Wie kent het niet? Je hebt een nieuw paard gekocht of je hebt er een op stal staan en bent op zoek naar een nieuw hoofdstel. Je vecht je een weg door verschillende mogelijkheden heen, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Een overaanbod aan verschillende producten in verschillende kleuren met verschillende neusbanden met glitter of toch met lak? En ze worden aangeboden tegen zulke verschillende prijzen dat je je afvraagt waar het verschil nu eigenlijk ligt.
Om je hier een beetje mee te helpen hebben we alvast 2 vragen voor je beantwoord:
- Welke hoofdstellen zijn er en wat is de werking?
- Hoe moet een hoofdstel zitten?
Dy'on heeft een groot aantal collecties met verschillende hoofdstellen, maar met zoveel keuze is het natuurlijk moeilijk bij te houden. Daarom hebben wij hier een paar hoofdstellen voor jullie op een rijtje gezet, inclusief hun werking.
Hoge/Engelse neusriem
Bij de Engelse neusriem wordt door het licht openen van de lagen bij het aantrekken van de teugels, de druk van de paardenmond overgebracht naar de neusbrug en onderkaak. De hoge neusriem loopt onder het bakstuk door. In de regel moet het mogelijk zijn om nog twee vingers onder het jukbeen tussen de neusriem te kunnen leggen. Afhankelijk van het hoofd en de gevoeligheid van het paard is er een keuze uit brede of smalle neusbanden. Bij smallere neusbanden is de druk directer, terwijl een bredere neusband voor meer drukverdeling zorgt.
Zweedse-/Aansnoerneusriem
Bij de Zweedse neusriem moet er extra zorg worden besteed aan het dicht maken hiervan. De keerrollen verhogen de spanning bij het sluiten. Dit zorgt er vaak voor dat onervaren handen de neusband te strak trekken. Zorg er daarom altijd voor dat je ook hier de 2-vingerregel volgt.
Gecombineerde neusriem
Een gecombineerde neusriem is een Engelse neusriem met een extra sperriem. De neusriem loopt onder het bakstuk door, de sperriem loopt over het bit heen en laat de bitringen vrij. Dit zorgt voor een rustigere positie van het bit in de mond van het paard. Deze neusriem kan nuttig zijn voor paarden die graag hun mond opendoen en zich vastmaken. Bovendien verdeelt deze combinatie de druk op de neusbrug, de onderkaak en de kin holte.
Alle neusriemen moeten op voldoende afstand van het jukbeen worden geplaatst. Meestal is dit ongeveer 1-2 vingers onder het jukbeen, maar bij een te diepe neusriem kunnen er ook drukplekken ontstaan.
De Anatomic Bridle uit de Dy 'on Collection heeft een paard vriendelijkere drukverdeling door de brede anatomisch gevormde neusriem en het anatomisch gevormde hoofdstuk.
Lage/ Hannoveraanse neusriem
De Lage neusriem heeft een werking vanuit de mond van het paard naar het neusbeen en de kin holte. De kinriem (zit aan de neusriem) zorgt voor een gelijkmatigere positie van het bit in de mond van het paard. Door het smallere ontwerp en de lagere positie is deze neusriem een stuk scherper dan een Engelse neusriem. Bij de Hannoveraanse neusriem wordt de druk vooral uitgeoefend op het onderste gedeelte van neusbrug.
Deze neusriem is geschikt voor paarden die bijvoorbeeld met een normaal bit worden bereden, maar van tijd tot tijd wat sterker kunnen worden. De druk op het onderste deel van de neusbrug maakt dat deze paarden iets makkelijker terugkomen en maakt de paarden voorin iets lichter in de hand.
Bij paarden die een smallere mond hebben, bestaat echter het risico dat deze neusriem op het zachte deel van het neusbeen ligt. Dit deel is zeer gevoelig en kan breken onder te grote druk.
Zelfs bij een zwaardere ademhaling is de beperking groter dan bij de Engelse en ook gecombineerde neusriem. Door de hoek die ontstaat bij de verbinding tussen de neusriem en de kinriem, heeft de neusriem ook een licht effect op het achterhoofdsbeen bij het aannemen van de teugels.
De neusband moet ongeveer 4 vingerbreedtes boven de neusgaten worden geplaatst. Zorg ervoor dat de neusband niet te lang is om problemen met het bit te voorkomen.
Mexicaanse neusriem
De Mexicaanse neusriem biedt het paard de meeste kans om vrij te ademen en wordt daarom vaak gebruikt bij eventing. Net als bij de Gecombineerde neusriem wordt de werking overgebracht van de lagen naar de kinkuil, de onderkaak en de neusbrug. Er is een direct drukpunt op de neusbrug, waar de riemen samenkomen.
Door het andere verloop van de neusband heeft het ook invloed op het achterhoofdsbeen als de teugels worden aangenomen.
Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Als de riemen over het jukbeen lopen, kan dit leiden tot overmatige druk bij een sterke inwerking, omdat er weinig huid over het bot zit. Het paard zal dan de druk proberen te ontlopen. Paarden met een gevoelige huid kunnen sporen van huidirritatie en mogelijk schaafwonden krijgen door alleen maar te kauwen. De juiste bevestiging onder het jukbeen is daarom absoluut noodzakelijk.
Stang&Trens hoofdstel
Dit hoofdstel wordt aangeboden met Engelse of Zweedse neusriem. In tegenstelling tot een ’normaal’ hoofdstel, wordt er een tweede bakstuk voor de onderlegtrens toegevoegd. Belangrijk hier is dat de dressuurstang altijd iets lager moet liggen dan de onderlegtrens, waardoor de lengtes van de bakstukken kunnen variëren.
Rope Noseband
Bij spring wedstrijden in de hogere klassen komt het steeds vaker voor dat de ‘gewone’ neusriemen worden vervangen door een neusriem met touw. Deze neusriem is vergelijkbaar met de Engelse neusriem, maar heeft een scherper en directer effect op de neusbrug. Deze neusriem is geschikt voor hetere paarden die graag naar de sprong trekken en daarom meer inwerking nodig hebben.
Het is echter niet toegestaan om alleen met het touw te rijden. Het touw moet bedekt zijn met leer, latex of een ander soortgelijk materiaal. Dit maakt het ook comfortabeler voor het paard.
Double Noseband
De Double Noseband van Dy'on is een combinatie van Engelse en Hannoveraanse neusriem. Dit combineert de verschillende drukpunten van deze neusriemen. Deze neusriem wordt gebruikt voor springpaarden die graag hun kaken verschuiven en zich daardoor vastmaken.
X-Fit
De X-Fit Bridle is speciaal ontworpen voor het welzijn van paarden. Door zijn speciale vorm kan de drukverdeling van dit hoofdstel worden ingedeeld tussen die van de Hannoveraanse en Engelse neusriem. De uitgesneden X-vorm vermindert de druk op de zenuwen en de gevoelige delen van het hoofd van het paard. Dit hoofdstel is ideaal voor drukgevoelige paarden.
Difference Collection
Uit een samenwerking van Dy'on en Equality Line, en op basis van een idee van Lisen Bratt Fredericson en Peder Fredericson, is de "Difference Collection" ontstaan. Deze hoofdstellen en Stang & Trens hoofdstellen, zijn ontwikkeld om de druk op het achterhoofdsbeen van het paard te reduceren. De druk die normale hoofdstellen achter de oren uitoefenen kan voor veel paarden onaangenaam zijn en kan leiden tot communicatieproblemen tussen paard en ruiter. De plaatsen achter de oren lijken gevoeliger te zijn dan oorspronkelijk gedacht, omdat daar veel zenuwen met elkaar in aanraking komen. Met de Difference Collection laten het uitgesneden kopstuk, gekruiste keel en kinband de gevoelige gebieden vrij om de druk te beperken.
Icelandic Collection
Een nieuwe collectie voor dit bijzondere paardenras, met een speciale hoofdvorm die op geen enkele manier lijkt op die van een "normaal" paard. Hun hoofdvorm komt niet overeen met de gangbare maten pony, cob of warmbloed.
Deze Icelandic Collection is ontwikkeld in samenwerking met Géraldine Vandevenne, van Equine bit advies en Mette Mannseth, een beroemde IJslandse fokker en docent aan de Faculteit Equestrian Science van de Holar Universiteit in IJsland.
De Icelandic Collection bestaat uit zeer specifieke X-fit hoofdstellen, die vrijwel op maat gemaakt zijn. Ze hebben een anatomisch hoofdstuk dat uiterst comfortabel is voor het paard. Ze zijn uitgerust met verschillende neusriemen (Gecombineerd en Hannoveraans), die de druk op de gevoelige delen van het hoofd van het paard verminderen. Daarnaast heb je ook keuze uit verschillende frontriemen en teugels, die ontworpen zijn voor de IJslandse sport.
Make The Difference
Houd daarom bij de aankoop van een hoofdstel niet alleen rekening met de prijs en het uiterlijk, maar ook met de functionaliteit en de kwaliteit van de hoofdstellen.
Dy'on heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als de producent van handgemaakte en hoogwaardige lederen uitrusting. Dy'on hoofdstellen kenmerken zich door hun duurzaamheid en goede pasvorm. Zowel nationale als internationale ruiters vertrouwen op de expertise van Philipp Dion, die zelf een wedstrijdruiter was. Dy'on gebruikt alleen lederen huiden uit Barcelona die vrij van chroom zijn behandeld en waarvan de oorsprong en behandeling terug te voeren is.
De ontwikkeling van Dy'on leder in combinatie met de consequente kennis van de technische problemen van de paardensport draagt bij aan het feit dat alle hoofdstellen, neusriemen, martingalen, etc. voldoen aan de ergonomische en esthetische verwachtingen van de ruiters en het welzijn van het paard.
Voor ieder wat wils
Dy’on is er niet alleen voor de ambitieuze wedstrijdruiter, maar ook voor de ruiters die hoge kwaliteit producten en het welzijn van hun paard belangrijk vinden.
Shop hier alle Dy'on hoofdstellen!