Sporen

Sporen BR

3 Artikelen
Aantal per pagina
Sorteer op
Filteren

Sporen voor paardrijden

Sporen zijn metalen beugels die je door middel van sporenriempjes om je eigen voet vast kunt maken. Aan de achterkant steekt metaal uit in de vorm van een knop. Sporen zijn bedoeld als extra hulpmiddel tijdens het rijden. Wanneer je met je been drijft en een hulp aanvraagt, kan een spoor deze hulp verfijnen. De knop aan de spoor 'prikt' in de buik van het paard wat en onaangenaam gevoel geeft. Dit spoort het paard aan de hulp die je vanuit je been geeft, aan te nemen.

Niet alle paarden hebben baat bij deze manier van aansporing. Wanneer je paard direct en adequaat reageert op de hulp die je met je been geeft, hoeft deze hulp niet versterkt te worden met een spoor.
Het rijden met sporen betekent niet dat je iedere hulp met de spoor aangeeft. Het is belangrijk dat je de spoor alleen gebruikt indien nodig om het effect van deze versterkende hulp goed te behouden.

Welke sporen kan ik het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten sporen die je kunt gebruiken. Zo zijn er sporen met gladde- en tandwieltjes, knopsporen en sporen met een zwanenhals. Knopsporen hebben een ronde knop aan het uiteinde. Dit zijn vriendelijke sporen doordat er geen scherpe druk gegeven wordt. Hetzelfde geldt voor de blok- en stompe sporen. Sommige knopsporen lopen onder in een rondere punt waardoor deze een scherpere inwerking kunnen hebben. Op de afbeelding van het product is te zien of de knopsporen volledig rond zijn, of eindigen in een rondere punt. Zwanenhalssporen zijn sporen waarbij het uiteinde omhoog gaat. Deze sporen zijn fijn voor ruiters met lange benen. Wanneer je been onder de buik van je paard uit steekt, kun je met deze spoor jouw hulp versterking geven. Wielsporen hebben gladde-, grove-, of kleine tandwieltjes. 

Meer weten over sporen en hoe je zo om moet doen? In deze video vertelt Manon je alles over sporen. Ze laat de verschillende soorten sporen en het gebruik hiervan zien, zoals knopsporen, bloksporen, sporen met wielen of kunststof sporen. Manon laat je ook zien hoe je een sporenriempje bevestigt en hoe je deze vervolgens vastmaakt aan je laars of jodphur.

Een gevarieerde collectie Sprenger sporen en andere merken vind je bij Epplejeck. Of je op zoek bent naar sporen met wieltjes of knopsporen, hier slaag je gegarandeerd. Bekijk ons assortiment online of kom langs in één van onze filialen.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!