Hoofdstellen Schockemöhle

7 Artikelen
Aantal per pagina
Sorteer op
Filteren

Welk hoofdstel is het meest geschikt voor mijn paard? 

Of je nu opzoek bent naar een stang & trens hoofdstelbitloos hoofdstel, Mexicaans hoofdstel of een gecombineerd hoofdstel, bij Epplejeck vind je gegarandeerd het hoofdstel dat jouw hartje sneller laat kloppen. In ons assortiment vind je een grote collectie  hoofdstellen van merken zoals Kieffer, Passier, Schockemöhle, Anky en BRWil je weten hoe kun je checken of je hoofdstel goed past? EJ-er Manon laat je in deze video zien hoe je dit doet.

Er zijn verschillende type hoofdstellen. In ons assortiment vind je trens, bitloos, keuring en stang & trens hoofdstellen. Onder trens hoofdstellen vind je hoofdstellen met verschillende neusriemen. Zo heb je een engels, gecombineerd, laag, Mexicaans of hoofdstellen met helemaal geen neusriem. Er komen steeds meer anatomische hoofdstellen op de markt. Een anatomisch hoofdstel is volledig aangepast naar de vorm van de schedel van het paard. Hiermee ontziet het gevoelige zenuwen, voorkomt knellingen en drukkingen op gevoelige plekken van het paardenhoofd. Ideaal om te gebruiken bij jonge paarden, gevoelige paarden of bij paarden die geen druk achter de oren kunnen hebben.  Een bitloos hoofdstel is een hoofdstel waarbij het gebruik van een bit optioneel is. Bij sommige bitloze hoofdstellen kun je met of zonder bit rijden. Een keuringshoofdstel, ook wel voorbrenghoofdstel genoemd, kan zowel met als zonder bit gebruikt worden en wordt tijdens keuringen en shows gebruikt. Een stang en trens hoofdstel wordt gebruikt bij de hogere dressuur en heeft een strengere werking op de paardenmond.

Rambo Micklem hoofdstellen

Het Rambo Micklem hoofdstel is één van de meest comfortabele, flexibele en effectieve hoofdstel op de markt. Je kunt dit hoofdstel zowel met bit als zonder bit gebruiken. Het hoofdstel is volledig aangepast en gevormd naar de anatomie van het paardenhoofd. Het ontziet de gevoelige zenuwen, voorkomt knellingen, kneuzingen en druk op gevoelige plekken. Doordat het bit niet direct aan het kopstuk is bevestigd, wordt de druk achter de oren verminderd. Je paard heeft daarbij meer speling in de mond en kan het bit makkelijker aannemen. Een ander soortgelijk hoofdstel is het hoofdstel van Schockemöhle. Hoofstel Schockemöhle Equitus Beta en Alpha zijn ook dusdanig gevormd dat het minimale druk en maximaal comfort biedt. EJ-ers Alice en Sabine hebben deze nieuwe hoofdstellen getest. Lees hier hun review.

Welke neusriem is het meest geschikt?

Wanneer het gaat om neusriemen, is de gecombineerde neusriem populair. Bij een gecombineerde neusriem heb je te maken met een neusriem en sperriem die met elkaar verbonden zijn. De neusriem hangt boven het bit en gaat onder de bakstukken door. De sperriem komt voor het bit langs. De sperriem zorgt voor een stabielere ligging van het bit en dat je paard zijn mond minder kan openen. Hierdoor heb je een beter contact met de paardenmond en kun je met fijne hulpen je paard sturen. Het is belangrijk dat je deze neusriem niet te strak aantrekt. Er moeten minstens twee vingers ruimte zijn. Wanneer de neusriem en sperriem te strak zitten, kun je veel mondvrijheid ontnemen en is er minder ruimte voor de luchtwegen. Een andere, veel gebruikte neusriem is de Mexicaanse neusriem. Een Mexicaanse neusriem bestaat uit twee dunne riemen die samen komen op de neus van het paard. Het bovenste riempje wordt om de kaken van het paard of pony vast gemaakt en de onderste komt voor het bit langs. Het bovenste riempje komt één vinger onder de jukbenen van het paard langs. Deze neusriem is geschikt voor paarden die sneller hun mond openen en er daardoor minder controle is. Je ziet deze neusriem veelal in de springsport.
Een lage neusriem
loopt voor het bit langs en ligt laag op de neus. De lage neusriem beschermt het paard enigszins tegen een onrustige hand van de ruiter. Dit komt doordat de neusriem over het bit loopt en hierdoor het bit op zijn plaats houdt in de mond van je paard. De bitringen moeten vrij blijven liggen en hierdoor is deze ook alléén te gebruiken bij een trensbitje. De neusriem hoort altijd op het benige deel (waar bot zit) van de neus te liggen en let er op dat hij niet te laag zit, want dit kan de ademhaling van je paard belemmeren en het onderste deel van de neus is erg gevoelig.
Een hoge neusriem wordt
vaak gebruikt bij een stang & trens hoofdstel. Een hoge neusriem geeft meer bewegingsruimte in de mond. Een stang en trens hoofdstel wordt alleen gebruikt vanaf klasse Z dressuur en hoger. Dit hoofdstel heeft dubbele bakstukken en er wordt dus met twee bitten en dubbele teugels gereden. Een stang en trens is niet voor ieder paard of pony geschikt, omdat sommige paarden en pony´s een te kleine mond hebben. Lees alles over de verschillende neusriemen in onze blog.

Onderhoud hoofdstel

Ook bij hoofdstellen en leren halsters geldt, wanneer je deze regelmatig gebruikt moet je het minstens een keer per maand goed schoonmaken en verzorgen. Bij zeer intensief gebruik, of wanneer je veel buiten rijdt, zal dit vaker moeten. Goed onderhouden verlengt de levensduur van je hoofdstel of leren halster. Lees hier alles over het onderhouden van je hoofdstel. Of bekijk de how-to video van EJ-er Manon. In deze video laat Manon zien hoe zij haar tuig schoonmaakt, poetst en invet.

Hoe kun je checken of het hoofdstel goed past? EJ-er Manon laat je in deze video zien hoe je dit doet.

Wensenlijst Categorieën

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!