging.
- Sociaal contact.
- Check het gedrag en de gezondheid van je paard (in overleg met dierenarts).
- Tijdens het rijden: zorg voor een goed passend zadel en overig harnachement en zorg voor de juiste opbouw in je training.
Supplementen ter ondersteuning voor paarden die stress ervaren
Veel op stal staan, weinig beweging en geen contact met soortgenoten kan bij paarden stress opleveren. Als je op dit gebied alles gedaan hebt om je paard geen stress te laten ervaren maar je paard blijft onrustig? Dan kun je ervoor kiezen je paard te ondersteunen met de juiste voeding en (voedings)supplementen.
Stressgevoelige paarden of nerveuze paarden reageren bijvoorbeeld goed op bepaalde ingrediënten of aminozuren, zoals L-tryptofaan & threonine. Deze aminozuren ondersteunen de aanmaak van melatonine en serotonine. Dit zijn hormonen met een kalmerend effect en deze kunnen zorgen voor een goede slaap.
Daarnaast zijn er zeer goede resultaten bekend met natuurlijk voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden en kruidenextracten. Uit studie blijkt namelijk dat deze Chinese kruiden kalmerend werken. Hierdoor kan het zo zijn dat paarden minder heftig op enge situaties reageren.
In korte stresssituaties, zoals een wedstrijd, transport, een bezoek aan de hoefsmid/tandarts/veearts of het scheren van je paard kun je je paard proberen te ondersteunen, er bestaan verschillende kalmeringsmiddelen en supplementen die hulp kunnen bieden.
Bij Epplejeck is er een ruim assortiment met verschillende supplementen van topmerken als NAF, Pavo, VITALstyle en Puurverkrijgbaar die in stresssituaties jouw paard ondersteunen en kunnen zorgen voor ontspanning.
De VITALStyle ChillPill is een natuurlijke rustgever, het bevat delen van de Agaricus Blazei paddenstoel, dit ingrediënt is een krachtig immuunsysteem-stimulerend middel. Handig bij transport, wedstrijden, veranderingen in rij- en stalomgeving of andere stressvolle situaties voor paarden.
Pavo NervControl is geschikt voor paarden die snel stress ervaren. Door ondersteuning van de signaaloverdracht van de zenuwen kan het ervoor zorgen dat spanning bij paarden sneller afvloeit. Let op: supplementen en kalmeringsmiddelen kunnen ondersteuning bieden maar bij ernstige klachten, raadpleeg altijd een dierenarts.
Shop supplementen ter ondersteuning voor paarden die stress ervaren bij Epplejeck
Voor een ruim assortiment supplementen die gestreste paarden kunnen ondersteunen of kalmeringsmiddelen kun je terecht bij Epplejeck. Zowel online in onze webshop als in een van onze filialen kun jij het juiste supplement voor je paard shoppen. Bestel 24/7 gemakkelijk online via onze webshop. Bij een bestelling vanaf 49,- wordt jouw pakket gratis verzonden binnen Nederland en België. Wil je liever in een van onze winkels shoppen? Met 21 superstores is er vast een van onze filialen in de buurt van jouw woonplaats.