Wensenlijst Categorieën

Filters

Filter op categorieën

Merken

Maten

Kleuren

Materialen

Type

Prijzen

×
  • van 4

Bitten

74 Artikelen
  • van 4

Bitten 


Ben jij op zoek naar een specifiek bit? Zoek dan niet verder, want met het brede assortiment aan bitten vind je bij Epplejeck wat jij zoekt. Je hebt keuze uit ruim 60 verschillende bitten van merken zoals Sprenger, Busse, Harry’s Horse en BR. En als je op zoek bent naar bitten bestaande uit argentaan, aurigan, kaugan, sensogan of koper ben je ook bij Epplejeck aan het juiste adres. 

Enkelgebroken vs. Dubbelgebroken

Eén van de eerste dingen waar je tegen aanloopt bij het uitzoeken van een bit is de keuze voor een enkel-, dubbel of ongebroken bit. Maar wat zijn de verschillen?
Een enkelgebroken bit heeft in het midden een schanierpunt. Bij druk werkt het bit in op het midden van de tong en aan de zijkant van de tong en lippen van het paard of pony. Bij een ophouding knijpt het bit samen waardoor het bit ook in het gehemelte inwerkt. Bij een dubbelgebroken bit heeft in het midden twee schanierpunten, waardoor het bit niet inwerkt in het gehemelte. Een dubbelgebroken bit heeft wel inwerking op de lippen en de tong van je paard of pony. Naast een enkel- of dubbelgebroken bit kun je ook kiezen voor een ongebroken bit. Als het ongebroken bit rond gevormd is, wordt de druk gelijkmatig verdeeld in de mond. Een ongebroken bit wordt vaak verward met een dressuurstang. 

Welke soorten bitten zijn er?

In ons assortiment vind je veel verschillende bitten.

Watertrens

Een watertrens heeft ‘losse’ bitringen, waardoor het bit vrijer beweegt in de mond. Het is belangrijk dat een watertrens niet te smal is, want dan kunnen er velletjes tussen de bitringen komen. Dit kun je oplossen/voorkomen door bitringen aan het bit te bevestigen. Bij Epplejeck vind je enkel-, dubbel- en ongebroken watertrensen.

Bustrens
Bij een bustrens zijn de bitringen direct verbonden aan het mondstuk. De bitringen kunnen niet vrij bewegen. Een bustrens ligt stiller in de mond dan een watertrens. Ook bustrensen vind je bij Epplejeck enkel-, dubbel- en ongebroken.

D-Trens
De naam zegt het al: de bitringen van een D-trens hebben de vorm van een D. Een voordeel van een D-trens is dat de bitringen de teugeldruk verdelen over het wang in de richting die jij op stuurt. Net als een bustrens zijn de bitringen van een D-trens direct verbonden aan het mondstuk, waardoor ook een D-trens stabiel in de mond ligt. In ons assortiment vind je enkel- en dubbelgebroken D-trensen.

Kneveltrens
Een kneveltrens lijkt het meeste op een D-trens, maar bij een kneveltrens hebben de bitringen staafjes dwars op het mondstuk. Een kneveltrens geeft daardoor nog meer druk op het wang, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld het beleren van paarden en pony’s. Een kneveltrens ligt stabiel in de mond en vind je zowel enkel- als dubbelgebroken in ons assortiment.

Pessoa
Een pessoa heeft vier bitringen. Aan de bovenste ring maak je de bakstukken van het hoofdstel vast. Een pessoa kan gereden worden met één of twee teugels. Bij druk heeft dit bit een hefboomwerking. Daarnaast ontstaat er ook druk achter de oren van je paard of pony. Bij Epplejeck vind je enkel- en dubbelgebroken pessoa bitten.

Daarnaast vind je in ons assortiment ook Happy Mouth bitten, pelham bitten, dressuurstangen en onderlegtrensen. Ook voor een hackamore zit je bij Epplejeck goed!

Maat en pasvorm

Bij de keuze van een bit moet je rekening houden met de pasvorm, de breedte en de dikte van het bit. Belangrijk bij de pasvorm is dat het bit 0,5 tot 1cm mag uitsteken aan beide zijden van de mond. In de mondhoeken van je paard of pony mogen niet meer dan twee plooien zitten. Daarnaast mogen de bakstukken van je hoofdstel niet te strak zitten, hier moet nog 1 vinger tussen kunnen. De afstand tussen de bitringen, is de breedte van het bit. De bitringen moeten goed aansluiten tegen de wangen van je paard of pony. Omdat de 
breedte van het bit per merk kan verschillen, kun je het bit het beste thuis even nameten. Als richtlijn kun je het volgende aanhouden: 

  • A, B en kleine C pony’s: 10,5 cm 
  • Grote C, D en E pony’s: 11,5cm 
  • Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden: 12,5cm 
  • Grote paarden: 13,5cm 
Houdt er wel rekening mee dat geen paard of bit hetzelfde is: het kan dus zijn dat jouw paard of pony afwijkt van de bovenstaande richtlijn.   

De dikte van het bit wordt vanaf ongeveer 1cm vanaf de bitring gemeten. De dikte van je bit heeft veel te maken met de bouw van de mond van je paard of pony. Voor paarden en pony’s met een smalle kleine mond kies je voor een dunner bit. Net als de breedte van het bit, is ook de dikte van het bit per paard verschillend.

Onderhoud

Bitten hebben weinig onderhoud nodig. Voor je paard of je pony is het fijn dat je na het rijden het bit afspoelt met water en eventueel schoonmaakt met een schuursponsje. In ons assortiment vind je Sprenger Diamond Pasta, wat erg geschikt is voor het reinigen van RVS.


Welk bit voor jou en je paard of pony het fijnst is, is een kwestie van proberen.