Wensenlijst Categorieën

Filters

Filter op categorieën

Merk

Maat

Kleur

Materialen

Type

Prijzen

×
  • van 4

Bitten

74 Artikelen
  • van 4

Welk bit is het meest geschikt?

Ben jij op zoek naar een specifiek bit? Zoek dan niet verder, want met het brede assortiment aan bitten vind je bij Epplejeck wat jij zoekt. Je hebt keuze uit ruim 60 verschillende bitten van merken zoals Sprenger, Busse, Harry’s Horse en BR. En als je op zoek bent naar bitten bestaande uit argentaan, aurigan, kaugan, sensogan of koper ben je ook bij Epplejeck aan het juiste adres. Eén van de eerste dingen waar je tegen aanloopt bij het uitzoeken van een bit is de keuze voor een enkel-, dubbel of ongebroken bit. Maar wat zijn de verschillen? Een enkelgebroken bit heeft in het midden een schanierpunt. Bij druk werkt het bit in op de lagen en de zijkant van de tong.op het midden van de tong. Bij een ophouding knijpt het bit samen waardoor het bit in het gehemelte inwerkt. Paarden met een smalle mond kunnen fijner lopen op een enkelgebroken bitje. Een dubbelgebroken bit heeft in het midden twee schanierpunten waardoor er minder kans is op wondjes in de mond. De drukverdeling bij een dubbelgrebroken bitje is op de lagen, tong en mondhoeken gelijkmatig. Naast een enkel- of dubbelgebroken bit kun je ook kiezen voor een ongebroken bit. Een ongebroken bit kan lichtelijk gebogen zijn. Dit houdt de tong vrij en geeft meer druk op de lagen. Hoe rechter het monstuk wordt, hoe meer druk er op de tong komt.

Welk soort bit moet ik hebben?

Er bestand verschillende soorten bitten met ieder zijn eigen kenmerken. Een watertrens heeft ‘losse’ bitringen, waardoor het bit vrijer beweegt in de mond. Het is belangrijk dat een watertrens niet te smal is, want dan kunnen er velletjes tussen de bitringen komen. Het bit dient daardoor zo'n 0,5cm tot 1cm aan beide kanten uit de mondhoeken te komen. Krijgt je paard alsnog wondjes, dan kun je dit oplossen door bitringen aan het bit te bevestigen. Bij Epplejeck vind je enkel-, dubbel- en ongebroken watertrensen.

Bij een bustrens zijn de bitringen direct verbonden aan het mondstuk. De bitringen kunnen niet vrij bewegen. Een bustrens ligt stiller in de mond dan een watertrens. Ook bustrensen vind je bij Epplejeck enkel-, dubbel- en ongebroken.

Bij een D-trens vormen de bitringen een D. Een voordeel van een D-trens is dat de bitringen de teugeldruk verdelen over het wang in de richting die jij op stuurt. Net als een bustrens zijn de bitringen van een D-trens direct verbonden aan het mondstuk, waardoor ook een D-trens stabiel in de mond ligt. In ons assortiment vind je enkel- en dubbelgebroken D-trensen.

Een kneveltrens lijkt het meeste op een D-trens, maar bij een kneveltrens hebben de bitringen staafjes dwars op het mondstuk. Een kneveltrens geeft daardoor nog meer druk op het wang, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld het beleren. Een kneveltrens ligt stabiel in de mond en vind je zowel enkel- als dubbelgebroken in ons assortiment.

Een pessoa heeft vier bitringen. Aan de bovenste ring maak je de bakstukken van het hoofdstel vast. Een pessoa kan gereden worden met één of twee teugels. Bij druk heeft dit bit een hefboomwerking. Daarnaast ontstaat er ook druk achter de oren van je paard. Bij Epplejeck vind je enkel- en dubbelgebroken pessoa bitten.

Daarnaast vind je in ons assortiment ook
Happy Mouth bitten, pelham bitten, dressuurstangen en onderlegtrensen. Ook voor een hackamore zit je bij Epplejeck goed!

Maat en pasvorm

Bij de keuze van een bit dien je rekening houden met de pasvorm, de breedte en de dikte van het bit. Belangrijk bij de pasvorm is dat het bit 0,5 tot 1cm mag uitsteken aan beide zijden van de mond. In de mondhoeken van je paard mogen niet meer dan twee plooien zitten. Daarnaast mogen de bakstukken van je hoofdstel niet te strak zitten, hier moet nog 1 vinger tussen kunnen. De afstand tussen de bitringen, is de breedte van het bit. De bitringen moeten goed aansluiten tegen de wangen van je paard. Omdat de 
breedte van het bit per merk kan verschillen, kun je het bit het beste thuis even nameten. Als richtlijn kun je het volgende aanhouden: 
  • A, B en kleine C pony’s: 10,5 cm 
  • Grote C, D en E pony’s: 11,5cm 
  • Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden: 12,5cm 
  • Grote paarden: 13,5cm 
Houd er wel rekening mee dat geen paard of bit hetzelfde is: het kan dus zijn dat jouw paard afwijkt van de bovenstaande richtlijn.

Onderhoud

Bitten hebben weinig onderhoud nodig. Voor je paard of je pony is het fijn dat je na het rijden het bit afspoelt met water en eventueel schoonmaakt met een schuursponsje. In ons assortiment vind je Sprenger Diamond Pasta, wat erg geschikt is voor het reinigen van RVS.