Wensenlijst Categorieën

Filters

Filter op categorieën

Merken

Maten

Kleuren

Materialen

Type

Soort

Collectie

Prijzen

×
  • van 6

Hoofdstellen

139 Artikelen
  • van 6

Hoofdstellen 

Op zoek naar een hip hoofdstel? In ons assortiment vind je een grote collectie aan hoofdstellen van merken zoals Kieffer, Passier, Schockemöhle, Anky en BR. Of je nu op zoek bent naar een chique stang & trens hoofdstel, een bitloos hoofdstel, veel bling bling, felle kleurtjes of lak: Epplejeck vind je gegarandeerd het hoofdstel waar je al jaren naar op zoek bent. Ook voor keuringshoofdstellen ben je bij ons aan het juiste adres. 

Welk hoofdstel is het meest geschikt?

In ons assortiment vind je veel verschillende soorten hoofdstellen en typen neusriemen. Welk hoofdstel voor jou het meest geschikt is, hangt maar een klein beetje van je discipline af.

Engels hoofdstel

Een Engels hoofstel is het meest voorkomende en populairste hoofdstel. Aan een Engels hoofdstel kunnen verschillende neusriemen worden bevestigd.

Gecombineerde neusriem

Het meest populaire is de gecombineerde neusriem. Bij een gecombineerde neusriem heb je te maken met twee neusriemen die met elkaar verbonden zijn. De bovenste neusriem hangt boven het bit en gaat onder de bakstukken door. De onderste neusriem is de sperriem, deze komt voor het bit langs. De sperriem ondersteund het bit en zorgt ervoor dat het paard zijn mond moeilijker kan openen. Tussen beide neusriemen moet nog een vinger kunnen.

Mexicaanse neusriem

Een Mexicaanse neusriem bestaat uit twee dunne riemen die samen komen op de neus van het paard. Het bovenste riempje wordt om de kaken van het paard of pony vast gemaakt, en de onderste komt voor het bit langs. Het bovenste riempje komt 1 vinger onder de jukbenen van het paard langs.

Lage neusriem

Een lage neusriem loopt voor het bit langs. Het is belangrijk dat de bitringen vrij over de neusriem heen vallen. De neusriem mag niet te strak worden aangetrokken: er moeten minimaal nog twee vingers tussen passen en de neusriem moet op het neusbotje vallen. Een lage neusriem zorgt ervoor dat het bit stabieler in de mond ligt. Let op: een lage neusriem mag niet worden gecombineerd met een vast martingaal.

Hoge neusriem

Een hoge neusriem wordt vaak gebruikt bij een stang & trens hoofdstel. Een hoge neusriem geeft meer bewegingsruimte in de mond. Een stang en trens hoofdstel wordt alleen gebruikt vanaf klasse Z dressuur en hoger. Dit hoofdstel heeft dubbele bakstukken en er wordt dus met twee bitten en dubbele teugels gereden. Een stang en trens is niet voor ieder paard of pony geschikt, omdat sommige paarden en pony´s een te kleine mond hebben.

Hoe houdt ik mijn hoofdstel netjes?

Om je hoofdstel mooi en soepel te houden, dien je het leer regelmatig verzorgen met een daarvoor bestemd leerproduct. Je kunt bijvoorbeeld Passier Hoofdstel reiniger gebruiken of een kijkje nemen in ons ruime aanbod aan leeronderhoud artikelen.