Peesbeschermers en kogelbeschermers voor paarden
Als ruiter wil je natuurlijk de benen van je paard goed beschermen tijdens een training. Hiervoor biedt Epplejeck een ruime keuze aan peesbeschermers en kogelbeschermers van verschillende merken zoals BR, HV POLO, HORSEGEAR, QHP en ons eigen huismerk Epplejeck.
Ook aan leuke kleuren, hippe printjes en classy details geen gebrek in het assortiment peesbeschermers. Stel je eigen set peesbeschermers samen of shop een complete
peesbeschermersset.
Ben je op zoek naar nieuwe peesbeschermers voor een shetlander? Epplejeck heeft peesbeschermers in maat shetland, pony en paard. Of je nu peesbeschermers in maat full of cob zoekt, wij hebben peesbeschermers in allemaal maten.
Verschillende soorten peesbeschermers\
Peesbeschermers beschermen de benen van je paard tegen invloeden van buitenaf zoals als de benen van je paard een hindernis aanraken. Of als je paard door een onverwachte beweging zijn eigen benen per ongeluk gaat aantikken. Wanneer je peesbeschermers gebruikt worden de voorbenen en achterbenen beschermd tegen schokken tijdens bijvoorbeeld het springen.
In het assortiment vind je verschillende soorten peesbeschermers/ beenbeschermers, van verschillende merken en kan een voering van neopreen hebben bijvoorbeeld.
Zijn peesbeschermers nodig?
Het kan voorkomen dat je paard tijdens bijvoorbeeld een dressuur training met zijn achterbenen zijn voorbenen aantikt. Ook kan je paard met zijn benen tegen elkaar strijken. Doordat de pezen van je paard erg kwetsbaar zijn en deze bij de benen erg dicht op de huid liggen, is bescherming tijdens training aan te raden. Peesbeschermers bieden daarvoor de juiste bescherming voor jouw paard zonder dat ze de beweging van het paard belemmeren.
Peesbeschermers en kogelbeschermers hebben namelijk een harde buitenkant en zijn gevoerd met schokdempend neopreen. Zo vangt de neoprene voering in de peesbeschermers de schokken van het tikken tegen de voorbenen goed op en kunnen de benen van je paard niet beschadigd raken dankzij strijken. De harde schaal van de peesbeschermers biedt hiervoor een goede bescherming.
Weet je niet of je paard met zijn benen strijkt of zichzelf regelmatig aantikt? Je kunt dit controleren door na het rijden met peesbeschermers deze eens goed te bekijken. Zie je beschadigingen of krassen op de peesbeschermers? Dan hebben de beenbeschermers/ peesbeschermers goed zijn werk gedaan en heeft je paard hier dus baat bij.
Vaak worden peesbeschermers gebruikt bij jonge paarden omdat ze door hun onbalans sneller hun eigen benen kunnen aantikken. Peesbeschermers en beenbeschermers beschermen dan juist de pezen van de voorbenen en is de kans op verwondingen veel kleiner.
Zijn kogelbeschermers nodig?
Kogelbeschermers worden ook wel strijklappen genoemd. Strijklappen doe je om de achterbenen van je paard en zijn geschikt voor paarden die met hun achterbenen tegen elkaar strijken tijdens het rijden. Beschadigingen aan het been door middel van strijken zullen worden voorkomen door de harde buitenschaal van de strijklappen.
Er zijn twee verschillende soorten kogelbeschermers. Er zijn kogelbeschermers met een harde schaal rondom de kogel. Beide kanten van de kogel zijn dan beschermd. Dit is aan te raden bij disciplines zoals springen en cross. Daarbij kunnen deze kogelbeschermers niet gaan schuiven en dus zijn functie verliezen. Bij dressuur zal je eigenlijk nooit kogelbeschermers tegenkomen.
Wanneer je paard dus erg met zijn achterbenen strijkt en de kans groter is op schuiven, is dit model een echte aanrader. Andere beenbeschermers hebben alleen een anatomisch gevormde schaal aan de binnenzijde. Deze beschermt dus alleen de binnenzijde van de kogel tegen strijken. Welke peesbeschermers moet ik hebben?
Bij het gebruik van peesbeschermers en kogelbeschermers dien je op een aantal dingen te letten. Zorg er ten eerste voor dat je de juiste maat aanschaft. Wanneer peesbeschermers te groot zijn, dan is deze te hoog voor het been.
Peesbeschermers moeten goed passen omdat het je paard anders belemmert tijdens het lopen in zijn kniegebruik. Ook is het belangrijk dat je de beschermers niet te strak vastmaakt.
De meeste peesbeschermers hebben een sluiting van klittenband zodat je snel kan kijken hoe strak of los de peesbeschemers moeten vast worden gemaakt. Wanneer peesbeschermers te strak zitten, wordt de bloedcirculatie verminderd.
Minder strakke peesbeschermers zorgen niet alleen voor een betere bloedcirculatie, ze zorgen er daarnaast voor dat je peesbeschermers goed ademend zijn en oververhitting van de pezen wordt voorkomen. Wanneer de pezen te lang te warm zijn, kunnen deze beschadigd raken en een blessure veroorzaken.
Denk er uiteraard wel om dat je de beenbeschermers en peesbeschermers niet te los hebt. Deze kunnen gaan schuren en schuiven, de peesbeschermers verliezen niet alleen de functie van beschermen maar ze zullen je paard ook irriteren.
Wanneer je paard snel zweet of zware arbeid moet verrichten, kun je kiezen voor peesbeschermers met een geperforeerde, neoprene voering en een ademende harde buitenschaal. Hierdoor kan er voldoende luchtcirculatie plaatsvinden en zullen de pezen niet te warm worden.
In de discipline eventing is dit de betere keuze omdat de benen van een paard daar snel warm worden door de zware arbeid. Peesbeschermers met een goede luchtcirculatie bieden optimale bescherming en voorkomen dat de paardenbenen te warm worden.
Peesbeschermers kopen
Wil jij nieuwe peesbeschermers voor je paard kopen? Bekijk ons assortiment peesbeschermers en kogelbeschermers voor je paard eenvoudig en snel bij Epplejeck. Met een ruime keuze uit verschilelnde soorten beenbescherming, meerdere maten en allerlei kleuren, vind je de juiste peesbeschermers voor jouw paard gegarandeerd.
Wil je liever het assoritment peesbeschermers en beenschermers in het echt bekijken en vergelijken. Kom dan langs in één van onze filialen en shop daar je nieuwe peesbeschermers in verschillende kleuren voor jouw paard.