Staldekens voor je paard
In ons assortiment vind je verschillende staldekens van merken zoals Bucas, Horseware en Harry’s Horse. De vulling van deze staldekens zijn 100, 200,en 300 gram. Verder kun je kiezen voor een staldeken met hals of zonder hals. Het verschilt per paard, huisvesting en gezondheid welke dikte je nodig hebt. Weet je de dekenmaat van je paard of pony niet? Check dan deze video over het bepalen welke dekenmaat jouw paard nodig heeft. Wat is het nut van een staldeken in de winter?
Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is een staldeken ontworpen voor op stal, ze zijn goed ademend en licht van gewicht. Staldekens kunnen gebruikt worden bij paarden die geschoren zijn. Geschoren paarden kunnen zichzelf minder goed warm houden en hebben daarom baat bij een staldeken om te wennen aan deze verandering. Wanneer hij naar buiten gaat, kun je deze staldeken wisselen voor een (warmere) outdoordeken zodat hij regen en wind beter kan doorstaan. Een outdoordeken is minder ademend en biedt bij het wisselen naar een staldeken meer comfort bij je paard. Dit maakt een staldeken niet alleen geschikt voor paarden die geschoren zijn. Ook paarden die overdag buiten en 's nachts binnen staan hebben hier een voordeel aan. Staldeken combineren met een waterdichte deken?
Een staldeken is niet geschikt voor buiten omdat deze niet waterdicht is. Een staldeken biedt buiten dus veel minder bescherming dan een outdoordeken. Wil je een staldeken onder een waterdichte deken leggen? Dat is mogelijk maar niet altijd ideaal. De buitenlaag van de staldeken in combinatie met de binnenvoering van de waterdichte deken kunnen over elkaar heen glijden en dus scheef gaan trekken. Omdat er verder geen bevestigingspunten zijn om de dekens aan elkaar vast te maken, is de kans dat dit gebeurt groot. Wil je een staldeken en outdoordeken met elkaar combineren? Dan raden wij aan gebruik te maken van een onderdeken en outdoordeken combinatie. De binnen en buiten voering is hierop aangepast en er zijn eventueel bevestigingsringen aanwezig om beide dekens goed aan elkaar vast te maken.
Harry’s Horse Highliner
De
Harry’s Horse Highliner staldekens zijn zeer populair bij veel ruiters en amazones. De Highliner is voorzien van goede kwaliteit en heeft een perfecte pasvorm. Veel staldekens hebben een vrij korte ruglengte waardoor de deken vaak achter de schoft gaat trekken. Harry’s Horse is er in geslaagd om een pasvorm te ontwikkelen die de schoft ontlast, wrijving en slijtage vermindert en maximale bewegingsvrijheid biedt. De ruglengte van de Highliners zijn iets langer en hebben een verstevigde minikraag voor optimaal comfort.
Denier bepaalt de sterkte van de buitenstof
De sterkte van de buitenstof wordt uitgedrukt in de vezelfijnheid. Hiervoor wordt de maatstaf denier (ook wel D genoemd en voor de meeste dames eveneens bekend als de dikte van panty’s) gebruikt. Hoe hoger de vezelfijnheid (hoe meer denier), hoe sterker de deken is. Een deken tot 450D heeft een matige slijtvastheid en wordt voor paardendekens dan ook minder vaak gebruikt. De meest voorkomende sterkte bij paardendekens is 600D. Deze heeft een goede slijtvastheid en is over het algemeen voor paardendekens sterk genoeg. Zoek je echt een extreem sterke deken, dan kom je in een slijtvastheid vanaf 2000D. Om de stof nog sterker te maken, worden de meeste buitenstoffen voorzien van Rip-stop. Dit is een in vierkantjes mee gewoven dikke draad die doorscheuren tegengaat. Echter is uiteraard geen enkele deken bestand tegen geweld van buitenaf, zoals het blijven haken achter spijkers, of paardentanden die er aan trekken.
Binnenvoering van paardendekens
Voor de keuze van de voering (de binnenstof van de deken), wordt bij paardendekens over het algemeen gebruik gemaakt van nylon, fleece of katoen, ieder met een andere eigenschap. Nylon staat bekend als een elastische, gladde en duurzame stof. Nylon is de meest voorkomende binnenvoering bij dekens, omdat bij deze stof de kans op schuurplekken het kleinst is. Katoen is een natuurlijke stof en heeft als belangrijke eigenschappen dat het zacht, licht in gewicht, absorberend en ademend is. Een fleecevoering heeft als grootste voordeel is dat het goed ademt, lichaamsvocht opneemt en afvoert. Daarnaast is fleece sterk isolerend, zacht, warm, comfortabel en licht in gewicht. Fleecevoering is qua warmte-isolatie vergelijkbaar met 50 grams vulling.
Welke winterdeken bij welke temperatuur?
Een ongeschoren paard heeft een thermosneutrale zone tussen de -5 en 15 graden Celsius. Dit betekent dat hij tussen deze temperaturen niet staat te rillen en ook niet zal gaan zweten (bij geschoren paarden is dit vanaf 10 graden, rond de 8 à 9 graden beginnen zij het koud te krijgen). Echter, wanneer de temperaturen dalen en de dagen korter worden, zal je paard beginnen met het aanmaken van een wintervacht om voorbereid te zijn op lagere temperaturen. Hij zet zijn haren omhoog zodat er luchtcirculatie tussen kan komen en er treedt verandering op in de haargroei. Hij trekt als het ware zijn eigen winterjas aan. Als je dit wilt voorkomen is het dus verstandig om op tijd een deken op te doen. Maar hoeveel gram doe je op bij welke temperatuur? Let op, dit is een richtlijn, ieder paard is anders. - Tussen de 10 en 15 graden is een deken van 0 gram voldoende. Een waterdichte is dan aan te raden zodat je paard ook droogt blijft tijdens een rainy day. Boven de 15 graden is een deken niet altijd nodig.
- Tussen de 0 en 10 graden kun je voor een licht gevulde deken gaan. De vacht wordt al lekker vol, dus een 100 tot 200 gram waterdichte deken is voldoende. Deze is waterdicht omdat het je paard niet alleen droog houdt, maar ook beschermt tegen de wind.
- Bij temperaturen onder het vriespunt kun je je paard een dikkere deken op doen met een vulling van rond de 300 gram, afhankelijk van hoe guur het weer is. Als het echt heel koud is, kan een 400 gram vulling ook. Een halsstuk is voor temperaturen rond het vriespunt ook fijn voor je paard.
- Met een te dikke deken kan je paard het ook te warm krijgen. Witte plekken aan de binnenkant van de deken is een teken dat de deken te warm is, je paard heeft dan namelijk gezweet.
Bestel je favoriete winterdeken eenvoudig online
Ben jij op zoek naar een staldeken voor je paard? Bestel jouw staldeken van merken zoals Bucas, Horseware en Epplejeck gemakkelijk en eenvoudig online bij Epplejeck. Bij Epplejeck kun je eerst passen en daarna betalen. Kies tijdens het bestelproces voor de optie AfterPay. Je online bestelling wordt vanaf 49,- (Nederland) of 99,- (België) gratis en supersnel verzonden.