Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

EHBO bij paarden

Hoe voorzichtig en oplettend je ook bent, het kan bij iedereen gebeuren; van het één op andere moment wordt je paard ziek of hij verwondt zichzelf. Soms moet je als eigenaar snel handelen om erger te voorkomen voordat de dierenarts arriveert. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dit geldt zeker voor paarden, want oh wat zijn het soms ook brokkenpiloten! Een zekere kennis van EHBO is een must en een EHBO koffer met de basis artikelen waarmee je jouw paard kunt helpen mocht dit nodig zijn komt vroeg of laat van pas.

Om te checken of er iets met jouw paard aan de hand is, zijn er een aantal punten waar je op kunt letten om te kijken of er afwijkende verschijnselen zijn. Dit wordt de algemene indruk genoemd en bevat de punten: 
 
- Gedrag
- Houding en gang
- Voedingstoestand en bespiering
- Verzorgingstoestand (vacht en hoeven)
- In het oog springende klinische afwijkingen (verwondingen, zwellingen, neusuitvloeiing etc) 

Naast de algemene indruk moet je ook oplettend zijn op koorts, verandering van hartslag, koliek symptomen en verandering in de alertheid van jouw paard. Dit kan ook aantonen dat er iets aan de hand is.   
Laten deze punten een afwijking zien en wijkt het af van de norm, dan is er grote kans dat er iets met je paard aan de hand is. 

Maar wat zijn de noodsituaties waarbij je direct moet handelen en contact op moet nemen met je dierenarts? Enkele voorbeelden zijn een verminderde eetlust/niet eten, vochtophopingen/zwellingen van één of meerdere benen, verwondingen en acuut kreupel. In alle gevallen moet je de temperatuur opmeten van je paard, geen inspanning meer van je paard vragen en nauwlettend in de gaten houden of er iets verandert. En aarzel zeker niet je dierenarts te bellen! Tip: neem een week lang de temperatuur op van je paard als hij fit is, zodat je weet wat de basistemperatuur is en je goed weet wanneer deze afwijkt. 

Naast de algemene indruk kun je ook kijken naar andere waarden van jouw paard. In rust heeft een gezond paard een aantal basiswaarden voor ademhaling, pols en temperatuur (APT-waarden). Hieronder vind je een kort schema met de normaalwaarden van een volwassen paard en pony. Let op: bij pony’s liggen deze waarden vaak iets hoger. 
 
Normaalwaarden 


En dan nu de EHBO koffer. Natuurlijk zit er een iets andere inhoud in dan bij mensen, maar voor een groot deel komt dit toch zeker overeen. In een goed gevulde EHBO koffer zitten benodigdheden voor een eenvoudig onderzoek, ontsmettingsmiddelen, verbandmiddelen en praktisch gereedschap. Tip: plak aan de binnenkant van de deksel van jouw EHBO koffer belangrijke telefoonnummers, zoals bijvoorbeeld het nummer van de dierenarts. Vergeet bij de EHBO koffer zeker niet: op = aanvullen. Vul je spullen aan zodra je iets gebruikt hebt en gooi lege doosjes en verpakkingen weg. Check ook regelmatig houdbaarheidsdatum van medicijnen en jodium!


Hoe ziet de basis inhoud van de EHBO koffer er precies uit? Hieronder vind je een lijst: 

Voor onderzoek: 
 
Ontsmettings- en reinigingsmiddelen: 
Eerste hulp middelen:
Praktisch gereedschap:
  • Zakmes 
  • Pincet 
  • Tekenpincet 
  • Pen/potlood en papier 
  • Wegwerphandschoenen 
  • Schone (thee)doeken 
  • Praam 
  • Schaar 
  • Zaklamp 
  • Stevig en lang touw 
Meer weten over EHBO bij paarden, dan is het boek: EHBO-Paard van de KNHS een aanrader! Bij Epplejeck kun je terecht voor een goed gevulde EHBO koffer, zodat je niet meer voor verrassingen komt te staan en goed uitgerust bent. Ook voor onderweg is het handig om een EHBO set bij je te hebben, gelukkig zijn deze er in een kleine varianten voor het gemak. 

Hebben jullie ook een EHBO koffer op stal en hoe ziet deze eruit? Laat het ons weten! 
 
Tot slot, het is soms lastig om te zien wat er precies aan de hand is met je paard. Helaas kan hij niet tegen je zeggen wanneer hij ergens last van heeft. Let daarom op de aanwijzingen, hoe subtiel dan ook. Jij kent jouw paard het beste en vertrouw op je gevoel. En vergeet nooit: als een paard pijn/last heeft, dan doet hij nooit alsof! 
 
Bron: www.paardenarts.nl |



Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.