Laten we meteen met de deur in huis vallen: hoe vaak denk jij na over wat je vraagt van je paard? Hoeveel mensen zien hun paard als een partner en hoeveel behandelen het - bewust of onbewust - als een machine die moet presteren? Het is tijd om een kritische blik te werpen op hoe we omgaan met training en werkdruk. Want laten we eerlijk zijn: paarden kunnen niet voor zichzelf opkomen. Dat moeten wij doen.
De waarheid over werkdruk: jouw paard zegt het al, maar geef jij er gehoor aan?
We zien het regelmatig voorbij komen: paarden die over hun grenzen worden gepusht. Soms subtiel, soms schaamteloos. Een paard dat traag reageert? Dan maar een scherpere spoor. Een paard dat niet wil springen? Hóóg tijd voor de zweep. Maar wat als dat trage reageren geen koppigheid is, maar een schreeuw om hulp? Wat als je paard simpelweg toont dat het niet gaat?
Paarden zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. In de natuur betekent zwakte immers gevaar. Maar een paard dat weigert, dat z’n oren in de nek legt, bokt of steeds meer stresssignalen geeft, heeft iets te zeggen. Het is aan jou om te luisteren.
Heeft jouw paard last van stress?
Voordat je direct naar een stresssupplement grijpt, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Vraag jezelf af: Waar komt de stress vandaan? Pas wanneer je dit weet, kun je jouw paard op de juiste manier ondersteunen. Misschien is een supplement helemaal niet nodig en verdwijnt de stress vanzelf zodra de oorzaak wordt aangepakt.
Stress kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals een verhuizing, te veel prikkels of zelfs te weinig voeding. Van nature besteden paarden gemiddeld 12 uur per dag aan eten. Wanneer een paard intensief getraind wordt maar onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit ook stress opleveren.
Hoewel supplementen kunnen helpen, grijpen veel mensen er te snel naar zonder eerst de achterliggende reden van de stress aan te pakken. Een supplement is geen blijvende oplossing als de kern van het probleem niet wordt aangepakt.
Is jouw paard gevoelig voor stress, bijvoorbeeld tijdens wedstrijden, transport of het rijden? Dan kan een
stresssupplement helpen om de scherpe randjes eraf te halen. Maar onthoud: stress heeft altijd een oorzaak en dat verdient aandacht!
Werkdruk: meer dan alleen fysieke belasting
We denken vaak aan werkdruk als iets fysieks: te veel galopperen, te hoge sprongen, te lange (bos)ritten. Maar de mentale belasting is minstens zo belangrijk. Vraag jezelf af:
- Hoe vaak vraag ik mijn paard om iets nieuws te leren?
- Hoeveel tijd geef ik mijn paard om te begrijpen wat ik wil?
- Is mijn paard echt ontspannen tijdens de training of sta ik continu druk uit te oefenen?
- Een paard dat continu moet ‘presteren’, kan mentaal uitgeput raken. En mentale uitputting leidt tot frustratie, stress en uiteindelijk zelfs fysieke problemen. Net zoals bij mensen.
Wist je dat
"Paarden leren door herhaling, maar te veel herhaling juist frustrerend kan zijn? Korte, gevarieerde trainingen werken beter dan lange, monotone sessies"
De impact van rustdagen: minder is meer
Hier komt een waarheid die je misschien niet wilt horen: je paard heeft vaker rust nodig dan je denkt. Rustdagen zijn geen ‘luie’ dagen; ze zijn essentieel voor herstel. Spieren hebben tijd nodig om te herstellen, maar ook de geest van je paard moet opladen. Een paard dat elke dag ‘aan’ staat, zal op een gegeven moment uitvallen..of dat nu door een blessure is of door mentale weerstand.
Durf jezelf af te vragen: “Waarom wil ik mijn paard elke dag trainen?” Is het omdat je denkt dat je paard anders ‘te dik’ wordt? Of omdat jij jezelf schuldig voelt als je niets doet? Zet eens voor jezelf op een rijtje hoeveel dagen training écht nodig is. Rust roest, dat klopt, maar niet van een dagje extra rust.
Hoe weet je of je te veel vraagt?
Het is niet altijd gemakkelijk om de balans te vinden tussen een gezonde training en overbelasting. Hier zijn enkele signalen dat je misschien te veel vraagt.
Fysieke signalen
- Stijve bewegingen of kreupelheid
- Overmatige zweten bij lichte inspanning
- Verminderde eetlust of gewichtsverlies
Mentale signalen
- Weigeren of verzet bij oefeningen die eerder geen probleem waren
- Oren in de nek, staartzwiepen of tandenknarsen
- Een apathische houding: geen interesse in de omgeving of in jou
Prestaties
- Slechter presteren ondanks intensieve training
- Geen vooruitgang boeken, zelfs na weken trainen
Als je deze signalen herkent, is het tijd om een stap terug te doen. Vraag advies aan een dierenarts, een paardenfysio/osteopaat of een ervaren trainer. Soms is minder doen de beste keuze.
Tips voor een gezonde balans in training:
- Plan variatie in je schema: Wissel intensieve trainingen af met rustige ritten of grondwerk . Laat je paard ook gewoon paard zijn.
- Stel realistische doelen: Verwacht niet dat je paard in een week een perfecte piaffe leert. Bouw nieuwe oefeningen langzaam op.
- Leer de lichaamstaal van je paard: Hoe beter je begrijpt wat je paard communiceert, hoe beter je kunt inspelen op zijn behoeften.
- Werk met professionals: Een goede trainer kan je helpen een gezond trainingsschema op te stellen dat past bij jouw paard.
- Zorg voor voldoende rust: Plan minimaal twee tot drie volledige rustdagen (dus geen inspanning) per week in, afhankelijk van de intensiteit van je trainingen.
De ultieme vraag: wat wil je echt?
Aan het einde van de dag draait het om jou. Wat wil je bereiken met je paard? Wil je een partner die met plezier met je samenwerkt? Of wil je een dier dat uit angst of stress gehoorzaamt? Het verschil zit ‘m in hoe je omgaat met training en werkdruk.
Durf kritisch naar jezelf te kijken. Durf te veranderen. En onthoud: jouw paard verdient het om gehoord en gerespecteerd te worden. Een gezond en gelukkig paard is een paard dat met plezier werkt, niet omdat het moet, maar omdat hij wil.