Kalkoenen

2 Artikelen
Aantal per pagina
Sorteer op
Filteren

Kalkoenen

Kalkoenen of stiften zorgen ervoor dat je paard extra grip heeft op grasvelden tijdens een wedstrijd of andere rit. Er zijn verschillende soorten kalkoenen, geschikt voor verschillende type ondergronden. Maar weet jij welke kalkoenen je wanneer het beste kunt gebruiken? Je hebt kalkoenen met een wideapunt, kalkoenen met punt of rechte kalkoenen. Ook zijn er zelfreinigende kalkoenen. Deze kalkoenen hebben een zelfreinigend schroefdraad waardoor kalkoenen snel en makkelijk ingedraaid kunnen worden. Daarnaast heeft Epplejeck accessoires zoals een reiniger, hoeftap, hoefstobjes en de razendpopulaire StudShu's in het assortiment zitten.

Meer weten over kalkoenen en hoe je ze makkelijk er in- en uitdraait? Check dan hier onze how-to video van EJ-er Manon. 

Wanneer gebruik je de juiste kalkoenen?

Wanneer je op een grasbodem een parcours of dressuurproef moet afleggen, is het gebruik van kalkoenen onmisbaar. De ijzers kunnen over het vochtige gras heen glijden en daardoor voor nare blessures zorgen. Bij een natte bodem is het daardoor sterk aan te raden om grote kalkoenen in te draaien. Welk model kalkoen ligt vervolgens aan de type bodem. Op een zachte, natte bodem met hoog gras is grip via een vierkante kop aan te raden. Bij kort gemaaid gras en wat hardere ondergrond kun je beter voor een kalkoen met punt gaan.
Grote kalkoenen met een brede, vierkante kop hebben de meeste grip bij je paard. Sterker nog, het remt je paard. Het is daarom belangrijk om deze kalkoenen alleen in te draaien bij een zachte bodem. Bij een droge bodem loop je het risico dat de kalkoenen niet volledig kunnen wegzakken in de bodem. Je paard krijgt dan een verkeerde stand van de hoef, wat weer slecht is voor de gezondheid van je paard. Kleine kalkoenen met een ronde, puntige kopt zijn het meest geschikt voor hardere grasbodems omdat deze makkelijker de grond ingaan en daardoor de juiste grip biedt.

Hoe gebruik je de kalkoenen

Wanneer je de conditie van de bodem hebt bepaald en de daarbij passende kalkoenen hebt uitgekozen, is het tijd om de kalkoenen in te draaien. Je kunt alleen kalkoenen in de hoefijzers van je paard draaien wanneer het ijzer de daarvoor bestemde kalkoengaten heeft. Niet alle hoefijzers hebben standaard deze kalkoengaten, ook wel propgaten genoemd. Je begint als eerste met het schoonmaken van de propgaten. Gebruik hiervoor de kalkoengatreiniger. Hier zit een priem aan waarmee je de modder verwijdert. Gebruik vervolgens het borsteltje om ook de randen goed schoon te krijgen zodat je de kalkoenen er zo in kunt draaien. Ga je de kalkoenen indraaien op het wedstrijdterrein? Dan raden we je aan de kalkoengaten thuis schoon te maken en de hoefstobjes te gebruiken. Je kunt de hoefstobjes er weer gemakkelijk uithalen op het wedstrijd terrein en de kalkoenen in de schone kalkoengaten draaien. Gebruik de hoeftap om de proppen goed aan te draaien en na gebruik weer los te krijgen.

Studshu beschermhoes voor kalkoenen

Het indraaien van kalkoenen op het wedstrijdterrein kan veel stress met zich meebrengen. Daarom is er nu de Studshu en zijn deze problemen en stressvolle momenten verleden tijd. Deze beschermende hoes plaats je over het hoefijzer met kalkoenen, waardoor je paard recht en evenwichtig op harde ondergronden staat, de trailerboden heel blijft en er minder kansen op blessures zijn. De studshu is veilig in gebruik, gemaakt van sterk slijtvast kunststof en heeft een universele maat. Geschikt voor de gangbare kalkoenen met een lengte van 15mm tot 25mm.

Kalkoenen bestel je voordelig en eenvoudig bij Epplejeck. Dat kan 24/7 zo vanuit je luie stoel. Je bestelling wordt gratis geleverd vanaf 49,- (Nederland) of 99,- (België) of kom langs in één van onze filialen. Ruilen & retourneren kan binnen 30 dagen.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!