Terug naar overzicht

Gastblog F.R.A.®: rijden met de rijring

maandag, 22 mei 2017

Freedom Riding Articles, oftewel F.R.A. neemt ons mee in hun wereld. Respect, vertrouwen, luisteren en kijken ligt aan de onvoorwaardelijke basis van elke vorm van omgang met je paard. Deze week gaat het over het rijden met een F.R.A. rijring

F.R.A. heeft verschillende vormen van bitloos rijden en om deze te categoriseren is de ‘bitloosbalk’ ontwikkelt. Deze helpt je te bepalen welke manier van bitloos rijden voor jou geschikt is. De F.R.A. Anka rijring valt onder categorie 1 van de ‘bitloosbalk’: druk op hals. 

Hoewel je bij een rijring, ook wel halsring genoemd, misschien niet direct denkt aan een optoming is dit het toch wel. De ring is het enige fysieke aspect van de communicatie tussen ruiter en paard. F.R.A.® rijringen hebben een roestvrijstalen kern die met katoen overtrokken is. Het rijden met een rijring is een vorm van subtiele communicatie. De ruiter bepaalt de communicatie, bewust of onbewust, door de ligging van de rijring.

Rijden zonder enige vorm van fysieke communicatie, dus ook zonder ring, vraagt uiteraard om een zekere mate van ervarenheid. Met de rijring erbij heb je als ruiter een middel om heel subtiel de inwerkingen die je overbrengt vanuit je zit en overige lichaamshulpen te versterken. Bij het rijden zonder fysieke communicatie geeft een rijring je mentale rust omdat je altijd nog iets in handen hebt om mee te werken mocht de situatie minder controleerbaar worden. Die extra steun kan de rijring jou geven. 

Of het rijden met een rijring voor jou geschikt is hangt sterk af van jouw ervaring. Het zorgt voor de opbouw van een verfijnde communicatie met jouw paard en helpt jou de hulpen te stabiliseren. Naast het uitbouwen van de band met jouw paard kan de rijring ook bijdragen om de lichaamshulpen van de ruiter meer kracht bij te zetten.

Zie jij het zitten om met een rijring te gaan rijden, dan kun je dit als volgt aanpakken: start in een relatief kleine besloten ruimte. Als je handiger en meer ervaren wordt, kun je dit verder uitbouwen. Naast de ervarenheid van de ruiter is ook het type paard en de omgeving waar geoefend wordt doorslaggevend. Twijfel je toch of vind je het spannend om hiermee te beginnen. Vraag dan een instructeur om je op weg te helpen!

Tot slot:
Rijden met een rijring kan jou en je paard ongekend veel plezier geven. Door te werken aan jullie band ontstaat er een mentale verbinding en wordt deze manier van rijden een ongekende ervaring. De vertrouwensband tussen jullie groeit en als team worden jullie ontzettend hecht. Je evenwichtsgevoel, als er zonder zadel wordt gereden, groeit onvoorstelbaar. Dit komt doordat er geen fysieke ‘obstakels’ meer zijn die een belemmering kunnen vormen. Door deze vrije manier van rijden smelten ruiter en paard ineen met één i.p.v. twee zwaartepunten en geeft je de mogelijkheid om in een relatief korte tijd een beter gevoel voor rijden in alle disciplines te ontwikkelen. 

Heb jij ervaring met een rijring? Laat het ons weten! Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je het eens uitproberen? Koop jouw rijring Anka dan bij Epplejeck!


Auteur: Wilde Äcker vof, Jan Edixhoven

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!